Sikoltó csontvázak, vigyorgó Hitler – több történelmi rejtély is megoldódott 2017-ben

Mi állt az „ördög által megszállt” apáca rejtélyes, 1676-ban íródott üzenetében? Ki volt Leonardo da Vinci édesanyja? Miért harcolnak a középkori lovagok állandóan csigákkal? Egyebek között ezekre a rejtélyekre találták meg a megoldást a történészek a tavalyi évben.

A „nyelvzseni” apáca

Maria Crocifissa della Concezione, egy szicíliai kolostor lakója az Úr 1676. évének egyik reggelén tintás kézzel ébredt. Mellette több levél is feküdt, amelyek ismeretlen nyelven és betűkkel íródtak. Apácatársaival együtt azon a véleményen volt, hogy az éjszaka folyamán megszállta őt az ördög. 341 éven át senki sem tudta megfejteni az írást, ám most a szicíliai Ludum Tudományos Központ munkatársai sikerrel jártak.

Kiderült, hogy a nyelvzseni nővér az ókori görög, arab és latin ábécé, valamint a rúnaírás betűkészletet felhasználva készítette el „ördögi szövegét”. Az értelme valóban sátáni lett, a nővér szerint „a Szentlélek felesleges”, a „katolikus tanítás alapelvei egyszerűen senki számára sem működőképesek”. A kutatók azt gyanítják, a nővér skizofréniában vagy bipoláris zavarban szenvedhetett.

Sikoltó csontvázak  

Lengyel régészek mintegy nyolcvan emberi maradványt rejtő tömegsírra bukkantak a kelet-lengyelországi Zyrzyn település közelében tavaly júniusban. Azokról az orosz katonákról lehet szó, akik az 1863-as lengyel felkelés során, a Zyrzyn falu mellett lezajlott csatában vesztették életüket, amikor a lengyelek rajtuk ütöttek, és elkobozták a szállítmányuk jelentős részét.

A régészek nem akartak azzal kapcsolatban találgatásba bocsátkozni, hogy a koporsó nélküli temetés ellenére (mely esetben nem kellene „leesnie az állnak”) miért „sikoltanak” az oroszok. Egy helyi legenda úgy tartja, a cári katonákat megtorlásként élve temették el, és azóta a környéken különös síró, kínlódó hangok hallhatók és rejtélyes árnyak bukkannak fel.

„Szülés ” – a föld alatt

Különös XIV. századi temetkezés vizsgálatát végezték el olasz kutatók egy Genovától 70 kilométerre található lelőhelyen. A szakemberek az úgynevezett koporsószülés jelenségének ritka – egyben hátborzongató – esetével találkoztak, amikor is a kismama teste halála után, immár végső nyughelyén kilöki a magzatot.

A jelenség oka, hogy a testben megindul a gázképződés, amelynek nyomása kilökheti a magzatot a koporsóba. Ebben az esetben egy 38-40 hetes magzat részleges kitolása történt meg. A közel 180 centis, 30 és 39 éves kora között elhunyt kismama és a meg nem született gyermek maradványait két másik gyerek csontvázával együtt találták meg.

A filiszteusok eredete

Rendkívüli dél-izraeli felfedezés deríthet fényt a Biblia egyik rejtélyére, a filiszteusok eredetére. Az ősi Askelón, az egyik legfontosabb filiszteus város falain kívül feltárt, Kr. e. 9. századra datálható 211 emberi maradványt tartalmazó temetőben talált bizonyítékok arra utalnak, hogy a filiszteusok eredeti otthona valahol az Égei-tenger partvidékén lehetett. Egy nemzetközi kutatócsoport jelenleg DNS- és izotópos vizsgálatokat folytat, hogy meghatározza az askelóni temetőben talált emberi maradványok eredetét.

Árva lány volt Leonardo da Vinci édesanyja

Leonardo da Vinci édesanyjának kiléte évszázadokon át kérdéses volt. Martin Kemp, az Oxfordi Egyetem professzora tavaly nyáron arra a megállapításra jutott, hogy a művésznek egy 15 éves árva lány, bizonyos Caterina di Meo Lippi adott életet. Leonardót elsősorban édesapja, a jegyzőként dolgozó Ser Piero nevelte, aki nem állt házastársi kapcsolatban Leonardo édesanyjával.

A vinci és firenzei levéltárakban végzett kutatásai során Kemp kiderítette, hogy Caterina és testvére, Papo árvasorsra jutottak, és nagymamájukkal egy Vinci melletti szegényes parasztházban éltek. Eközben az akkoriban már minden bizonnyal házas Ser Piero jogászkarrierje éppen kezdett felívelni Firenzében. A férfi a szülővárosában, Vinciben tett látogatásakor, 1451 júliusában találkozott Caterinával, akit teherbe ejtett. A már házas férfi családja feltehetően hozománnyal látta el a lányt, hogy valaki máshoz hozzá tudjon menni.

A lovag és a csiga harca

A középkori szövegekben, különösképpen a 13-14. századi kódexekben gyakran láthatjuk azt az ismétlődő jelenetet, amikor a bátor lovag a veszéllyel mit sem törődve ront neki egy csigának. A középkori kéziratok egyik legnagyobb rejtélye ma sem tisztázott teljesen. Az 1290-es évektől kezdve a kódexekben egyre többször megtalálható vérszomjas csigákat sokszor ember nagyságúra festették, máskor a lovag egyszerűen eltaposhatná a lábával. Ami közös az ábrákban: a lovag halálra vált arccal néz szembe a halállal.

Pontosan nem tudjuk, hogy mi volt a céljuk az alkotóknak, Lilian Randall német származású amerikai történész szerint a longobárdokat jelenítették meg ily módon, akik az 1290-es években egyre többen váltak zálogkölcsönzővé és uzsoraszedővé. Emellett elterjedt róluk, hogy fittyet hánynak a lovagi szabályokra és hazaárulókként viselkednek.

Egyes kutatók úgy vélik, a vitéz csigák a társadalmi igazságtalanságokat és az elnyomást jelképezték, de az is elképzelhető, hogy csupán a középkori humor egyik megnyilvánulásai voltak. Lisa Spangenberg brit középkorász szerint a lovag páncélos csigával való küzdelme a lassan elmúló időre, vagyis az elkerülhetetlen halálra emlékeztethetett.

Mégsem nyílvessző okozhatta Ötzi halálát

Amióta Ötzi mumifikálódott holttestét 1991-ben megtalálták az Alpokban, a kutatók kitartóan igyekeznek kideríteni, hogyan halhatott meg a kora rézkori vadász. A gleccsermúmia testén végzett áprilisi röntgen- és CT-vizsgálatok nyomán a kutatók vitatják azt, hogy az 5300 évvel ezelőtt élt jégember a vállába fúródott kő nyílhegy okozta sérülésbe halt bele. A bőrbe meglepően kis felületen behatoló lövedék ugyan átszakított egy véreret, azonban Frank Rühli, a Zürichi Egyetem antropológusa szerint semmiképpen sem volt halálos.

 A szakember úgy véli, a gleccsermúmia fején található számos mélyedés és törés sem bizonyulhatott végzetesnek. Vannak kutatók, akik Ötzi fejsérülései miatt úgy gondolják, a jégembert leütötték, s ebbe halt bele. Rühli szerint viszont a koponya sérülései inkább arra utalnak, hogy Ötzi véletlenül elesett és beverte a fejét. Halálakor azonban egy medveszőr fejfedőt viselt, amely feltehetően megvédte a fejét a komolyabb sérüléstől. Álláspontjuk szerint Ötzi egyszerűen halálra fagyott.

Vigyorgó Hitler, chaplini pózban

Az elmúlt hét évtizedben sehol sem publikált, valószínűleg egy testőr által készített, Adolf Hitlert távolról sem beállított pózban ábrázoló fotókat tartalmazó, egyedülálló album került elő egy márciusi aukción, amely minden bizonnyal az egykori berlini Führerbunkerből, pontosabban a Harmadik Birodalom vezetője szeretőjének, későbbi feleségének hálószobájából származik.

Vigyorgó Hitler chaplini pózban, játékos szalutálás a kamerának a Berghof előtt, führeri mosoly Heil Hitlert kiáltó gyermekcsapat előtt, egy irat elmélyült tanulmányozása a Berghof verandáján – csupán néhány fotótéma az albumból, amely bepillantást nyújt a nemzetiszocialista vezér és közvetlen környezete mindennapjairól.

Kimaradt?