Tony Blair: a brexit-javaslat „bukásra van ítélve”

Bukásra van ítélve a brit kormány brexit-javaslata – figyelmeztetett Tony Blair ex-miniszterelnök az Euronewsnak adott exkluzív interjúban.

A Chequersben, júliusban elfogadott brexit-javaslat mindkét fél számára a legrosszabb és senkit nem fog kielégíteni – fogalmazott a szigetország korábbi miniszterelnöke.

Blair azt mondta, Theresa May miniszterelnök úgy gondolkodik: "véghez kell vinnünk a brexitet. Oké, nem egy jó ötlet, de meg kell tegyük, ezért a legfinomabb verziót viszem véghez, hogy a kilépést megszavazóknak azt mondjuk, megtettük, és megvédjük a gazdaságot".

Blair úgy véli, éppen azért, mert első látásra okos kompromisszumról van szó, de valójában senkinek sem jó, le fogja szavazni a parlament. A brit alsóház októberben dönt a javaslatról. Jelenleg a konzervatívok véleménye is megoszlik róla, és az EU brexit-főtárgyalója szintén ellenzi.

Az országot 1997 és 2007 között vezető Blair azt is mondta: szimpatizál May-jel, hiszen a jelenlegi miniszterelnök a maradás mellett kampányolt, és most neki kell véghezvinnie a brexitet.

"Van valami rendkívüli abban, különösen egy olyan idős és bizonyos értelemben komoly ország esetében, mint Nagy-Britannia, hogy egy olyan vezetése, politikai osztálya legyen, amely úgy vezeti az országot végig ezen az úton, hogy együttesen rossz ötletnek tartja ezt" – fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?