Felmérés: a politikai válság aggasztja leginkább Románia lakóit

A romániai politikai válság jobban aggasztja az ország lakóit, mint az áremelkedések, a színvonalas egészségügyi ellátás vagy a munkalehetőség hiánya – derül ki az IRES A 2017-es politikai élet mérlege – 2018-as távlatok című felméréséből, amely december 6-8. között készült, 1627 fős mintán.

A kérdésre, hogy mi aggasztotta őket a legjobban 2017 folyamán, a megkérdezettek 27 százaléka a politikai válságot jelölte meg, 24 százalék az áremelkedést, 15 százalék a betegségtől való félelmet, 13 százalék pedig a munkanélküliséget. A jövedelmek csökkenésétől 6 százalék tartott, 4 százalék a távlatok hiányát, 2 százalék a magányt nevezte meg.

A tavalyi esztendő legfontosabb eseményének a mintacsoport 8-8 százaléka Mihály király halálát tartotta, 5 százalék Románia nemzeti ünnepét, december elsejét, 4 százalék a fizetések illetve a nyugdíjak emelését, 3 százalék pedig az elhíresült 13-as számú sürgősségi kormányrendeletet.

A politikai életet illetően a mintacsoporton belül igen nagy volt az egyetértés: 90 százalék volt elégedetlen a tavalyi politikai élet alakulásával, és mindössze 1 százalék mutatkozott nagyon, 8 százalék pedig meglehetősen elégedettnek. 

Mindezért a megkérdezettek 47 százalék a kormányt tette felelőssé, 23 százalék a parlamentet, 22 százalék az államfőt – 4 százalék pedig a Román Nemzeti Bankot hibáztatta.

Idén rosszabb lesz, mint tavaly

Románia igen rossz úton halad – ez 75 százalék véleménye volt, 59 százalék pedig rendkívül elégedetlen volt életszínvonalával. 

A megkérdezettek 30 százaléka szerint 2017 legjelentősebb politikai eseményét az igazságügyi törvények módosítása jelentette, 28 százalék a 13. számú sürgősségi kormányrendelet nyomán bekövetkezetett utcai tiltakozásokat nevezte meg, 17 százalék a költségvetési alkalmazottak béremelését, 12 százalék pedig a Grindeanu-kormány leváltását jelölte meg, 8 százalék a kormány „adóreformjára” voksolt.

A mintacsoport tagjai nem voltak túlzottan derűlátóak. 45 százalék úgy vélte, 2017 rosszabb volt, mint 2016, 48 százaléknak pedig meggyőződése, hogy 2018 még rosszabb lesz, mint a tavalyi év.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?