Băsescu-Blaga-Udrea: szakadni fog a PDL a kongresszuson?

Néhány évvel ezelőtt Traian Băsescu, Elena Udrea és Vasile Blaga között nem volt különösebb nézeteltérés a Demokrata Liberális Párton belül. Időközben azonban a „hármas" tagjai közötti viszony megromlott: Traian Băsescu immár nem hajlandó tartani a kapcsolatot a párttal, amennyiben Blaga kerülne az élére, Vasile Blaga és Elena Udrea pedig egymás ellensége lett, főleg, miután mindketten megpályázzák a politikai alakulat elnöki székét.

Pár(t)harcok

A Demokrata Liberális Párton belül a Vasile Blagából, Radu Berceanuból, Adriean Videanuból álló „régi gárda" kíméletlen harcba kezdett a hatalomért az Emil Boc, Elena Udrea és Gheorghe Falcă általa vezetett „új szárnnyal".

Elena Udrea voltaképpen a pártba kerülése óta igyekezett vezető szerephez jutni. A „szőke eminenciás" 2006-ban lett az akkor még Demokrata Párt néven futó politikai alakulat tagja, majd nyomban ügyvezető titkára lett, 2008-ban pedig a legnagyobb pénzzel gazdálkodó tárcák egyike, a regionális fejlesztési minisztérium élére került.feb26foto-1-Udrea

Traian Băsescu államfő nyomban az ellenségeskedés kirobbanása után beavatkozott a pár(t)harca, és 2010-ben élesen bírálta Blagát és társait a bukaresti pártszervezet stratégiájának hiánya miatt. A pártszervezet éléről egymás után lemondott Blaga, majd a helyét átvevő Negoiţă, a testület élére végül Emil Boc javaslatára ideiglenes jelleggel Elena Udrea került, aki nyomban igyekezett megszilárdítani helyzetét. Blaga és Udrea között elmérgesedett a viszony, főleg miután Blaga kijelentette, nem engedi, hogy a pártot „fehérnépek" vegyék át.

A regionális fejlesztési tárca vezetőjeként, az Országos Fejlesztési Terv keretében, Elena Udrea a tárcája rendelkezésére álló pénzek osztogatásával megnyerte a megyei kiskirályok rokonszenvét, továbbá a párt olyan hangadó politikusai zárkóztak fel mellé, mint Arad és Brassó polgármestere, Gheorghe Falcă és George Scripcaru, a képviselőház elnöke, Roberta Anastase, továbbá Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Raluca Turcan. A területi párszervezetek mintegy háromnegyedében 2010-ig megtörtént belső választások során 14 pártszervezetet állított maga mellé, miközben Blaga 15 párszervezetet tartott ellenőrzése alatt. A játszmát végül is Boc döntötte el Udrea javára, aki öt pártszervezetet mondhatott magáénak.

A román politika Kill Billje

A 2010. évi rendőrtüntetés után, amikor a tüntetők „közönséges senkiházinak" nevezték Băsescut, az államfő lemondott a rendőri biztonsági kíséretről. Következésképpen Blaga is lemondott belügyminiszteri tisztségéről.

Ezt követően Elena Udreát megválasztották a Demokrata Liberális Párt legnagyobb szervezete, a bukaresti elnöki tisztségébe. Az ez alkalommal elhangzott beszédeket Elena Ceauşescu is megirigyelhette volna: Udreát a „demokrata liberálisok napsugarának", az „új nemzedék hajtóerejének", „gyönyörű hölgynek", a „román politika Kill Billjének" nevezték.

A gyönyörűséges jelzők ellenére Udreának nem sikerült hatalma alá hajtani a teljes pártszervezetet, Blaga emberei kerültek ugyanis három kerület párszervezetének élére.feb26foto-2-Blaga

Időközben Traian Băsescu, még Blaga kormányból történt távozása előtt kierőszakolta Videanu gazdasági és Berceanu közlekedési tárcavezetői tisztségéből történt lemondását is, így. legalább is a kabineten belül, megszabadult Udrea három ellenfelétől.

A párt 2011-i kongresszusán a Boc-Udrea-Anastase hármas megpróbálta átvenni a hatalmat a párt felett, Vasile Blaga azonban mindent megtett ez ellen: még arra is hajlandó volt, hogy jelölteti magát a pártelnöki tisztségre – Băsescu viszont Bocot támogatta. Traian Băsescu ugyanakkor közölte szándékát, miszerint technokrata miniszterelnök kinevezését szorgalmazza és sürgette Boc lemondását kormányfő posztról. Egyben ismét keményen bírálta a „régi gárdát", amelynek „csillagai meghúzódnak a lövészárokban, nehogy a golyók elfütyüljenek a fülük mellett".

A „bűnbocsánat"

Băsescu fellépése nyomán Boc bejelentette, megpályázza pártja elnöki székét. Másnap a kormány 90 millió eurót ígért az infrastruktúra korszerűsítésére, falusi sportpályák építésére. Nem sokkal később Udrea asszony pártfiókja rendkívüli ülésén bejelentette, a bukaresti szervezet Boc jelölését támogatja, egyben arra hivatkozva, hogy Blaga jelölését a demokrata liberálisokkal ellenséges sajtó, Traian Băsescu ellenfelei illetve az ellenzék támogatja.feb26foto-3-TB-Udreau

2011. május 15-én a demokrata liberális politikusok 62 százalékra Bocra adta a szavazatát. A tömörülés alelnökei közé egyebek között megválasztották Elena Udreát, Roberta Anastasét, Sever Voinescut. Boc győzelmét Traian Băsescu hatalmas sikerként élte meg a Blaga-szárny elleni küzdelmében. Ennek nyomán Blaga a politikai élet perifériájára szorult, mindenfajta tisztség nélkül maradt a pártban, egyedül a párt szenátus csoportjára terjedt ki ellenőrzése.

2011 őszén azonban változott a helyzet: Blagát pártja támogatásával megválasztották a szenátus elnökének, Traian Băsescu pedig támogatását ígérte neki. Mindez összefügg a demokrata liberálisok 2012. évi választási stratégiájával: a kiváló szervező hírében álló Blagát az államfő szerette volna bekapcsolni a tömörülés választási kampányába. Így a következő év eleje az ellenfelek kibékülésével kezdődött, Blaga az újévi ünnepséget Traian Băsescuval és Elena Udreával töltötte Predeálon.

A fejetlenség

Februárban Boc lemondott kormányfői tisztségéről. Erre már 2011-ben sor kellett volna hogy kerüljön, hogy a pártnak legyen ideje újjászervezni önmagát, a megyei kiskirályok nyomására azonban a miniszterelnök eddig kivárt. Traian Băsescu még aznap Mihai Răzvan Ungureanut bízta meg kormányalakítással. Az új kormányban nem kapott helyet Elena Udrea.

Alig több mint két hónap múlva, a szociál-liberálisok által benyújtott bizalmatlansági indítvány nyomán megbukott Ungureanu kormánya. Még ma sem tudni pontosan, miért veszítette el a parlamenti többséget: Ungureanu nem volt eléggé ügyes a parlamenti támogatás megszerzéséhez, alábecsülte-e a helyi kiskirályok erejét, amikor megtagadta tőlük a pénzügyi támogatást, elárulta-e pártja egy része...

A kormányból való kimaradása után Udreának, pártja nyomására, le kellett mondania a bukaresti szervezet elnöki tisztségéről is, miután a helyhatósági választásokon a tömörülés elveszítette két bukaresti kerületi szervezetét, az Udrea által javasolt bukaresti főpolgármesteri jelölt, Silviu Prigoană pedig megalázó vereséget szenvedett Sorin Oprescutól.feb26foto-4-Boc

Blaga nem volt hajlandó átvenni a bukaresti pártszervezet ideiglenes vezetését – igaz, néhány hét múlva már jelöltette magát a párt országos elnöki tisztségére, miután júniusban Boc és a politikai alakulat teljes vezetősége lemondott. A legtöbb támadás Udreát érte, aki – kiszivárgott hírek szerint – zárt ajtók mögött meglehetősen alpári módon támadott, leszögezve: őt hibáztatják, hogy saját embereivel vette körül magát, miközben támadói azért kilincseltek nála, hogy szeretőiket helyezze vezető tisztségekbe.

Vasile Blagát tavaly júniusban választották a demokrata liberálisok elnökévé. A pártvezetésből olyan hangadó politikusok kerültek ki, mint Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Gheorghe Falcă, Ştefan Gheorghe, Monica Macovei, Teodor Baconschi.

2012 nyara a Traian Băsescu tisztségéből való felfüggesztése által kiváltott politikai válsághelyzettel kezdődött. Traian Băsescu és Vasile Blaga között stratégiai vita támadt a referendumot követő politikai irányvonal kapcsán. A Băsescu ellen forduló tömegek számítva Blagáék a referendum bojkottját javasolták, amit Băsescu először visszautasított – a népszavazás előtt néhány nappal viszont már meggondolta magát. A referendummal kapcsolatos kampányban, az elnöki hivatal döntése értelmében, Elena Udrea nem vett részt.

Versengés helyett belháború

A demokrata liberálisok márciusban sorra kerülő Országos Konvencióján a párt elnöki székéért Vasile Blaga, Elena Udrea és Monica Macovei indul. Traian Băsescu – bár az államfőnek pártsemlegesnek kell lennie – Udreát támogatja, akit hamisítatlan jobboldali politikusnak tart (mintegy megfeledkezve arról, hogy a szőke eminenciás politikai pályafutását a Szociáldemokrata Párt berkeiben kezdte). Az államfő kijelentette: a Blaga által vezetett párttal nem tud együttműködni.

Boc nem indul az pártelnök-választásokon, ám Traian Băsescu ha nyíltan nem is, de a sajtó értésére adta: a volt kormányfő nem kizárt, indul majd az államfői tisztségért.feb26foto-5-Macovei

A Demokrata Liberális Párt szétesni látszik, az ellentétek egyre sokrétűbbek és élesebbek. Az igazgató tanács nemrégen tartott ülésén a tömörülés Fehér megyei szervezetének elnöke, Mircea Hava, valamint a tömörülés első alelnöke, Cezar Preda élesen támadta Băsescut – igaz, az államfő nem vett részt a tanácskozáson. Cristian Boureanu Prédának esett, a pártvezetést ért bírálatai miatt, Blaga Udreával és Macovei-jel került összetűzésbe, Gheorghe Ştefan pedig a párt szétesésétől tart: szerinte az Országos Konvenció nem a párton belüli versengést hozza, hanem belső háborúhoz vezet.

Blaga számon kéri Cristian Preda elképzelését, miszerint a pártot három társelnökből álló kollektívának kellene vezetnie. Ugyanakkor heves szópárbajra került sor Blaga és Udrea között. Blagának sikerült első részgyőzelmet aratnia Udrea fölött, így az Országos Konvenciót 5000 képviselő részvételével tartják meg az Udrea által javasolt 10 000 személy helyett, emellett többséget szerzett az Országos Konvenciót szervező bizottságban, ahol a kilenc résztvevő közül hat Blaga híve.

Kimaradt?