Ellenzéki tüntetők közé lőtt a hadsereg Zimbabwében

Legalább hárman meghaltak Zimbabwe fővárosában, Hararéban a részleges választási eredmények közzétételét követően kitört ellenzéki tűntetéseken, amikor a biztonsági erők a tömegbe lőttek.

A rendőrök mellett kivezényelték a zimbabwei hadsereget is a tiltakozó akciók feloszlatására. Charity Charamba rendőrségi szóvivő közölte, hogy három halottja van az összecsapásoknak.

A tüntetők ellen könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vetettek be, miután az aktivisták kövekkel dobálták a biztonsági erőket, s gumiabroncsokat égettek az utcákon. Az utcákon páncélozott csapatszállítók voltak láthatóak, Harare egén pedig egy katonai helikopter körözött.

Emmerson Mnangagwa államfő kijelentette, az utcai erőszakkal az elnökválasztás folyamatát akarják megzavarni, és az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) pártszövetség vezetését tette felelőssé. Nkululeko Sibanda, Nelson Chamisa ellenzéki vezető szóvivője szerint a hadsereg aránytalan és igazolatlan módon járt el a tüntetések oszlatásakor. Tendai Biti ellenzéki vezető viszont arról számolt be, hogy eddig hat olyan emberről tudnak, akit meglőttek, kettő közülük életét vesztette.

Az AFP francia hírügynökség fotoriportere szerint az egyik halálos áldozatot gyomron lőtték. Thabitha Khumalo, az MDC pártszövetség szóvivője kijelentette: a hararei vezetés megfélemlítő taktikákat alkalmaz, de ők továbbra is fenntartják álláspontjukat, hogy az MDC elnökjelöltje, Nelson Chamisa nyerte a választást, s "készek megvédeni a nép voksát". A BBC egyik újságírója szerint a katonák válogatás nélkül ütlegeltek puskatussal újságírókat és a tiltakozó akció résztvevőit.

"Meg akarnak félemlíteni minket, de készek vagyunk meghalni" - hangoztatta Tafadzwa Chafaka, az aktivisták egyike.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?