Felmérés: mélyponton a romániai politikusok népszerűsége

A Sociopol március végén és április első felében végzett felmérése szerint a legtöbb politikusnak zuhant a népszerűsége az utóbbi időszakban. Az kormánypártok és az ellenzék vezetőiben egyaránt csökkent a választók bizalma.

Az utóbbi években kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnökei folyamatosan csökkenő népszerűségnek örvendtek a választók részéről. Míg Victor Pontában, mandátumának kezdetén a megkérdezettek 50 százaléka bízott, addig Sorin Grindeanunak már csupán 40 százalékos támogatottsága volt.

Az őt követő Mihai Tudoséban tisztsége átvételekor már csupán 20 százalék bízott. A jelenlegi kormányfő, Vasilica Viorica Dăncilă talán már ennyivel is beérné, ám őt csupán a lakosság 15 százaléka találta megbízhatónak mandátuma átvételekor. Azóta a bizalmi indexe további egy százalékponttal csökkent.

Mi több, a kormánytagok népszerűségi listáján négy minisztere is jobban áll nála: a külügyi tárcát vezető Teodor Meleșcanu 18 százalékot összesít, a munkaügyi miniszter, Lia Olguța Vasilescuban és a mezőgazdasági tárcavezetőben, Petre Daeában 17 százalék bízik, az igazságügyi miniszter, Tudorel Toader bizalmi indexe pedig két százalékponttal haladja meg a kormányfőét.

Klaus Johannis elveszítette elsőségét

A pártvezetők népszerűsége is mélyponton, egyikük bizalmi indexe sem éri el még a 25 százalékot sem. A legjobban a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége elnöke, Călin Popescu Tăriceanu áll, akiben a mintacsoport 20 százaléka bízik – ez némi növekedést is jelent az előző időszak eredményéhez képest.

A Románia Együtt Mozgalom vezetőjét, Dacian Cioloșt a megkérdezettek 15 százaléka tartja népszerűnek, ez viszont már visszaesést jelent. Victor Ponta és Traian Băsescu népszerűségi indexe is visszaesett 15, illetve 10 százalékra. Az utolsó helyekre Liviu Dragnea (Szociáldemokrata Párt) és Ludovic Orban (Nemzeti Liberális Párt) került, egyaránt 9-9 százalékkal – mindketten visszaestek az előző közvélemény-kutatás alkalmával elért eredményükhöz képest.

Érdekes adat, hogy Klaus Johannis elveszítette eddigi első helyét a politikusok népszerűségi listáján: Bukarest főpolgármestere, Gabriela Vrânceanu Firea bizalmi indexe 31 százalékos, kereken öt százalékkal megelőzve az államfőt. Januárban még Klaus Johannis vezetett, igaz, akkor 29 százalékával mindössze 1 százalékponttal előzte meg a 28 százalékot összesítő fővárosi főpolgármestert.

Politikai megfigyelők szerint egyébként mivel ennek a két politikusnak a népszerűségi mutatója haladja meg a 25 százalékot, pillanatnyilag csak ők indulhatnának el eséllyel az államfőválasztáson.

A legnépszerűbb: Raed Arafat

A Sociopol felmérése szerint Klaus Johannis népszerűsége valahol Emil Constantinescu és az első mandátumát töltő Traian Băsescu államfő népszerűsége között van, valamivel közelebb áll az előzőéhez. Igaz, Emil Constantinescutól eltérően a jelenlegi elnöknek sikerült megállítania népszerűségének csökkenését, és mutatója jó ideje 25-30 százalék között mozog.

Gabriela Vranceanu Firea a Bukarest főpolgármesteri tisztségébe történt megválasztása alkalmával érte el népszerűsége csúcsát, azóta viszont sokat veszített, és jelenleg 20-30 százalék között állapodott meg, bár az utóbbi időben a bizalmi indexe mintha megint növekedni kezdene.

A közéleti személyiségek között egyébként a legnagyobb népszerűségnek a SMURD rohammentő-szolgálat létrehozója, a belügyminisztérium jelenlegi államtitkára, Raed Arafat örvend. Ő az egyedüli, akinek bizalmi indexe meghaladja az ötven százalékot és eléri az 58 százalékot – ami azonban visszaesést jelent a korábbi 62 százalékhoz képest.

A közvélemény-kutatás március 26. és április 13. között készült 1006 fő mintacsoporton, telefonos lekérdezéssel. A felmérés hibaküszöbe plusz-mínusz 3,2 százalék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?