Bukarest elszigetelődött – nem köti össze sztráda egyetlen európai fővárossal sem

Európában Bukarest az egyedüli főváros, amely gyakorlatilag elszigetelődött a kontinens többi országától, hiszen egyetlen autópálya sem köti össze más országok fővárosaival.

Bukarestből három autópálya indul ki, de egyik sem vezet közvetlenül külföldre – a leghosszabb, a Fekete-tengerhez vezető Nap szrtáda – is csak 225 kilométeres. A Pitești felé vezető autópálya mindössze 113 kilométeres – és még Nicolae Ceaușescu idején épült, míg a Ploiești-be vezető sztráda 60 kilométer után véget ér.  

Giurgiuba nem autópálya, hanem gyorsforgalmi út vezet – igaz, ez aztán csatlakozik a szófiai autópályához. A bolgár fővárost egyébként 937 kilométeres sztráda köti össze Athénnal, a sztrádákra szakosodott Via Michellin ügynökség szerint az utat a két főváros között kilenc és fél óra alatt megtenni.

Budapestből autópálya indul a román határig, ahol csatlakozik a román sztrádához, amely azonban hamarosan véget ér. A Via Michellin szerint a román és a magyar főváros közötti 835 kilométeres utat, optimális közlekedési feltételek mellett is 11-12 óra alatt megtenni.

Budapestről viszont igen hamar lehet elérni Bécsbe a két fővárost összekötő 244 kilométeres sztrádán. Mindössze két óra negyven percbe kerül az út – méghozzá városközponttól városközpontig.

Fél napnál is több…

Bukaresttől sok időbe kerül eljutni például a szerb fővárosig. A 633 kilométeres út megtételéhez a legjobb esetben is tíz óra szükséges. Romániában ugyanis egyáltalán nincs autópálya, de Szerbiában is csak 252 kilométer sztráda létezik ezen az útvonalon. Igaz, Szerbia még nem tagja az Európai Uniónak.

Bukarest és Zágráb között 1022 kilométer a távolság – ebből mindössze 631 kilométer az autósztrádák hossza, amelyek részben Szerbiában, részben pedig Horvátországban vannak. Így az út 13-14 órát vesz igénybe, méghozzá két gépkocsivezetővel, akik időnként váltják egymást a volánnál.

Igen rossz a közlekedés a „két testvérállam”, Románia és a Moldovai Köztársaság fővárosa, Bukarest és Chișinău között is. A 431 kilométeres útszakaszon nincs autópálya, az utat országúton kell megtenni – időben pedig ez nagyjából nyolc és fél órát vesz igénybe.

A 925 kilométer megtételéhez viszont, amely Bukarestet és az ukrán fővárost, Kijevet elválasztja egymástól, 16 óra szükséges.

A vasút sem jobb

De nem jobb a vasúti összeköttetés sem Európával. Alig akad néhány Bukarestből kiinduló nemzetközi járat, amely közvetlenül összeköti a román fővárost már országok fővárosaival.

Egy Szófiából kiinduló nemzetközi járat összeköti ugyan Bukarestet Kijevvel és Moszkvával, azt azonban nem a román államvasutak működtetik, hanem az orosz államvasút, az RZD. A járat ráadásul nem is közlekedik napi rendszerességgel.

Bukarestet Chișinăuval a Barátság vonat köti össze, a hálókocsikat a Moldovai Köztársaság államvasútja üzemelteti. Ez a szerelvény viszont csak kétnaponként közlekedik, jóllehet korábban naponta indult a két főváros között. A járatok számát a Moldovai Köztársaság államvasútja ritkította, a rendelkezésére álló hálókocsik hiányának ürügyén.

Bukarest és Szófia között ugyan napi rendszerességgel van vonatjárat – az út azonban közel tíz óráig tart. Ebben a román félnek is hibája van, hiszen 12 év óta – amikor is a grădișteai híd összeomlott – a román államvasút képtelen volt biztosítani a közvetlen vasúti összeköttetést Bukarest és Giurgiu között. A bolgár fél viszont két órán át állomásoztatja a szerelvény a ruszei állomáson.

A nyári idényben egyébként a vonat Szalonikiba is eljut, tíz évvel ezelőtt pedig a vonat Athénbe tartó vasút kocsikkal is rendelkezett, erről azonban végképp lemondtak.

Bukarest és Belgrád között nincs közvetlen vasúti összeköttetés, miután a román fél, a szerb államvasutak tartozása miatt, leállította a járatokat. Így a belgrádi vonat nem Bukarestből, hanem Temesvárról indul.

Interregio Dacia - mozdonycserével

A román államvasutak büszkesége a Budapesten áthaladó, Bukarest és Bécs között közlekedő Interregio Dacia járat. Az elsőosztályú és hálókocsikból, valamint étkezőkocsiból álló szerelvény minden igénynek megfelel. Az utazási idő azonban, a IV. számú európai fővonalnak számító vasútvonal korszerűsítése miatt igencsak megnyúlt, így az utazás Bukarest és Bécs között 17 órát tart, a vonat ugyanis szebeni kitérővel közlekedik.

Mivel azonban ezt a vasútvonalat még nem villamosították, Brassónál mozdonyt is kell cserélni. Pár évvel ezelőtt a vonat még müncheni kocsikkal is rendelkezett, erről azonban lemondtak, mivel nem volt kifizetődő.

Ilyen körülmények között a repülő vált az egyetlen közlekedési eszközzé, amellyel gyorsan el lehet jutni Bukarestből már országok fővárosaiba. A bukaresti Henri Coandă repülőtérről 67 nemzetközi járat indul.

Kapcsolódók

Kimaradt?