Venezuelai dróntámadás: Maduro ellenzéki képviselőket vádol

Az ellenzékkel szembeni offenzívát jelentett be helyi idő szerint kedden Nicolás Maduro venezuelai elnök, közölve, hogy bíróság elé állítják az ellene elkövetett merényletben részes képviselőket.

A rádióban és a televízióban közvetített hosszú beszédében Maduro bemutatta az ellene elkövetett gyilkossági kísérlet valódiságát szerinte igazoló bizonyítékokat.

Az elnök azzal vádolta meg a jelenleg külföldi száműzetésben élő Julio Borges volt házelnököt, hogy köze volt a szombaton Caracasban elkövetett dróntámadáshoz. Maduro az incidens után elfogott hat ember vallomásaira hivatkozott. "Minden nyilatkozat Julio Borgesre utal, aki a leköszönő kolumbiai kormányzat által őrzött egyik birtokon él. Tudjuk, hogy elég hitvány az ilyen jellegű eseményekben való részvételhez" - hangoztatta Maduro.

Az Európai Parlament Szaharov-díjával kitüntetett Julio Borges Twitter-üzenetben reagált az elnök kijelentéseire. "Sem az ország, sem a világ nem hisz a te merényletről szóló bohózatodban" - írta. "Tudjuk, hogy ez egy megrendezett incidens volt annak érdekében, hogy üldözhess és elítélhess bennünket, akik szembeszállunk a diktatúráddal" - tette hozzá.

Borges mellett az elnök Juan Requesens ellenzéki képviselőt is megvádolta a merényletben való bűnrészességgel. Borges és Requesens nevét az egyik őrizetbe vett nyugállományú katona említette egy videofelvételen, amelyet Maduro levetített beszéde közben. Requesens pártja, az Igazság Mindenekelőtt Twitter-oldalán közölte, hogy a képviselőt és nővérét kedd este őrizetbe vette a venezuelai kémelhárítás, a Sebin.

A mentelmi jog feloldásáról tárgyalnak

Maduro beszédével egy időben Diosdado Cabello, a vitatott körülmények között megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, a chávista rendszer második számú vezetője bejelentette, hogy a testület már szerdán tárgyal a "Maduro elleni merénylet által érintettek" mentelmi jogának feloldásáról, ami után bíróság elé állíthatják őket.

Az ellenzékiek kezén lévő utolsó intézmény, a venezuelai parlament a hatalom keddi bejelentései után néhány órával pártatlan vizsgálatot követelt a dróntámadás ügyében.

A támadás szombaton Caracasban a Nemzetőrség (GNB) fennállásának 81. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, Nicolás Maduro beszéde közben történt. Két, robbanóanyaggal megrakott drónt irányítottak a rendezvény fölé. Egyiket a biztonsági erők eltérítették, míg a másik magától lezuhant, egy lakóháznak ütközött. Az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak.

Címlapi illusztrációnk forrása: Getty Images

Kapcsolódók

Kimaradt?