Jeles román politikusok bukdácsoltak a középiskolában

Korábban írtunk már arról, hogy a parlamenti képviselők és szenátorok jó része kétes színvonalú egyetemeken szerzett diplomát, mesterizett, vagy éppen doktorált. A román sajtó kiderítette, hogy már a középiskolában sem remekeltek.

A szenátus elnökeként az ország második emberének számító Călin Popescu Tăriceanu maga is hadilábon állt a tanulással. Az osztálynapló szerint a XI.G  osztályban tanuló diák csupán francia nyelvből ért el 8,66-os osztályzatot, testnevelésből és magaviseletből (!) pedig 7,33-as osztályzattal zárták le, az évet alig végezte el.

Az 1968-1969-es tanévben az első évharmadban biológiából és matematikából négyest kapott, románból, politikai gazdaságtanból és fizikából ötössel osztályozták, kémiából pedig hatost kapott. A második évharmadban románból és fizikából buktatták meg. A XI. osztályt végül 6,18-as médiával zárta, ám fizikából a nyáron pótvizsgáznia kellett.

Tanulmányi eredményei az egyetemen sem javultak, a  másodévet gyenge eredményei miatt meg kellett ismételnie.

Dragnea, Antonescu: szándékosan buktak meg

A képviselőház elnöki tisztségét betöltő Liviu Dragnea az ország harmadik emberének számít. A középiskolában viszonylag jól boldogult, hiszen 9,23-as eredménnyel került be a Bukaresti Műegyetem szállítási fakultására. Igaz, itt évet kellett ismételnie. Később a nem éppen a legrangosabb intézmények közé sorolt Bukaresti Ökológiai Egyetemen szerzett közigazgatási diplomát. Az egyetemi bukásával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva azt  mondta: úgy gondolta, hogy egy évvel meghosszabbítja diákéveit.

A Nemzeti Liberális Párt volt elnöke, Crin Antonescu kétszer – másod- és negyedéves korában – ismételt évet az egyetemen. Állítása szerint viszont nem azért, mert rossz tanuló lett volna, hanem mert el akarta kerülni azt, hogy az egyetem elvégzését követően falura helyezzék ki. Akkor ugyanis már házas volt, és az évismétléshez némi protekció útján orvosi igazolást szerzett.

Carmen Dan, Vanghelie: kései diplomaszerzés

A belügyi tárcavezető, Liviu Dragnea pártfogoltja, Carmen Dan maga is a Bukaresti Ökológiai Egyetemen végzett – igaz, meglehetősen későn: 30 éves korában szerzett diplomát. Akkor, protektora jóvoltából, iskolai igazgatóból Teleorman megye közigazgatásának fontos tisztségét foglalhatta el.

Carmen Dan harminc évével még fiatalnak bizonyult a szociáldemokraták egyik volt hangadó politikusa, Marian Vanghelie mellett, aki 19 éven át végezte el a középiskolát, és 33 éves volt akkor, amikor végre letette az érettségit. Ekkor egyébként már Bukarest egyik kerületének polgármestere volt. A középiskola IX. és X. osztályát végigbukdácsolta, 5,45-es illetve 5,21-es médiával végezte el.

Băsescu, Udrea: közepesnél gyengébb tanulók

A volt államfő, Traian Băsescu maga sem törte magát a tanulással a középiskolában. Valamennyi tantárgyból kicsi – de átmenő – jegyeket kapott. Jóllehet állítása szerint kedvenc tantárgya a földrajz volt – ez illik is egy hajóskapitányhoz – az V. osztályban ebből a tantárgyban csak 5,67-es médiát ért el. Gyenge osztályzatot kapott matematikából és román nyelvből is.

Traian Băsescu kedvenc politikusa, Elena Udrea a buzăui Bogdan Petriceicu Hașdeu iskolában végzett. Érettségi vizsgájának médiája 8,02 volt, románból, történelemből és filozófiából kapott kilences osztályzatnál magasabbat.

Az iskolában azonban nem tartozott a jeles tanulók közé, mi több, a XII. osztályban két tantárgyból bukásra állt. Végül is – feltehetően – megesett rajta a tanárok szíve…

Johannis: kiváló tanuló – a visszaemlékezésekben

Klaus Johannis államfő mindvégig szorgalmas, jó tanuló volt, a líceumban szinte majdnem minden évet színtiszta jelessel végzett. A X. osztályból a XI. osztályba való bejutáshoz történő vizsgákon magasan a legjobb osztályzatot érte el. Mindemellett igen tisztelettudóan viselkedett mind tanáraival, mind osztálytársaival, és igen fejlett humorérzéke volt. Tanárai mindvégig követendő példának említették társai előtt.

Hasonlóképpen jó tanulmányi eredményeket ért el a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem fizikai karán is. Igaz, mindezt nem a katalógusok bizonyítják, hanem volt tanárai, egykori osztály- és évfolyamtársai emlékeznek így vissza Klaus Johannisra.  

Kapcsolódók

Kimaradt?