Nem épülnek, hanem tönkremennek – itt tartanak most az autópálya-munkálatok

Csigalassúsággal halad az autópályák építése Romániában. 2015 és 2017 között összesen 45 kilométer sztrádát adtak át a forgalomnak – ez egyötödét jelenti az utóbbi három kormány által megígért 250 kilométernek. Erre a 45 kilométerre 300 millió eurót költöttek.

Az utolsó három kormány közlekedési tárcavezetői nem szűkölködtek az ígéretekben. A technokrata kormány tárcavezetője, Sorin Bușe 2016-ban 150 kilométer autópályát ígért a 2017-es évre. Elképzelése szerint befejezték volna a Szászsebes és Torda közötti 70 kilométeres autópályát, további 50 kilométert adtak volna át Aranyosgyéres és Marosvásárhely között, 8,7 kilométeres négysávos szakaszt Gyalu és Magyarnádasd között, továbbá elkészült volna egy újabb darab a Lugost és Dévát összekötő szakaszból, és átadták volna a Bukarest-Ploiești autópálya utolsó kilométereit is. Az ígéretek azért is reményt keltőek voltak, mivel 2016-ban egyetlen kilométer sztráda sem készült el.

Bușe ígéretei után a következő miniszter, Răzvan Cuc már óvatosabb volt, és kijelentette: egyetlen kilométer autópályát sem ígér. Ezt az ígéretét alighanem be is tarthatta volna, ha kevéssel később nem helyez kilátásba mégis 90 kilométer sztrádát, pontosabban a Lugos-Déva autópálya 15 kilométeres szakaszának átadását, a Szászsebes és Torda közötti 3. és 4. szakasz megnyitását, illetve a Bukarest-Ploiești sztráda utolsó kilométereinek felavatását, hozzátéve azt is, hogy még az idei év előtt megnyitják a forgalom előtt a Nagyszeben-Nagylak autópályát – igaz, „kisebb szakaszok kivételével”(?).

Ami elkészült, azzal is baj van

Röviddel később a szociáldemokraták a rekordok könyvébe kívánkozó teljesítménnyel megdöntötték saját kormányukat, Răzvan Cuc azonban megőrizte tárcáját, és továbbra is 90 kilométert ígért az idei év decemberéig. Most, november elején a 90 kilométerből alig 15 kilométer készült el – igaz, eredménytelensége miatt később a minisztert menesztették is tisztségéből.

Nem csak új autópálya-szakaszok nem épülnek, még a meglévők is fokozatosan tönkremennek. Nemrégiben a Lugos-Déva szakasz töltése 11 méteres szélességben és 70 méteres hosszúságban beroskadt, a Szászsebes-Torda szakasz egy részét földcsuszamlás temette be. Bár a kormány illetékesei év elején biztosra mondták a Lugos-Déva autópálya és a Bukarest-Ploiești sztráda utolsó kilométereinek átadását, a munkálatokkal jelenleg csak 65 százaléknál tartanak.

A közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) vezetője, Ștefan Ioniță azonban továbbra is bízik abban, hogy év végére elkészül a Szászsebes-Torda sztráda 3. és 4. szakasza, és arra is ígéretet tett, hogy legkésőbb 2018 tavaszán átadják a forgalomnak az annyiszor  megígért Bukarest-Ploiești sztráda utolsó kilométereit is. Ștefan Ioniță ígéretein jócskán túltett az új közlekedési tárcavezető, Felix Stroe, aki jövőre legkevesebb 150 kilométer autópályát ígért, amelynek átadása már harmadik éve várat magára.

Magyarország háromszor jobb…

Az utóbbi 27 évben egyébként Romániában 634 kilométer sztráda épült, miközben a Romániának jóval kisebb Magyarország 2015-ben már 1883 kilométer sztrádával illetve négysávos úttal rendelkezett.

Az Eurostat hivatalos statisztikája szerint Romániában 1990 és 2003 között egyetlen kilométer autópálya sem épült. 1990-ben Románia a Ceaușescu idején épült, Bukarest-Pitești közötti 113 kilométer sztrádával rendelkezett – akárcsak 2003-ban.

Romániában 2013-ig  332 kilométer sztráda épült, további két év múlva viszont már 747 kilométer autópályát adtak át a forgalomnak. A „nagy szünet” azóta tart…

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?