Kína elismerte, hogy „átnevelés” alá vetettek embereket

Az ENSZ egyik jelentése szerint egymillió ujgurt tartanak fogva internálótáborokban, de Kína szerint csak "segítséget nyújtanak" a megtévesztetteknek átnevelés és áttelepítés útján.

Az ENSZ egyik bizottsága péntkeen arról tett közzé jelentést, hogy Kínában egymillió ujgurt tartanak fogva a hatóságok internálótáborokban a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban. Gay McDougall, az ENSZ-bizottság tagja pénteken azt közölte, hogy számos hiteles jelentés került a testület birtokába, amelyek arról szólnak, hogy az ujgurokat "hatalmas internáló táborokban" őrzik, "melyeket titokzatosság övez, egyfajta jognélküli zónákban".

Kína tagadta hétfőn az ENSZ-jelentésben foglaltakat, azonban elismerte, hogy néhány embert átnevelés alá vetettek, miután – Peking szerint – szélsőségesek tévútra vezették őket. A kínai álláspont szerint Hszincsiang békéjét iszlamista milíciák és szakadárok veszélyeztetik, akik támadásokat terveznek és megpróbálják kiélezni a feszültséget a muszlim ujgur kisebbség és a han kínai többség között. A kínaiak többsége hannak vallja magát, a Han-dinasztiára vezetik vissza nemzetiségüket.

Hu Lien-ho, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának más szervezetekkel történő kapcsolatait kezelő hivatalának igazgatóhelyettese közölte: az az állítás teljes mértékben hamis, hogy egymillió ujgurt tartanának fogva átnevelő központokban és leszögezte: Kínában vallásszabadság van, Hszincsiang tartományban pedig biztosítják az állampolgárok jogát a szabad vallásgyakorláshoz. Hozzátette: azoknak, akiket megtévesztett a vallási szélsőségesség, "segítséget nyújtanak átnevelés és áttelepítés útján". 

Nem elég a puszta tagadás

McDougall hétfőn Hunak és küldöttségének Genfben azt mondta: nem elég csak azt mondani, hogy nem sérülnek a kisebbségek jogai, annál többet kell tenni, mint egyszerűen csak tagadni a lágerekről szóló állításokat. Az ENSZ-bizottsági tag rámutatott arra is, hogy Hu nem tagadta az átnevelési és indoktrínaló programokról szóló értesüléseket, és további felvilágosítást kért arról, hogy hány embert vetnek alá ezeknek az intézkedéseknek. 

Hu válaszul közölte: Kína fellépett Hszincsiangban a "szélsőségességgel és terrorista bűncselekményekkel" szemben, és emlékeztetett, hogy a tartományban több robbantás, gyilkosság és mérgezés történt. Leszögezte azonban, hogy a kínai hatóságok nem vettek specifikusan célba egyetlen kisebbséget sem, és nem akarják a térséget mentesíteni az iszlámtól.

A szakáll és viselet is szélsőségességnek számíthat

A nyugat-kínai tartományban zajló feltételezett átnevelési programokról elsők között az AP amerikai hírügynökség számolt be. Májusi jelentésében közölte: a kínai hatóságok tavaly tavasz óta a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban több tízezer muszlim ujgurt vettek őrizetbe és vittek el átnevelőtáborokba. A vádemelés nélküli fogva tartás célja, hogy átalakítsák a foglyok politikai gondolkodását, és elérni, hogy hitüket a párt iránti hűségükre cseréljék.

Kínai tisztségviselők a programmal kapcsolatban nem nyilatkoznak, ugyanakkor volt, aki az állami médiában leszögezte: ideológiai változásokra van szükség a szeparatizmus és iszlám radikalizmus elleni fellépéshez. 

Az ujgur szeparatizmus elleni harc jegyében a kínai hatóságok kiterjesztették a radikalizmus fogalmát. Beszámolók szerint a muzulmán viselet, a hosszú szakáll növesztése vagy vallási feliratok vagy előadások birtoklása miatt is már a vallási szélsőségesség kategóriájába, így pedig átnevelőtáborba kerülhet valaki – írta az AP. 

Kapcsolódók

Kimaradt?