Felmérés: mennyit, mit és miért isznak az emberek Romániában?

Európai viszonylatban Románia az ötödik helyet foglalja el az egy főre eső alkoholfogyasztás tekintetében, uniós viszonylatban pedig a második helyen áll – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég közzétett jelentéséből.

A felmérést a WHO szakértői készítették 2016 végén, és a 15 év fölötti személyek alkoholfogyasztását vizsgálták. Romániát az európai országog listáján csupán Litvánia, Oroszország, Fehéroroszország és a Moldovai Köztársaság előzi meg. Az Európai Unió szintjén tehát az ország a második helyen áll. A listavezető Litvániában az egy főre eső évi alkoholfogyasztás 18,4 liter. Romániában ez a mennyiség 13,7 liter, miközben világszinten az átlag 6,4 liter.

Olcsó szeszt isznak a románok

Romániában az alkoholfogyasztás magas szintje mellett különösképpen aggasztó az a tény is, hogy az országban elsősorban az olcsó, tehát rosszabb minőségű italokat fogyasztják az emberek. A közétkeztetési szakértő Corina Zugravu szerint a romániaiak elsősorban a stressz és a mindennapos frusztrációk miatt isznak – mindez elsősorban az értelmiségiekre vonatkozik.

Hétköznaponként viszonylag kevesebb szeszesital fogy Romániában, az emberek inkább hét végén fogyasztanak alkoholt, ezért igen sokan észre sem veszik, hogy függőkké válnak. A legtöbben erre csak túlságosan későn figyelnek fel – véli a szakértő, aki szerint a „binge-drinking” (a hétvégi italozás) nem csak Romániára jellemző, általános jelenséggé vált az európai országokban.

Erdélyben kevesebbet isznak

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy történelmi régiók szerint a legtöbb szeszesitalt Olténiában fogyasztják, a lakosonkénti havi átlag itt 3,8 liter, ami jócskán meghaladja a más régiókban jelzett alkoholfogyasztást. A második helyen, személyenkénti 2,9 literes havi fogyasztással, a moldovai Észak-Keleti Régió áll, majd Dél-Munténia következik, 2,25 literrel.

A legkevesebb szeszesital a Nyugati Régióban, vagyis a Bánságban fogy, itt az egy főre eső fogyasztás csupán 1,4 liter havonta. De a fővárosban és Ilfov megyében is viszonylag keveset isznak, itt havonta 1,7 liter alkohol fogy el személyenként, az Észak-Nyugati régióban pedig 1,8 liter.

Italfajták szerint borból szintén Olténiában és Moldovában isznak a legtöbbet, itt havonta egy-egy személyre 1,9, illetve 1,5 liter jut a hegy levéből, amelyből viszont a legkevesebb Bukarestben és Ilfov megyében, a Központi Régióban, illetve Havasalföldön fogy, itt a személyenkénti fogyasztás havonta 0,4-0,5 liter.

Sörből Romániában a korábbiakhoz képest 2016-ban ipari mennyiség fogyott: az ország lakosai közel egymilliárd eurót költöttek a habos italra. A Sörgyártók Egyesületének kimutatása szerint az országban tavaly családonként 13 liter sör fogyott. Jóllehet Romániában egyre népszerűbbek a drágább, minőségi sörök is, az elfogyasztott sörmennyiség több mint fele olcsóbb, műanyapalackos kiszerelésű volt.     

A sör Olténiában és Bukarestben, valamint Ilfov megyében a legnépszerűbb: itt lakosonként havi átlagban 1,3, illetve 1,2 liter fogyott belőle. Az ellenkező végletről az Észak-Nyugati régióból és Havasalföldről számolnak be a statisztikák, ahol személyenként csak 1, valamint 1,1 liter fogyott az árpaléből.

A cujka- és pálinkafogyasztás tekintetében Olténia és Havasalföldi vezeti a rangsort, itt 0,5 továbbá 0,2 litert ivott meg havonta átlagosan minden személy, a kisdedeket is ideértve, Bukarestben és Ilfov megyében, a Központi és Délnyugati régióban fogyasztottak a legkevesebbet ebből az italfajtából, ahol személyeként csupán 0,05-0,1 liter jutott személyenként.

Az alkoholfogyasztó fantomképe

A Központi Statisztikai Intézet kimutatása szerint a legtöbb szeszesitalt a havasalföldi és moldovai, falun élő, mezőgazdasággal foglalkozó személyek fogyasztják. Életkorukat illetően 50 és 64 év közöttiek, többnyire férfiak és elsősorban bort fogyasztanak.

A lista túlsó végében a városon élők vannak. Életkorukat illetően igen fiatalok, 15 és 24 év közöttiek, akik népes családokban élnek Bukarestben, Ilfov megyében, valamint az ország nyugati felében. A legkevesebb szeszesitalt ezen belül természetesen a nők fogyasztják, akik viszont – ha isznak – mindenekelőtt az erős italokat kedvelik.

Országosan viszont a fiatal nemzedékre korántsem jellemző az absztinencia. Egy másik statisztika szerint a 16 év alatti fiatalok 78 százaléka életében már fogyasztott szeszesitalt. A romániai átlag viszont jobb, mint az európai, amelyből kitűnik, hogy a 16 éven aluliak több mint 80 százaléka ivott már alkoholtartalmú italokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?