Argentína: meg sem érkezett az IMF, de már megszorító intézkedéseket vezetnek be

Gazdasági megszorító intézkedéseket vezetne be az argentin kormány, hogy enyhítse a költségvetés egyensúlyi hiányosságait, amelyek a peso mélyrepüléséhez vezettek.

A latin-amerikai ország vezetése még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) székhelyén rendezett találkozó előtt végre szeretné hajtani a megszorításokat, amelyeknek részeként várhatóan új adókat vezetnek be. A kormány elsődleges célja, hogy csökkentse a krónikus költségvetési hiányt, amely az idén már 30 százalékot is meghaladó inflációt szítja, törékennyé téve Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát.

Egy helyi lap értesülései szerint nem csak gazdasági változások várhatók: információik szerint az elnök még a gazdasági miniszter beavatkozása előtt televíziós üzenetet intéz az országhoz, és bejelenti jobbközép kormányának átalakítását – a jelenlegi 22 miniszter közül tíztől elköszönnek.

A gazdasági miniszter hétfőn Washingtonba repül, ahol kedden Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával találkozik, hogy felülvizsgálják a valutaalap és Argentína között júniusban aláírt megállapodást. Bár az akkor jóváhagyott 50 milliárd dolláros készenléti hitel első, 15 milliárdos részletét már átutalták Buenos Airesbe, és a kormány részben már fel is használta, a törékeny argentin gazdaság pedig azóta még rosszabb állapotba került.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?