Törökországgal is romlik az USA viszonya

Az Egyesült Államok Andrew Brunson amerikai pap fogva tartása miatt szerdán szankciókkal sújtotta a török belügyminisztert és az igazságügyi tárca vezetőjét.

A büntető intézkedések értelmében zárolják Abdülhamit Gül török igazságügyi miniszter és Süleyman Soylu belügyminiszter amerikai javait, egyúttal megtiltják, hogy amerikai állampolgárok bármiféle üzleti kapcsolatba kerüljenek velük.

Trump többször is világossá tette, hogy az Egyesült Államok elvárja Törökországtól a lelkipásztor azonnali szabadon bocsátását. Trump már a múlt héten szankciókkal fenyegette Törökországot, de az Erdogannal folytatott telefonbeszélgetésén sem sikerült elérnie a pap elengedését.

Brunsont Izmirben tartóztatták le 2016-ban a sikertelen puccskísérletet követően és azzal vádolják, hogy Gülen segítője és kémkedik az Egyesült Államok javára.

Nem maradt el a török válasz-szankció sem: a külügy szerint erre az "értelmetlen agresszív magatartásra" Ankara késlekedés nélkül "ugyanazzal" válaszol. Egyúttal felszólították Washingtont, hogy álljon el a szankcióktól.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitteren úgy reagált: amíg az Egyesült Államok vezetése nem ismeri fel, hogy jogtalan követeléseit ilyen módon nem tudja elérni, a problémákat nem tudják megoldani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?