Költséges hobbijaik vannak a képviselőknek és szenátoroknak

A parlamenti politikusoknak is vannak hobbijaik. Néha egészen költségesek, hiszen van nekik miből. Többen közülük műtárgyakat, órákat, bélyegeket gyűjtenek.

A nemzeti liberálisok szenátora, Carmen Hărău például festményeket és egyéb műtárgyakat gyűjt. Festményeinek értéke meghaladja a 250 ezer eurót. A szociáldemokraták képviselője, Damian Florea szintén festményeket gyűjt, legyenek azok pasztellek, akvarellek, olajfestmények, rajzok, de román szobrászok alkotásaiból is vásárolt. Gyűjteményében vannak bronz-, kerámia, márvány, kőszobrok is. Állítása szerint csaknem 200 ezer eurót fordított erre a szenvedélyére. Emellett fából, ezüstből és üvegből készült műtárgyakat is felvásárolt, igaz, mindössze nyolcezer euró értékben.

A festészet a hobbija Cristian Sorin szociáldemokrata szenátornak is, aki elsősorban az olajfestményeket kedveli, ezekből csaknem 100 ezer eurós gyűjteménye van. A pártelnökök közül, a Népi Mozgalom Pártját vezető Traian Băsescu egyik hobbija – a hajózás mellett természetesen – szintén a képzőművészet. Maga is festményeket gyűjt, igaz, nem sokat áldoz erre a szenvedélyére: 1989 és 2014 között összesen 19 ezer euró értékben vásárolt képzőművészeti alkotásokat.

Adrian Năstase „öröksége”

Annak idején – még börtönbe kerülése előtt – a televízióban megcsodálhattuk az akkori miniszterelnök, Adrian Năstase lakását, amely valóságos zálogháznak tűnt. Volt ott összezsúfolva minden, festmény, szobor, porcelán, üvegportéka meg mindenféle más egyéb mütyür.

Egyik közeli barátja, a szociáldemokraták képviselője, Eugen Bejinariu mintha örökölte volna egykori felettese szenvedélyét. Festmény-, rajz- és metszetgyűjteményének értéke 82 ezer euró, vázái, kisszobrai 29 ezer eurót, egyéb műtárgyai 3000 eurót érnek.

Ennél sokkal költött viszont hobbijaira a szociáldemokraták képviselője: Ileana Cristina Dumitrache 50 ezer euró értékben vásárolt bútorokat, lakása falain pedig 102 ezer euró értékű festmények függenek. Marius Petre Nicoară műgyűjteményében 80 festmény szerepel, 100 ezer euró értékben. Igaz, ezeknek csupán egy részét vásárolta – a többit örökölte.

Van ügyes kezű honatya is, aki magának készíti el műtárgyait.  A Mentsétek meg Romániát Szövetség egyik parlamenti képviselője kerámia- és gipszszobrokat készít, amelynek értékét feltüntetette vagyonnyilatkozatában is – mégpedig norvég koronában. Ezek szerint a „maga készítette” gyűjtemény – a honatya, Iulian Bulai csöppet sem szerény becslése szerint – 250 ezer norvég koronát ér, ami nagyjából 26 ezer eurónak felel meg.

Az idő (és a karóra) pénz

Igen sok honatya viszont az órákat kedveli. És nem csak méregdrága karórákat vásárolnak – képviselőink, szenátoraink többnyire Tag Heur, Hublot, Tudor, Frederique Constant, Vacheron et Constantin, Omega, Montblanc, Chopard karórákat viselnek –, de mindenfajta más óraszerkezet is érdekli őket, állóóráktól kezdve a faliórákon át a kakukkos órákig.

A legdrágább óragyűjteménnyel Liviu Tit Brăiloiu szociáldemokrata szenátor büszkélkedhet, értékét 300 ezer euróban határozta meg. A független képviselő, amúgy menő üzletember és ügyvéd, Remus Borza 200 ezer eurójával csak a második helyre került, Traian Băsescu államfő pedig még labdába sem rúghat mellettük, potom 52 ezer eurós óragyűjteményével.

Ruhakiegészítők – 40 ezer euró értékben

Aztán vannak honatyák, akik kegytárgyakat, ikonokat gyűjtenek. Ilyen tekintetben magasan vezet az első helyen álló szociáldemokrata képviselő: Ileana Cristina Dumitrache mindössze öt év alatt 70 ezer euró értékben vásárolt szentképeket, a legutolsó helyen pedig pártbeli társa, Vasilică Toma képviselő áll, mindössze hétezer euróval.

Az egyéb kegytárgyakra a honatyák már jóval kevesebb pénzt áldoztak: Damian Florea szociáldemokrata képviselő gyűjteménye 3800 euróba, a Nemzeti Liberális Párt képviselője, Cătălin Predoiu kollekciója pedig csupán 2000 eurót ér.

De vannak filatelista honatyáink is, bár azért – saját bevallásuk szerint – gyűjteményük nem sok pénzt ér. A Szociáldemokrata Párt képviselője, volt miniszterelnök, Mihai Tudose 1980 és 1987 között gyűjtött bélyeget, ezek értékét 30 ezer euróban állapította meg, a szociáldemokrata szenátor, Serban Valeca bélyeggyűjteménye ötezer, párttársa, Radu Babus képviselőé pedig alig hatezer eurót ér.

Az egyik leggazdagabb honatya, Ana Birchall szociáldemokrata képviselő egyedül az aranyban bízik, amelyet rúdban tárol, mint a téliszalámit, a nemzeti liberálisok szenátora, Laura Scântei pedig 40 ezer eurót költött ruha-kiegészítőkre.

Ők határozzák meg a gyűjtemény értékét

A törvény értelmében a honatyáknak kell felbecsülniük és bevallaniuk arany- és egyéb ékszereik, műtárgyaik, numizmatikai gyűjteményük, a hazai vagy egyetemes művészeti örökséghez tartozó egyéb javaik értékét, ha az meghaladja az ötezer eurót. A törvény tehát nem követeli meg ezek hivatalos felértékelését, elég, ha a honatya „megközelítőleg felbecsüli, hogy mennyit érnek. Így aztán nehéz pontosan megmondani, vajon mennyire is rúgnak a honatyák hobbijainak tényleges költségei.

Ennek kapcsán egyébként a parlamentben botrány tört ki, a honatyák ugyanis úgy vélték, hobbijuk, festményeik, ékszereik, műtárgyaik értékének bevallása sérti „személyes intimitásukat”, ráadásul, ha mindezt hivatalosan feltüntetik, csak tippet adnak a tolvajoknak, betörőnek, ezzel pedig személyes testi épségük is veszélybe kerülhet. A vagyonbevallás bevezetését követően többen is arra panaszkodtak, testőröket kellett alkalmazniuk saját és műgyűjteményük biztonsága érdekében.

Kimaradt?