Beszélgetne két teljes órán át egy idegennel?

Kaffeehauskultur – egy hagyomány, amelyre különösen büszke Ausztria fővárosa, és amelyet próbál visszahozni a felgyorsult hétköznapokba.

Egy bécsi férfi, Eugene Quinn próbálja visszahozni a kávéházi kultúrát, azt a hosszas beszélgetésre épülő világot, amely jellemezte a város polgárait. Éppen ezért 2013-tól rendszeresen megszervezi idegenek találkozását egy kávéházban azzal a céllal, hogy tradicionális ételek és italok mellett négyszemközti, tartalmas beszélgetések valósuljanak meg.

Quinn havonta szervez ilyen találkozókat és bár nem a társkeresés a cél, elmondása szerint három házasságot köszönhetnek a projektnek. Az elsődleges cél, hogy a csevegésen, a "small talkon" túllépjenek az emberek – éppen ezért két teljes órán át beszélgetnek, hogy jobban megismerjék egymást.

Ahhoz, hogy túllépjenek a kezdeti nehézségeken, minden pár kap egy "párbeszéd-menüt", amely harminc kérdést tartalmaz. Ezek célja, hogy beindítsák a beszélgetést, legyen szó pénzről, gyerekkorról, félelmekről, a jövőről. Quinn elmondása szerint a kérdések "botrányosak", személyesek és puhatolózók, amelyeket egy ismerősnek csak akkor tennénk fel, ha kétszer is meggondoltuk. Mégis, egy idegennel szemben megengedhetőnek tűnik, hogy rögtön belevágjunk a sűrűjébe – magyarázza a projekt kezdeményezője, aki Theodore Zeldin történész és filozófus, az Oxford University professzorának munkája alapján állította össze a "menüt".

A projekt kezdése óta 68 különböző ország állampolgára fordult meg a Coffeehouse Conversations asztalainál, de általában véve több a helyi és a nő, aki részt vesz a beszélgetéseken.

Kimaradt?