Felmérés: prioritásnak tartja az autópálya-építést Románia lakossága

A kórház- és autópálya-építéseket tartja a legsürgősebb feladatnak Románia lakossága – derül ki az Avangarde legfrissebb felméréséből. A közvélemény-kutatás a pártok támogatottságára, a különböző intézmények megítélésére is rákérdezett.

Az Avangarde felmérése szerint a kormány tagjai közül a legnépszerűbb Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter – feltehetően a fizetés- és nyugdíjemeléseket kilátásba helyező ígéretei miatt. Craiova volt polgárnesterét a megkérdezettek 47 százaléka kedveli. A második helyen, 45 százalékkal a román külügyminiszter, Teodor Meleșcanu áll, a dobogó harmadik fokára Liviu Dragnea komaaszonya, Sevil Shaidehh miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési miniszter került, akiről a válaszadó 38 százalékának van jó véleménye. A következő három helyre Carmen Dan belügyminiszter, Adrian Țuțuianu védelmi miniszter és Petre Daea, a mezőgazdasági tárca vezetője került.

Raed Rafat az első, Ion Iliescu a lista végén

A közéleti és politikai személyiségek rangsorát Raed Arafat, a romániai rohammentő-szolgálat (SMURD) megteremtője vezeti, aki 82 százalékot ért el a népszerűségi listán. Őt, közel 30 százalékkal lemaradva, 54 százalékot összesítve az államfő, Klaus Johannis követi, majd a 48 százalékot elérő miniszterelnök, Mihai Tudose következik. A dobogóról mindössze 2 százalékkal Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök maradt le, aki megelőzi a 39-39 százalékos Adrian Năstase volt miniszterelnököt, Mugur Isărescut, a Román Nemzeti Bank kormányzóját és a román ortodox egyház vezetőjét, Daniel pátriárkát.

A korábbi államfő, Emil Constantinescu 36, a Konzervatív Párttá változó Román Humanista Párt megalapítója, a börtönviselt médiacézár Dan Voiculescu pedig 34 százalékot kapott, egy százalékkal megelőzve az egykori miniszterelnököt, Nicolae Văcăroiut. Ion Iliescu népszerűsége jelentősen visszaesett, bár azért még így is a mintacsoport 29 százalékának körében népszerű, Traian Băsescu volt államfőt mindössze 22 százalék kedveli. A legutolsó helyen, 16 százalékkal a Mentsétek meg Romániát párt egykori elnöke, Nicușor Dan áll, akinek politikai alakulata a legutóbbi parlamenti választások idején Bukarestben még a Nemzeti Liberális Pártot is megelőzte.

Sok a határozatlan

A megkérdezettek mindössze 43 százaléka állította, hogy szavazni fog a választásokon, a többiek határozatlannak vallották magukat. Ha most lennének a parlamenti választások, akkor az első helyen a Szociáldemokrata Párt végezne, a PSD támogatottsága 46 százalékos.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alig felét érté el a szociáldemokraták szavazatának, a szavazatok 25 százalékát szerezné meg. A többi párt 10 százalék alatt marad: Călin Popescu Tăriceanu Liberálisok és Demokraták Szövetségére (ALDE) 7, a Mentsétek meg Romániát (USR) pártra 6 százalék szavazna, az RMDSZ pedig 5 százalékával éppen elérné a parlamenti bejutási küszöböt. Traian Băsescu Népi Mozgalom Pártja (PMP) viszont nem kerülne be a román törvényhozás fórumába.

Legsürgetőbb feladat: a kórházépítés

Életszínvonalukkal a megkérdezettek nagy többsége elégedetlen. Családja havi jövedelmét 54 százalék kevesellte, 43 százalék viszont elégségesnek vélte. A megkérdezettek több mint egyharmada, 36 százaléka úgy vélte, életszínvonala visszaesett az utóbbi időszakban, 39 százalék nem lát semmilyen változást ezen a téren, és csupán 21 százalék állította, hogy jobban él, mint ezelőtt.

A különleges nyugdíjakról a mintacsoport zömének van rossz véleménye. A megkérdezettek 76 százaléka szerint a nyugdíjnak ezt a formáját mielőbb meg kell szüntetni, és mindössze 8 százalék tartja elképzelhetőnek mindezt, de csakis a katonák és a magas rangú igazságszolgáltatás tisztségviselők esetében.

Egyöntetűek a vélemények arról is, hogy mi lenne a legsürgősebb feladat Románia fejlesztése érdekében: 91 százalék a kórházak építését, felújítását, korszerűsítését tartja prioritásnak, 86 százalék úgy véli, autópályákra lenne a legnagyobb szükség, 70 százalék a vasúti hálózat bővítésér tartja igen sürgetőnek, a nyugdíjak emelésére szintén 70 százalék mondott igent.

Vélemények az igazságszolgáltatásról

A templomépítést a mintacsoport 39 százaléka nem tartja fontosnak, szemben a 18 százalékkal, aki az ellenkező véleményen van. A megkérdezettek 88 százaléka szükségesnek tartja az igazságszolgáltatás tisztségviselők felelősségre vonását szabályozó törvény elfogadását. 61 százalék még mindig úgy hiszi, hogy a törvény mindenkire egyformán vonatkozik, és csupán 36 százalék meggyőződése, hogy ez az elv távolról sem valósul meg a romániai gyakorlatban.

A bírók ítéleteit a megkérdezettek 47 százaléka tartja igazságosnak, a többiek viszont ennek az ellenkező véleményén vannak, vagy nem válaszoltak a kérdésre. A mintacsoport több mint kétharmada,79 százaléka viszont úgy véli, hogy az igazságszolgáltatás ítéleteinél elsősorban a bűnösök megbüntetésre esik a hangsúly, az okozott kár visszatérítésére azonban már kevésbé gondolnak.

Az Avangarde telefonos felmérése az Antena3 megrendelésére augusztus 11-23. között készült 710 választókorú személy megkérdezésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?