Mit kell tudni Jorge Mario Bergoglióról?

Ferenc néven Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választották pápává másfél nap alatt a konklávén. Az első latin-amerikai és első jezsuita pápa megválasztása meglepetés, a legtöbb elemző nem számolt vele a legesélyesebbek között. Bergoglio az ötödik szavazáson kapta meg a pápaválasztó 115 bíboros kétharmadának támogatását.

„Tudjátok, a konklávé kötelessége volt, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim a világ végérre mentek érte. Köszönöm a fogadtatást" – mondta mosolyogva első beszédében a leköszönt XVI. Benedeket is méltató új katolikus egyházfő a Szent Péter téren egybegyűlt több mint százezer embernek.ferenc4

A most 76 éves Bergoglio 2005-ben ugyanakkor az esélyesek között volt, olyannyira, hogy állítólag több szavazáson is második helyen végzett Ratzinger mögött. Egyes források úgy írták le a nyolc évvel ezelőtti pápaválasztást, mint egy versenyfutást Ratzinger és Bergoglio között.

Buenos Airesben született 1936-ban, apja olasz bevándorló volt. A szavazáson előnyt jelenthetett, hogy itáliai gyökerekkel rendelkezik, Németországban tanult teológiát, de Latin-Amerikát képviselte. Eredetileg vegyésznek készült, de ehelyett 1958-ban papi pályára lépett, belépett a jezsuita rendbe.

Gyorsan lépett előre, irodalmat, pszichológiát és filozófiát is tanított kezdeti éveiben, 1969-ben szentelték pappá. A spanyol mellett olaszul és németül is beszél. Bergoglio 1992-ben lett Buenos Aires püspöke, majd II. János Pál 2001-ben nevezte ki bíborossá.bergoglio-dentro

Még Buenos Aires érsekeként is meglehetősen szerény körülmények között élt, tömegközlekedési eszközökkel járt be hivatalába. Visszafogott életmódja az argentin gazdasági válság alatt különösen népszerűvé tette, gyakran állt ki a szegényekért, ezért is szokták a szegények püspökének nevezni. Többször is keményen bírálta a korrupció miatt az argentin vezetést, és azért is támadta Ernesto Kirchner volt államfő kormányát, hogy nem tesz eleget a szegénység ellen.

Bergoglio három vatikáni kongregációnak is a tagja, 2005 óta az Argentin Püspöki Konferencia elnöke, de nem számít a vatikáni belső körök tagjának. Az egyházat megrázó botrányok nem érintették, és az Italian Insider szerint jó eséllyel megreformálhatja a Kúria működését is.

A National Catholic Reporter szakírója, John Allen szerint szerint Bergoglio előnyére válhatott, hogy a konzervatív és a mérsékeltebb szárny is elismeri, szerénységét és lelkipásztori munkáját is tisztelik. Az El Pais spanyol lap szerint konzervatívnak számít az egyházon és a jezsuita renden belül is.

Bergoglio élesen ellenzi az abortuszt, az azonos neműek házasságát, a fogamzásgátlást és az eutanáziát. 2010-ben kijelentette, hogy a melegeknek engedélyezett örökbefogadás diszkrimináció a gyerekekkel szemben, amiért Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök is bírálta.

Együttérzéssel beszélt az AIDS áldozatairól, 2001-ben egy kórházban megcsókolta és megmosta tizenkét AIDS-beteg lábát. Számos kérdésben konzervatívnak számít, de tavaly szeptemberben például keményen bírálta azokat a papokat, akik nem hajlandóak megkeresztelni a házasságon kívül született gyerekeket.306

A 2005-ös konklávé után még több bíboros kétkedésének adott hangott, hogy Bergoglióban megvan-e az erő az egyház vezetéséhez. Nyolc évvel később mégis viszonylag gyorsan, már másfél nap után egykori riválisa lett XVI. Benedek utódja. Az Európán kívüli pápa megválasztásával a bíborosok arra is reflektáltak, hogy a katolikusok többsége már nem európai, csak Latin-Amerikában 42 százalékuk él.

Kimaradt?