Nem hozott változást az iraki választások végleges eredménye

Bejelentették csütörtök éjjel Bagdadban a kézi újraszámlálás után az iraki választások végeredményét, amely a korábbiakhoz képest nem módosult lényegesen – a kilenc bíróból álló testület által megállapított eredmény a 18 kormányzóságból 13-ban változatlan maradt az eredeti számláláshoz képest.

Négy tartományban öt jelölt helyett végül más szerzett mandátumot, de ugyanabból a pártszövetségből. Csak Bagdad kormányzóságban történt meg, hogy egy másik pártszövetség jelöltje nyert az újraszámolás után. Hadi al-Amri Győzelem nevű koalíciója eggyel több, összesen 48 mandátumot szerzett, míg az úgynevezett Bagdad Koalíció négy helyett hármat.

A választásokat május 12-én tartották. A legtöbb helyet, 54-et Muktada asz-Szadr síita hitszónok vezette pártszövetség szerezte meg. Haider el-Abádi miniszterelnök koalíciója a harmadik lett 42 mandátummal. Önmagában egyik lista sem szerzett többséget a 329 fős parlamentben. A bíróság júniusban rendelte el a voksok kézi újraszámolását, mert csalás gyanúja merült fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?