Szkripal-ügy: Két orosz gyanúsított kiadatását kérik a britek

Két orosz gyanúsított kiadatásának kezdeményezését tervezi a brit kormány a salisbury mérgezések ügyében a The Guardian hétfői értesülései szerint. Márciusban Szergej Szkripal volt orosz hírszerző és lánya, hónapokkal később két másik ember szenvedett idegmérgezést, egyikük meghalt.

A brit kormány Oroszországot teszi felelősség az incidensekért. A brit napilap kormányzati és biztonsági forrásokra hivatkozva internetes felületén arról írt, hogy az ügyészség már összeállította a kiadatáshoz szükséges dokumentációt, befejezte a munkát és kész benyújtani a kérvényt.

A The Guardian szerint a rendkívül aprólékos nyomozás hónapokig tartott, a rendőrség és a titkosszolgálatok több száz tagja vett részt benne. Végül sikerült két orosz állampolgárra szűkíteniük a gyanúsítottak körét és nyomon követniük mozgásukat az Egyesült Királyságba való belépésüktől az ország elhagyásáig.

A kiadatás kérvényezése várhatóan tovább növeli majd a feszültséget Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatában, amely a hidegháború óta nem látott mélységben van Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori (GRU) egykori ezredese és a brit hírszerzés (MI6) egykori ügynöke és lánya, a 33 éves Julija március eleji megmérgezése óta. A két másik áldozat, Charlie Rowley és Dawn Sturgess június végén szenvedett mérgezést ugyancsak – a Szovjetunió által kifejlesztett – novicsok idegméregtől. A férfi felépült, a nő azonban a kórházban belehalt a mérgezésbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?