Reagált az Európai Bizottság a bukaresti tüntetésen megvert osztrák tévések esetére

Fontos, hogy az újságírók szabadon gyakorolhassák mesterségüket – nyilatkozta hétfőn az Európai Bizottság (EB) egyik sajtószóvivője annak kapcsán, hogy az osztrák közszolgálati televízió (ORF) egyik operatőre is megsérült a pénteki, bukaresti kormányellenes demonstráción.

„Nem kívánjuk kommentálni Románia belügyeit. Ami az operatőr esetét illeti, kategorikusan állítjuk, fontos, hogy az újságírók szabadon, akadályok nélkül gyakorolhassák mesterségüket” – válaszolt egy sajtótájékoztatón Christian Spahr szóvivő az ORF munkatársának, aki a tüntetés közben megsérült kollégája esete kapcsán azt kérdezte a szóvivőtől, hogy az EB szerint készen áll-e Románia az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére.

Korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár két Twitter-üzenetben is elítélte a bukaresti demonstráción történt erőszakos cselekményeket, sajnálatát fejezve ki, hogy a sérültek között újságírók is vannak, köztük egy, az ORF-nél dolgozó operatőr.

„A szólásszabadság és a sajtószabadság az Európai Unió alapvető szabadságai, amelyeket feltétel nélkül védeni kell” – fogalmazott Kurz.

Július elsejétől hat hónapon át Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnökségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?