Sorra „tévedésnek" minősülnek a kormányprogram elemei

„Egy kis hiba csúszott be a törvénybe, amelyet nyilván kijavítunk, erről a kormányülésen is megegyeztünk. Néha még hibázunk is. A fontos az, hogy észrevegyük, és gyorsan kijavítsuk” – indokolta a napokban Mihai Tudose miniszterelnök az új kormányprogram ellentmondásait.

A kormányfőnek elvileg igaza van. A gyakorlatban azonban a helyzet az, hogy a beiktatása óta eltelt közel négy hét alatt az új kabinet több alkalommal is hibázott, mégpedig igen fontos kérdésekben.

Legutóbb például a szociáldemokrata párt elnöke, Liviu Dragnea gyökeresen változtatott az új kormányprogramban foglalt célkitűzésen, amelynek megfelelően 2018 január elsejétől a minimálbér összegét 2000 lejre emelték volna. A szociáldemokrata pártelnök most viszont arról beszélt, hogy ez a bér alig 100 lejjel haladja meg a jelenlegit, és így csupán 1550 lej lesz.

Persze, a kabinet nem ismeri el a tényt, hogy a 2000 lejes összeg vezetésénél igen sok magánvállalkozás csődbe ment volna. Így most azt az ürügyet találták, hogy a kormányprogramnak a 2000 lejről szóló rendelkezése a jövedelemadót is magába foglaló összegről szólt. A jövedelemadót azonban a következő évtől kezdve az alkalmazott fizeti majd be és nem a vállalkozó – utóbbi csak a társadalom- és egészségbiztosítást fizeti 2018-tól. 

A miniszterelnök szerint most dolgoznak a vonatkozó törvényen, amely a jövő évtől kezdve lép majd életbe. Arról a kormány illetékesei közül senki sem beszél, hogy a jövedelemadó személyes befizetésére vonatkozó intézkedés – legalább egy évig – hatalmas sorbaállásokhoz vezet majd, mivel az online-adófizetéseket lehetővé tevő program 2018 helyett csak 2019-ben válik majd elérhetővé. Az időbeli csúszással egyébként Sonin Grindeanu kormányát vádolják meg, amelynek idején jelentősen felhalmozódtak az adótartozások.

Lesz-e vagy nem lesz második nyugdíjpillér

Az utóbbi napokban egyébként valóságos pánik tört ki, amely az ország gazdasági köreinek jelentős rétegét érintette, azt követően, hogy a pénzügyi tárcavezető a második nyugdíjpillér megszüntetéséről beszélt. Ionuț Mișa elmondása szerint az érintettek visszakapnák az eddig befizetett összegeket, pontosabban ezek átmennének az állami társadalombiztosításba, vagy a pénzeket áttehetnék a harmadik – fakultatív – nyugdíjpillérbe.

A bejelentés nyomán a bukaresti tőzsde jelentősen visszaesett, a lej pedig három banit veszített az euróhoz képest.

Nem tisztázott, hogy a tárcavezető egyeztetett-e az elképzelés nyilvánosságra hozását illetően a kormánypárti vezetőkkel – pontosabban Liviu Dragneával –, az viszont biztos, hogy minderre igen élesen reagált a szociáldemokrata párt és a kormány vezetősége. A pártelnök szerint mindez „ostobaság”, a kormányfő pedig határozottan közölte, ilyesmiről szó sem volt.

Viszont azt is tény, hogy a bejelenést követő héten a munkaügyi miniszter, Lia Olguța Vasilescu tájékoztatást kért a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságtól a magánnyugdíj-rendszerről, ami mégis arra utal, hogy a pénzügyi tárcavezető mégsem beszélt teljesen a levegőbe…

„Kidobta” a replőből

Hazai és külföldi vállalkozókat szinte sokkserűen érintette az a tény is, hogy az új kormányprogramnak megfelelően a vállalatokat nem a nyereségük, hanem forgalmi adójuk szerint adóztatnák meg. Ezzel olyan vállalatok is adóznának, amelyek veszteségesen dolgoztak, de rosszul járnának a kisebb profittal, de nagy üzleti forgalommal rendelkező cégek is. Hazai ás külföldi nyomásra a kormány végül is elállt ettől a szándékától. Mihai Tudose miniszterelnök közölte, Brüsszelből hazatérve, a repülőgépen döntötte el, hogy lemond erről az adóról.

Azt sem világos, mi lesz a nagyfizetésűekre kirótt úgynevezett szolidaritási adóval. Miután a kormányfő utalást tett arra, hogy nem vezetik be ezt sem – amely egyébként szintén ott szerepel az új kormányprogramban –, Mihai Tudose most ismét meggondolta magát és úgy véli, hogy a jelentős jövedelemmel rendelkezőknek mégiscsak adózniuk kellene. Azt nem tudni, mekkora jövedelmek esetében lenne érvényes az adó, a kormányfő szerint most még csak tesztelik azt. A miniszterelnök minderről csak annyit mondott, hogy azoknak a természetes személyeknek kellene szolidaritási adót fizetniük, akik számára az állam lehetővé tette, hogy jövedelmeik meghaladjanak egy bizonyos szintet. Amennyiben viszont a tesztelés során kitűnik, hogy ebből az adóból csak igen kevés pénz gyűlne be, akkor lemondanának róla.

Tudose azt sem tisztázta viszont, mekkorának kellene lennie ennek az összegnek, hogy kifizetődő legyen az adó bevezetése.

Miért menesztették Eugen Teodorovici-ot

A rezidens orvosokat a Tudose-kormány azzal ijesztgette, hogy idén július elsejétől, az egységes bérrendszer életbe lépésétől kezdve elveszítik 670 lejes ösztöndíjukat. Előzőleg ezt az intézkedést tagadták, aztán elismerték, végül pedig sürgősségi kormányrendelettel visszaállították az ösztöndíjat.

A krónikus pénzhiánnyal küzdő kormány miniszterelnöki tanácsosa, Eugen Teodorovici felvetette a román ortodox egyház bizonyos gazdasági tevékenységei megadóztatásának gondolatát. Az így befolyt összegeket szociális programokra, árvaházak építésére, iskolák felújítására fordították volna. Az ötlet a tisztségébe került, miután Liviu Dragnea kijelentette, ilyesmiről hallani sem akar, a miniszterelnök pedig úgy vélte, tanácsosa félreértette a tisztségével járó kötelezettségeket.

Igaz, Eugen Teodorovici másik „bűne” az volt, hogy ellenezte Liviu Dragnea elképzelését, miszerint 12 millió euróért a harmadik osztályú bajnokságban játszó alexandriai futballcsapat számára stadion építettek volna a városban.

Kapcsolódók

Kimaradt?