Moszkvának „nem mond semmit” az idegmérges támadással gyanúsított oroszok neve

A brit hatóságok Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot gyanúsították meg a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

"A sajtóban brit tisztségviselők nyilatkozatai jelentek meg a salisburyi és amesburyi ügyek gyanúsítottjaival kapcsolatban. Oroszországhoz kötik őket. Ezek a nevek és fényképek azonban nekünk semmit sem mondanak" – jelentette ki az orosz külügyi szóvivő. "Ismételten felszólítjuk a brit felet, hogy a nyilvános vádaskodásról és az információval való manipulálásról térjen át a gyakorlati együttműködésre az igazságügyi szervekkel. Számos erre vonatkozó kérés van Londonnál az orosz féltől" – közölte Marija Zaharova.

"Az ilyen súlyos bűncselekmények nyomozása, amelyekről többször nyilatkoztak Nagy-Britanniában, a legkörültekintőbb munkát, aprólékos adatelemzést és a szoros együttműködést igényel" – magyarázta a szóvivő.

A brit vádhatóság szerdán jelentette be, hogy két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

Szergej Szkripalt és lányát március 4-én találták eszméletlenül Salisbury egyik bevásárlóközpontjának környékén. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték a kórházból, hollétük nem ismeretes.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban az orosz kormányt tartja felelősnek a fegyvernek is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezésért, amelyet gyilkossági kísérletként kezel.

Június 30-án Salisbury közelében, Amesburyben eszméletlen állapotban bukkantak egy 44 éves brit nőre és egy 45 éves férfira. A Scotland Yard közölte, hogy őket is Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg, mint az első két áldozatot. Az amesburyi mérgezés egyik áldozata, Dawn Sturgess július 9-én meghalt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?