Így ebédelünk mi –felmérés készült a hazai étkezési szokásokról

Ritkábban étkezünk együtt családtagjainkkal, mint azt szeretnénk – derül ki egy felmérésből, amelyet az Unileverhez tartozó Delikat kérésére készítettek el.

Átlagosan heti hat alkalommal étkeznek együtt a romániai családok. Az ebéd alkalmával a házaspár és adott esetben a gyerek, gyerekek vannak jelen, a nagyszülők pedig hétvégenként csatlakoznak általában, különösen, ha együtt élnek a családdal vagy segítenek a nevelésben.

Az esetek felében a közös ebéd a férj-feleség vagy a pár együttlétét jelenti, 43 százalékban csatlakoznak gyerekek, 44 százalékban a pár szülei. A közös étkezések negyedében csatlakoznak testvérek, 11 százalékban az anyós vagy após, 10 százalékban nagyszülők8 százalékban nagybácsik vagy nagynénik, 6 százalékban a menyek vagy vők.

Városi környezetben csatlakoznak a közös ebédhez mások is: az esetek 20 százalékában barátok, 6 százalékban munka- vagy iskolatársak, 5 százalékban unokatestvérek, 4 százalékban szomszédok. Az emberek 83 százaléka elsősorban hétvégén étkezik közösen családtagjaival, 17 százaléka  hétköznapokon.

Tíz hazai állampolgárból négy ritkábban étkezik együtt családtagjaival, mint szeretné: 55 százalék szerint elsősorban azért, mert nehéz összehívni a családtagokat a közös ebédre, 39 százalék szerint az időhiány is probléma, 38 százalék a hosszú munkaidőt is megjelölte, 35 százalék szerint a megszokott ebédidő leszögezése a probléma.

Kimaradt?