Annyit birtokol a felső 1 százalék, amennyit az alsó 50

A svájci Credit Suisse tanulmánya szerint mára annyit birtokol a leggazdagabb egy százalék, amennyit a világ szegényebbik 50 százaléka.

Ráadásul a helyzet egyre rosszabb: míg 2008-ban "csak" az összvagyon 42,5 százalékát birtokolta az egy százalék, mára 50,1-et, azaz a legszegényebb 3,8 milliárd emberével egyenlőt. A gazdasági válság óta folyamatosan nőtt a leggazdagabb egy százalék részesedése, 2013-ban elérte a 2000-es szintet, aztán tovább emelkedett.

Eközben 2,3 millió új dollármilliomost jegyeznek, összesen 36 milliót. Ezek a milliomosok – az emberiség 0,5 százaléka 280 billió dollárt birtokol. A 3,5 milliárd legszegényebb ember ezzel szemben az összvagyon 2,7 százalékát birtokolja. Többségük fejlődő országokban él (a fejlődőt tehetjük idézőjelbe is) – afrikai országokban és Indiában például a felnőttek 90 százalékának 10 ezer dollár alatti a vagyona.

Az előrejelzések szerint ez a jövőben sem fog változni: abár a fiatalok tanultabbaküzleiknél, csak kevesek, főleg a technológia vagy pénzügy területén dolgozók tudnak majd kitörni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?