„Átvilágítottuk” Mihai Tudose kabinetjét

Összeállt Mihai Tudose kormánya, amelyben tizenhárom új miniszter kapott helyet, a többi tárca élére a Grindeanu-kormány miniszterei kerültek – akik korábban lemondtak, a parlamentben önmaguk ellen szavaztak, majd visszavonták lemondásukat.

A kormányfő, Mihai Tudose pedig az előző kabinetnek az a minisztere lett, aki – a szociáldemokraták elemző jelentése szerint – tárcájának egyetlen feladatát sem oldotta meg. A miniszterelnökről itt írtunk, most a beosztottjait mutatjuk be. 

Maradt a kománé

A Tudose-kabinetnek három kormányfőhelyettese lesz: Sevil Shhaideh (PSD), Grațiela Gavrilescu (ALDE) és Marcel Ciolacu (PSD) tárca nélküli miniszter.

A kormányfőhelyettesek egyike Sevil Shhaideh marad. Ő a regionális fejlesztéssel foglalkozó miniszter, aki a szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea komája. Az 1964. december 4-én született politikus a Bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia gazdaságtervezési és kibernetikai szakán végzett, üzlettervezésből szerzett mesterfokú képzést az Ovidius Egyetemen. 1995-ben az Egyesült Államokban szerzett közigazgatási, projektmenedzseri képzést. 1987-1991 között a konstancai mezőgépészeti tröszt programelemzőjeként dolgozott, majd a Konstanca megyei munka- és társadalomvédelmi igazgatóság informatikai rendszeréért felelt. 2015 után a regionális fejlesztési tárca államtitkára majd minisztere volt.

A környezetvédelemért egy vegyész felel

Miniszterelnök-helyettes lesz, az ALDE színeiben a környezetvédelmi miniszter, Gratiela Leocadia Gavrilescu is, aki a Grindeanu-kabinetben a parlamenttel való kapcsolattartással foglalkozott.

A politikus 1966. június 24-én született Bukarestben. A ploiești-i egyetem kőolaj-vegyészeti karán végzett, egyetemi évei után több tanfolyamon is részt vett, így ipari marketingre, helyi közigazgatási képzésre szakosodott. 1990-1994 között kaucsuk-feldolgozási vegyésztechnológusként dolgozott, 1994 és 1996 között a bucovi Arpacor Rt vállalatnál környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott, 1996 és 2004 között pedig a cég vezérigazgatója lett.

Grațiela Leocadia Gavrilescu maga sem a szociáldemokratáknál kezdte politikai pályafutását: 2003-2004 között a Román Humanista Párt ploiești-i szervezetét vezette. 2004-ben tagja lett a Nemzeti Liberális Pártnak, a Liberális Nők szervezetének elnöke volt, 2014-ben lett tagja Călin Popescu Tăriceanu Liberális Reformpártjának, egyike lett a 19 alelnöknek. 2004 és 2007  között Ploiești alpolgármestere volt, 2014 és 2015 között környezetvédelmi miniszterré nevezték ki.

 

Frakcióvezetőből miniszterelnök-helyettes

A harmadik miniszterelnök-helyettes, Ion-Marcel Ciolacu tárca nélküli miniszter lesz. Apja a hadsereg repülős parancsnoka volt, a Légierők Becsület érdemrendjével tüntették ki. Az ötven éves politikus 1995-ben végzett a bukaresti környezetvédelmi egyetem jogi szakán. Több egyetem utáni tanfolyamot is elvégzett, egyebek között a bukaresti Nemzetvédelmi Kollégium keretében.

1990 óta tagja a Szociáldemokrata Pártnak, amelyben különböző tisztségeket látott el. Egy időben a Buzău megyei prefektúra megbízott prefektusa volt. 2012-ben lett Buzău megyei parlamenti képviselő, 2016-ban újraválasztották. Ion-Marcel Ciolacu a szociáldemokraták képviselőházi frakcióvezetője.

A belügynél maradt a "nőuralom"

A belügyminiszteri tárcát ugyancsak hölgy vezeti, Carmen Dan megőrizte tisztségét. A politikus 1970. október 9-én született Bukarestben. A fővárosi Zoja Koszmogyemjanszkaja líceum bölcsészeti-történelem karán végzett 1989-ben, majd a Bukaresti Környezetvédelmi Egyetem jogi karán szerzett diplomát, 2000-ben elvégezte az Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémiát. Politikai pályafutását hamar elkezdte: 1990-ben már az Ideiglenes Nemzeti Egységtanács titkára volt.

Ezt követően volt iskolaigazgató, banki referens, a Teleorman megyei tanács jogtanácsosa, a megyei tanács ügyvezető igazgatója, Teleorman megye alprefektusa és prefektusa, a 2016-s decemberi választásokon pedig a Szociáldemokrata Párt Teleorman megyei szenátora lett.

A külügynél a tapasztalatra szavaztak

A külügyminiszteri tárcán belül sem történt változás, a minisztérium élén maradt Teodor Melescanu. Az 1941. március 10-én a Hunyad megyei Rudabányán született politikus a Bukaresti Egyetem jogi karán végzett 1964-ben, majd a genfi Nemzetközi Felsőfokú Egyetemi Intézet tanfolyamán szerzett diplomát. 1966-ban került a román külügyminisztériumba, amelynek szakmailag minden lépcsőfokát végigjárta, mígnem 1992-1996 között külügyminiszter lett.

1997-ben hozta létre a Szövetség Romániáért pártot, amely 2002-ben beolvadt a Nemzeti Liberális Pártba; Teodor Meleșcanu ekkor lett a párt alelnöke. 2000-ben indult az államfő-választásokon, amikor is a szavazatok 1,9 százalékát szerezte meg. A 2007-es kormányátalakítás alkalmával a Tăriceanu-kormányban védelmi miniszterré nevezték ki, 2008-ban rövid ideig igazságügy-miniszter is volt. 2012-ben Traian Băsescu államfő a Külső Hírszerző Szolgálat igazgatójává nevezte ki, a tisztségről 2014-ben mondott le. 2016-ban lett Călin Popescu Tăriceanu pártjának az ALDE-nek a tagja.

A védelmet egy ügyvédre bízták

A védelem élére a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, Adrian Țuțuianu került. A 43 éves politikus tagja a Szociáldemokrata Párt Országos Tanácsának. Foglalkozására nézve ügyvéd, a Dâmbovița megyei ügyvédi kamara tagja. 1998 óta tagja pártjának. 1998-ban végzett a Bukaresti Egyetem jogi karán, 2006-ban lett a jogtudományok doktora. Egyike volt azoknak a PSD-s politikusoknak, akik szerint a 13-as rendelet ellen tüntetőket a nagy multinacionális vállalatok bujtatték fel.

Vérbeli szakember került a mezőgazdaság élére

A mezőgazdasági miniszter az 1949-ben a Mehedinti megyei Sișesti településen született Petre Daea lesz. 1973-ban a temesvári egyetem mezőgazdasági karán végzett agronómusként, a mezőgazdasági tudományok doktora. Több Mehedinți megyei mezőgazdasági vállalatnál is dolgozott. 2001-ben lett a Szociáldemokrata Párt tagja, 2002-2004 között a mezőgazdasági tárca államtitkára, 2004-ben minisztere lett. 2017-ben ugyanezt a tisztséget töltötte be a Grindeanu kabinetben is. 2004-ben lett szenátor a Szociáldemokrata Párt színeiben, ezt követően minden parlamenti választáson bejutott a román parlamentbe.

A sokoldalú és „túlképzett” Plumb

Az 1960-ban Bukarestben született Rovana Plumb az európai alapok lehívásával foglalkozik. Korábban volt munkaügyi miniszter és környezetvédelmi tárcavezető is.

A Bukaresti Műegyetemen végzett 1984-ben. Tanulmányait illetően életrajzában ott szerepelt az amerikai George Washington Egyetemen szerzett „stratégiai menedzseri” oklevél is, az amerikai felsőoktatási intézmény azonban román hírügynökségek kérésére közölte, Rovana Plumb nem kapott diplomát az egyetemtől. Mindezek után Rovana Plumb beismerte, összesen két hetes tanfolyamon vett részt. Önéletrajzában azonban így is 18 iskola, tanfolyam szerepel, amelyet a miniszterasszony elvégzett, egyebek között Portugáliában, Belgiumban, Írországban.

Miniszterként botrányt váltott ki azzal is, hogy Audi Q7-es gépkocsiját Bulgáriában íratta be a forgalomba, miután korábban ő vezette be a gépkocsikra kirótt környezetvédelmi adó új formáját. 1989 előtt a bukaresti Miraj kozmetikai cikkeket gyártó vállalat mérnöke volt, 1992 után a vállalat kereskedelmi igazgatója lett, majd a nevét Gerovital Cosmetice Rt-re változtató intézmény elnökévé választották. Vezetésével a vállalat 2010-ben csődbe jutott.

Felmászott a szamárlétrán

Pénzügyminiszterré a 42 éves Ionuț Mișát nevesítették. A konstancai Ovidius Egyetem közgazdaságtudományi karán végzett. Pályafutását a Konstanca megyei pénzügyi vezérigazgatóság osztályvezetőjeként kezdte, majd a megyei adóhatóságnál folytatta, több tisztséget töltött be a helyi és központi közigazgatási egységekben. 2007-ben a pénzügyi tárca államtitkára lett.

Dragnea ellenlábasa maradt az igazságügynél

Az igazságügyi tárca élén nincs változás, a miniszter Tudorel Toader maradt, jóllehet korábban Liviu Dragnea igen elégedetlen volt tevékenységével.

Az 1960-ban, a Vrancea megyei Vulturu településen született politikust 2006-ban az alkotmánybíróság tagjává nevezték ki, 2016-ban a iași-i Alexandru Ioan Cuza egyetem rektora, 2017 februárjában pedig a Grindeanu-kormány igazságügyi tárcavezetője lett. Ebben a minőségében azonban nem volt hajlandó olyan törvényeket meghozni, amelyeket Liviu Dragnea elvárt tőle, büntetlenségének biztosítása érdekében. A iași-i Alexandru Ioan Cuza egyetemen végzett, évfolyamelsőként. Több hazai és nemzetközi szakosított szervezet tagja.

A plagizáló Pontát védte az oktatásügyi miniszter

Az oktatási minisztert, Liviu Popot az oktatási reformokat ellenző politikusnak ismerik. A 43 éves volt szakszervezeti aktivista 1974-ben született a Máramaros megyei Felsővisóban. A Szociáldemokrata Párt Máramaros megyei szenátora 2012-ben a plágiummal megvádolt akkori miniszterelnök, Victor Ponta védelmére kelt, feloszlatta a Ponta plágiumügyéről dönteni hivattott országos szakmai testületet, emellett számos olyan törvénytervezetet támogatott, amelyek a 2011-ben elfogadott oktatási törvény megcsonkítására törekedtek.

Az év elején az oktatási tárca államtitkárává nevezték ki, 2014-2015-ben a kormány társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli minisztereként tevékenykedett. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem matematika-informatika szakán végzett 1996-ban. Korábban Máramaros megyei iskolákban matematikát tanított. A Máramaros megyei Szabad Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke, a Szabad Oktatási Szakszervezeti Szövetség főtitkára.

A DNA látóterében is volt a távközlési miniszter

A távközlésért Lucian Șova felel majd. Az 57 éves politikus Bacău megyei képviselő, a parlament közlekedési és infrastrukturális szakbizottságának titkára, de volt a közlekedési tárca államtitkára illetve vezérigazgatója is.

A Brassói Egyetem gépipari szakán végzett, több mesterképző tanfolyamon is részt vett.1999 óta tagja a Szociáldemokrata Pártnak. Az Országos Korrupcióelleni Ügyészség korábban befolyásgyakorlással vádolta, a vádat azonban idén ejtették.

A munkaügyi miniszter újságíróként is dolgozott

Nincs változás a munkaügyi tárca élén. A miniszter Lia Olguța Vasilescu maradt. Az 1974.november 18-án Craiován született politikust 2016-ban városa polgármesterévé választották. A craiovai egyetem bölcsészeti-történelem szakán végzett, román-olasz szakon 1997-ben, majd elvégezte a Nemzetvédelmi Kollégiumot, 2007-ben pedig az Bukaresti Egyetemen szociológiából doktorált. 1997-2000 között újságíróként dolgozott, a craiovai Cuvântul Liber főszerkesztő-helyettese volt.

Alapító tagja majd szóvivője volt a Nagy-Románia Pártnak, 2007-ben a párt ifjúsági szervezetének élén állt. A pártot 2007 végén hagyta ott és belépett a Szociáldemokrata Pártba, ahol ügyvezető titkárnak választották. A 2016-os választásokon Dolj megyei képviselői mandátumot szerzett.

Szegény ember a gazdasági miniszter

A 45 éves Mihai Fifor gazdaság miniszter lesz. A Dolj megyei szenátor a közlekedési és energiaügyi szakbizottság elnöke, de tagja a Románia schengeni térséghez való csatlakozását szorgalmazó képviselőházi és szenátusi bizottságnak is. 2010 óta a Szociáldemokrata Párt Craiova megyei szervezetét vezeti. 2013-ban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése póttagjává választották. Tevékenységét 1994-ben a craiovai Nicolăescu-Plopșor kutatóintézetben kezdte tudományos kutatóként, majd a Dolj megyei hagyományőrző központot vezette később a craoivai Oltyán Múzeum menedzsere volt.

Mihai Fifor a szegény politikusok közé tartozik. Vagyonbevallása szerint egy Dolj megyei, ișalnițai, 150 négyzetméteres házzal rendelkezik, ugyanakkor több mint 17 ezer eurós adóssága van, amelyet 2031-ig kell törlesztenie. Tavaly valamivel több, mint 59 ezer lejt keresett szenátorként és 799 lejt kapott a Craoivai Egyetemen tartott előadásaiért.

Vízügyi mérnök az energetikai miniszter

Az energetikai tárca élén nincs változás, az ALDE színeit képviselő Toma Petcu áll továbbra is az élén. A politikus 1978. április 29-én született, a Bukaresti Építésztechnikai Egyetem hidrotechnikai létesítményekre szakosodott karán végzett. 2003 és 2007 között a Dunai Kikötői Igazgatóság Ügykezelőségén dolgozott különféle tisztségekben. 2013-2014 között Giurgiu megye alprefektusa volt, 2014-2016 között az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elnökeként dolgozott.

Pártvándor a közlekedésnél

A közlekedési minisztériumot is a korábbi miniszter, Răzvan Cuc vezeti. Az 1983-ban született politikus a bukaresti Amerikai Egyetem gazdasági karán végzett 2006-ban, 2012-ben diplomát szerzett a bukaresti Hyperion Egyetem jogi és közigazgatási karán is. Victor Ponta kormányában a közlekedési tárca államtitkára volt 2015 októbere és 2016 májusa között. Alexandru-Răzvan Cuc pártvándor: korábban a Dan Diaconescu Néppárt első alelnöke volt, e párt színeiben indult a 2012. évi parlamenti választásokon. 2014-ben a szociáldemokraták Giurgiu megyei szervezetének ügyvezető titkára, szóvivője volt. A tavalyi választásokon a szociáldemokraták képviseletében Giurgiu megyei képviselő lett.

Plágiummal vádolt váradi sebész

Nincs változás az egészségügy tárcánál sem, amelyet továbbra is Florian-Dorel Bodog irányít. Foglalkozására nézve sebész, a nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem dékánja. Nemrégiben plágiummal vádolták. A tavalyi decemberi választásokon szenátor lett. A nagyváradi orvosi egyetemen végzett 1997-ben. 2009-2010 között a Bihar megyei kórház menedzsereként, 2010-2012 között az egészségügyi tárcához tartozó egészségügyi bizottság igazgatójaként, 2011-2012 között az egészségügyi tárca igazgatójaként, majd a tárca közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó államtitkáraként dolgozott.

Műszaki múlttal felel az víz- és erdőügyekért

Víz- és erdőügyi miniszter Doina Pană lett. Az 1957-ben, a Beszterce-Naszód megyei Szentmátén született politikus a Bukaresti Műegyetem elektrotechnikai karán végzett, majd a kolozsvári Műszaki Egyetemen volt tanár, 2012-ben a Beszterce-Naszód megyei tanfelügyelőség tanfelügyelőjeként ténykedett.

Szakmai tevékenységéért a román kormány illetve az oktatási minisztérium elismerő okleveleiben részesült. 2009-ben az oktatási tárca államtitkára, 2009-2012 között a besztercei Infoel műszaki kollégium aligazgatója volt.

A Beszterce-Naszód megyei szociáldemokrata nőszervezet elnöke volt 2014-2015-ben. 2012 és 2014 között a második Ponta-kormány társadalmi párbeszédért felelős megbízott minisztere volt, rövid ideig a munkaügyi tárcát is vezette. 2014-ben víz- és erdőügyi miniszternek nevezték ki.

Az „élet tudományaiból” diplomázott

Lucian Puiu Georgescu a kutatási és fejlesztési miniszter tisztségét tölti be. Eddig a tárca államtitkára volt. A galaci Dunărea de Jos Egyetem szenátusi elnöke, 2012-ben ugyancsak a kutatási tárca minisztere volt.

Az 1960-ban, Galacon született politikus a iași-i Műegyetem vegyészeti karán végzett, a franciaországi Francois Rabelais Egyetemen szerzett doktori diplomát az „élet tudományaiból”. Egy bukaresti és galaci lakással, és egy 200 négyzetméteres, galaci nyaralóval, közel 700 négyzetméteres galaci telekkel, két Mercedes és egy Tacuma gépkocsival, 65 ezer euró értékű ékszerrel, 1,3 millió lejjel, 234 ezer euróval és 156 ezer dolláros bankszámlával rendelkezik.

Bulvárlapot igazgatott a művelődésügyi miniszter

A művelődési minisztériumot Lucian Romășcanu vezeti majd. Az 1967-ben született politikus a Bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia kereskedelmik karán végzett 1991-ben. 1991 és 2006 között több vállalatnál is dolgozott, menedzseri, igazgatói tisztségben, 2006 és 2009 között a Ringier Romania kft igazgatója volt. A médiában egyébként vezérigazgató volt a Cancan Meda kft-nél, ügyvezető igazgató a Dogan Media Internationálnál, tanácsosa a Román Televízió Társaságnak. 2017-ben a szociáldemokraták Buzău megye szenátora, és a kulturális és média tanács elnöke lett.

A playboy 

Az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszterként Ilan Laufert nevesítették. A jövendőbeli minisztert úgy ismerték, mint aki behozta Romániába a H&M divatcéget. A 33 éves üzletember Romániában született, de Izraelben is élt. Romániai cége az ingatlanokkal foglalkozó H& L Retail Group, de üzleti érdekei a Moldovai Köztársasághoz is fűzik, ahol az ottani üzletember, a gépkocsik, ingatlanok eladásával foglalkozó Elita-5 holding tulajdonosa, Alexandru Pincevschi hivatalos partnereként ismerik.

Ilan Laufer egyébként a bukaresti Országos Testnevelési és Sportakadémián végzett 2006-ban. Szabadidejében szenvedélyes motoros, motorversenyeken indul.

Diákvezérrel dialogizálhatunk

Közmeghallgatási és társadalmi párbeszédért felelős miniszter Gabriel Petrea lesz, tehát ennél a tárcánál sincs változás. A politikus 1984. október 30-án született a Vrancea megyei Foksányban. A Bukaresti Műegyetem automatizálási karán végzett 2008-ban, szervezési menedzsmentből szerzett doktori címet egyetemén. 2007 és 2008 között a Romániai Össz-Diákszövetség elnöke volt. 2012-2015 között a fővárosi hatodik kerület alpolgármestere lett, 2016-ban a kerület polgármesteri hivatalának helyi tanácsosává választották lett.  2006 óta tagja a Szociáldemokrata Pártnak, volt pártja ifjúsági szervezetének főtitkára majd elnöke. A tavalyi parlamenti választásokon bukaresti képviselővé választották, a parlamentben az emberi jogokkal, vallásfelekezetekkel és nemzeti kisebbségi jogokkal foglalkozó bizottság tagja.

Héberül is beszél a külhoni románokért felelős tárcavezető

A határon túli románok minisztériumát továbbra is Andreea Pâstărnac vezeti. 1967. szeptember 24-én született Brassóban. Az izraeli, jeruzsálemi Héber Egyetem héber nyelv, irodalom és nemzetközi kapcsolatok szakán végzett 1995-ben, majd a külügyi tárca Diplomáciai Akadémiáján végzett továbbképző tanfolyamot nemzetközi kapcsolatokból. A Bukaresti Egyetem keleti nyelvek tanszékének asszisztense volt 1991-1993 között, vendégtanárként dolgozott 1996-2001 között a Tel Aviv-i Egyetem római civilizáció karán. A román külügyi tárcánál különféle tisztségekben dolgozott 1993 és 2005 között. 2006 és 2011 között Románia ciprusi nagyköveteként ténykedett, 2013-ban Románia izraeli nagykövetévé nevezték ki.

Három hónapig volt szenátor

A parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszterré Viorel Iliét nevesítették, aki alig három hónapnyi szenátusi tevékenység után lesz tárcavezető. Viorel Iliét három alkalommal is megválasztották Moinești polgármesterévé. Az 1965-ben született politikus a iași-i Gheorghe Asachi Műegyetem automatizálási karán végzett 1989-ben, emellett két mestervizsgája is van a közigazgatási erőforrásokkal való gazdálkodásából valamint kommunikációból. Az egyetem elvégzése után 2000-ig mérnökként dolgozott, majd a moinești-i Trust Incom kft igazgatója lett.

Az ALDE szenátusi csoportjának vezetőjévé választották. Nős, három fia van.

A legfiatalabb román EP-képviselő

Az európai ügyekkel Victor Negrescu foglalkozik majd miniszterként. 1985-ben született. 2014-ben az Európai Parlament román küldöttségének tagja lett, ő a legfiatalabb román európai parlamenti képviselő. Ebben a minőségében Luxemburg miniszterelnökével együtt az eSkills for Jobs nagykövetévé választották.

Az Európai Parlamentben törvénycsomagot szeretne elfogadtatni, amely megkönnyítené az európai pénzalapokhoz való hozzájutást. Egyben a 40 év alatti európai parlamenti képviselők S&D40 nevet viselő hálózatának vezetője. Az Európai Parlamentben mindeddig több mint 9 millió euró értékű programokat sikerült elfogadtatnia. Victor Negrescu ugyanakkor a határok túli románok jogainak védelmezője is, így az Európai Parlamenthez benyújtotta a Románia többet érdemel programot, amelyet több mint 20 ezer román írt alá.

Kitakarít a sportban?

Ifjúságügyi és sportminiszter Marius-Alexandru Dunca lett, aki 1980. július 19-én született. A Brassói Transilvania Egyetemen végzett. 2006-2009 között a brassói Diamond Cleaning vállalat igazgatójaként dolgozott, 2012-2014 között az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság alelnökeként ténykedett. 2016 decemberében Brassó megyei képviselővé választották.

Jó kilátások a turizmusban

Az idegenforgalommal Mircea-Titus Dobre foglalkozik. 1978. december 20-án született Konstancán, a helyi Decebal líceumban végzett majd a bukaresti Spiru Haret Egyetem pénzügyi-könyvelői karán szerzett diplomát, ezt követően angol és francia nyelvre szakosodott a strasbourgi Marc Bloch Egyetemen és mesterfokú képzést szerzett politikai menedzsmentből a bukaresti Ovidiu Șincai Intézetben.

Kapcsolódók

Kimaradt?