Emlékeztető: mennyit ihatnak a sofőrök, és mikor távozik a szesz a szervezetből?

Mennyit ihat éjfélig egy gépkocsivezető ahhoz, hogy reggel hatra távozzon a szervezetéből az alkohol? Egy ecetes konzerv esetén is alkoholfogyasztást jelezhet a szonda? Az adevarul.ro összeállításából kiderül.

Romániában a törvény szigorúan bünteti az ittas vezetést. Azt a gépkocsivezetőt, akinek légalkoholszintje meghaladja a literenkénti 0,4 milligrammot (a 0,8 ezrelékes véralkohol-koncentrációt), egy és öt év közötti börtönbüntetésre ítélhetik. Ez esetben a kötelezően vért kell venni a gépkocsivezetőtől az alkoholszint pontos megállapításáért. A 0,4 milligrammos légalkoholszint alatt az ittas vezetés már csak kihágásnak minősül, amiért 21-50 büntetőpont jár, a sofőrnek pedig 180 napra bevonják a jogosítványát..

Egy kis szeszszámtan

Azt viszonylag nem nehéz kiszámítani, hogy körülbelül mennyi alkoholt lehet elfogyasztani ahhoz, hogy a vérben mért alkoholszint még ne tartozzék a bűncselekmény kategóriájába.

A szeszesitalok palackján szerepel az ital decinkénti tiszta alkohol foka – a sör esetében ez nagyjából öt százalék körül van. Vagyis egy liter sör fél deci tiszta alkoholt tartalmaz. Ezt az értéket be kell szorozni a 0,8-as koefficienssel, majd el kell osztani a testsúllyal. Hetven kilós átlagos testsúly esetében tehát egy liter sör elfogyasztásával 0,57 ezrelékesre nő a vér alkoholszintje.

Ha valaki éhgyomorra iszik szeszesitalt, akkor az alkohol a vérben 20-30 percen belül éri el maximális koncentrációt, mivel a szervezet anyagcseréje sokkal gyorsabb, az alkohol is hamarabb szívódik fel. Ha valaki azonban evés közben iszik szeszesitalt, akkor a vér alkoholszintje 1,5-2 óra elteltével lesz a legmagasabb.

A tudományos kutatások alapján ha egy 75 kilós személy egy deci vodkát és három deci bort megiszik éjjel fél egyig, akkor reggel hat órakor a vére immár nem tartalmaz alkoholt – legalább is elméletileg. Az orvosok szerint az utolsó pohár szeszesital elfogyasztását követően két óra múlva tetőzik a vér alkoholtartalma.

Az alkohol egyébként óránként 0,15 grammal ürül ki a szervezetből. A fizikai erőfeszítés kissé – mintegy 30 százalékkal – meggyorsítja az alkohol kiürülését.

Egy sör – két óra, egy liter bor – kilenc óra

Szakértők szerint az ittas sofőr vérvizsgáját a legjobb a balesetet követő 30 percen belül elvégezni, majd a vizsgálatot 30, de legfeljebb 60 perc után megismételni. Ily módon megállapítható, hogy növekvőben vagy pedig már csökkenőben van a szervezet alkoholtartalma, vagyis könnyebben lehet következtetni az elfogyasztott alkohol mennyiségére, a vér alkoholtartalmára a baleset elkövetésének pillanatában.

Az orvosok szerint a hetven kilós személy esetében az egy deci vodka 0,45 ezrelékesre emeli a vér alkoholtartalmát, amely három órán belül ürül ki a szervezetből. Egy deci ötven fokos pálinka 0,64 ezrelékesre növeli a vér alkoholtartalmát, ez pedig 4 óra 10 perc után távozik a szervezetből. Egy deci 30 fokos likőr elfogyasztását követően 0,34 ezrelékesre emelkedik a vér alkoholtartalma, ami 3 óra 10 perc múlva ürül ki a szervezetből. Egy félliteres sör 0,2 ezrelékkel növeli az alkoholtartalmat, ez két óráig mutatható ki a szervezetben. Egy üveg bor, erősségétől függően, 0,2-0,37 ezrelékkel emeli a vér alkoholtartalmát, ez pedig csak 7-9 óra után távozik a szervezetből.

Az említett időket ajánlatos 30 perccel megtoldani, ha éhgyomorra fogyasztottunk szeszesitalt, illetve legalább kér órával, ha evés közben ittunk.

Büntetés ecetes konzerv esetén is

De a gépkocsivezetőnek akkor is megjárhatja, ha nem fogyasztott szeszesitalt. A rendőrség nemrégiben olyan készülékeket szerzett be a vér alkoholtartalmának megállapítására, amelyek akár a vér 0,05-0,08 ezrelékes alkoholtartalmát is jelzik. Kriminalisztikai szakértők szerint a vérben ennyi alkohol akár egy ecetet tartalmazó konzerv elfogyasztása esetén is képződhet.

Pszichológusok szerint az alkoholt fogyasztó sofőr hajlamosabb a gyorshajtásra, a szabálytalan előzésre, veszélyesebben veszi be a kanyarokat. Emellett a szeszesitalok hatására lelassulnak reflexei, gyengülhet látása és hallása is.

A balesetek egyötödéért felelős

Romániában az alkoholos állapotban történő vezetés a közlekedési balesetek csaknem húsz százalékáért – pontosabban 17,6 százalékáért – felelős. Az európai rangsort Fehéroroszország vezeti, több mint 51 százalékkal, majd Litvánia és Oroszország következik, 48,2, illetve 47,25 százalékkal.

A felmérések szerint italos állapotban a legtöbb balesetet a férfiak okozzák, a szeszesitalt fogyasztó nők háromszor kevesebb balesetet követnek el. Életkort tekintve a legkitettebb az ilyenfajta baleseteknek a 21 és 24 év között i korosztály.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?