Elodia továbbra sincs – gyilkosa vélhetően megkerült

Az OTV 240 részes „Elodia-szappanoperáját” követően – amelyben a brassói ügyvédnő meggyilkolásának/túlélésének ezerféle változatát követhette nyomon a csatornatévé nézője – most, úgy tűnik, megvan maga a gyilkos is, aki nem más, mint Eodia Ghinescu férje, Cristian Cioaca volt rendőr.

Huszonkét bűnjel

A rejtélyes eltűnést követő ötödik évben az ügyészek összeállították a vádiratot Cioaca ellen, akit minősített gyilkossággal vádolnak. Romulus Varga és Maria Militaru ügyészek, a házaspár lakásán megismételt vizsgálódások nyomán, „a falakon, az ajtón, a fürdőszobában, az éjjeliszekrényen található vérnyomok szándékosan elkövetett, többszörösen megismételt ütésekből származnak”. A vércseppek „a vádlott ökölcsapásainak vektora szerint” oszlottak meg a falon. Magára a gyilkosságra a hálószobában, az ágy és a fürdőszoba fala közötti területen került sor.foto 1 Elodiaa

Az ügyészek megállapítása szerint a tett elkövetése után a holttest egy darabig a földön hevert, fejjel a falnak támaszkodva. Ez az oka annak, hogy a vér a padló alá is becsorgott – hangzik a vádirat. Ugyanakkor vérnyomokat találtak a gépkocsi csomagtartójának padlóján, Cioacă pisztolyának markolatán. A vizsgálatok során megállapítást nyert az a tény is, hogy a vér Elodiától származik.

Az ügyészek egyébként összesen 22 olyan bűnjelet találtak, amelynek alapján Cioacát bűnösnek nyilváníthatják. Az említettek mellett közéjük tartozik az is, hogy nem sokkal a gyilkosság után 2007. őszén Rozsnyó közelében a házaspár lakásából származó több tárgyat is találtak egy szakadékba bedobva – kölnisüveget, könyveket, fényképeket, díszpárnákat. Ezek a lakásnak azokból a részeiből származtak, ahol a legtöbb vérfoltot fedezték fel a nyomozók. Vérnyomokat találtak annak a nyolc nájlonzsáknak az egyikén is, amelyekben a holmit a szakadékba dobták.

Az Elodia meggyilkolására utaló jelek között van az is, hogy a gyilkosságot követő naptól kezdve az áldozat többé nem találkozott gyermekével, szüleivel, a család többi tagjával, barátaival. Ugyanakkor nem jelentkezett többé munkahelyén sem, holott az ügyvédnőt lelkiismeretes, feladatait mindenkor pontosan teljesítő személynek ismerték.foto 2 Cioaca

Az ügyészek arra vonatkozóan sem találtak semmiféle jelet, hogy az ügyvédnő elutazásra, élete jelentős megváltoztatására, a családja elhagyására készülődött volna. Ráadásul – ezt minden beidézett tanú állította –, hogy Elodia semmiképpen sem hagyta volna el kisfiát, Patrick Cioacát, akihez rendkívüli módon ragaszkodott.

A vádirat szerint Cioacă 25-30 centiméteres pengéjű késsel darabolta fel áldozatát, a zuhanyozó függönyébe csomagolt testrészeket a felesége által Dubaiban vásárolt utazótáskába rejtette a holttestet mindmáig fel nem fedezett helyen rejtette el.

A vérnyomokat igyekezett lemosni, ahol viszont túlságosan is erősek voltak, ott a falakra többlet festékréteget kent fel.foto 3 eskuvo

Elodia utolsó napjai

Az Elodia-sztori 2004. július 18-án kezdődött, amikor a rendőr és az ügyvédnő összeházasodott. A házastársak közötti különbségek – végzettségben, neveltetésben, munkahelyi sikerben – csakhamar megmutatkoztak, a felek között jelentkeztek a feszültségek.

Rövid időn belül mindketten házasságon kívüli kapcsolatokat tartottak fent, később nyíltan hangoztatták, hogy „házasságuk nyitott”. Mindez szüntelen veszekedésbe torkollt, az ellentéteket kiélezte az a körülmény, hogy a család nagyrészt Elodia fizetéséből élt, amely jóval nagyobb volt, mint a férjé. Ráadásul az ügyvédnő mind kevesebb pénzt adott a közös háztartásba.

2006-ban Elodia hosszabban tartó kapcsolatba kezdett a Kormányőrség egyik tisztjével, Ilie Crișannal, akivel 2007 augusztus 18. és 26. között Dubaiban nyaralt. Férjének viszont azt monda, hogy a dubai úttal egyik ügyfele honorálta ügyvédi fáradalmait. Elodia a végzetes hibát akkor követte el, amikor a dubai vakációról készült képek egy részét feltöltötte asztali számítógépére. Másnap ugyan már leszedte a fotókat, de férje azokat már látta.

Cioacă maga is szeretőt tartott Pitești-en, akinél ott töltötte az augusztus 28-ról 29-re virradó éjszakát. A végzetes veszekedés 29-én tört ki a házastársak között, amikor is Elodia bejelentette, hogy válni akar. Cioacă elrohant otthonról, de éjjel 2 óra körül hazaért, amikor is ütlegelni kezdte feleségét. A szomszédban lakók valamikor hajnal felé erős ütést halottak Cioacáék lakásából.foto 4 zako

A „tökéletes gyilkosság” hibái

Elodia Ghinescut 2007. augusztus 30-án, délután 6 órakor látták utoljára. Aki ekkor találkozott vele, az a 40 esztendős ügyvédnő gyermeke, az akkor öt éves Patrick nevelőnője volt. Furcsamód, felesége eltűnését Cioacă csupán szeptember 5-án délután jelentette a rendőrségen. Ezzel a gyanú azonnal ráterelődött, majd tovább erősödött, amikor kiderült, hogy a foglalkozására nézve rendőr Cioacă a rendőrakadémiát a tökéletes gyilkosságról írt dolgozatával végezte el.

Cioacă a hét napos megkésés mellett több más hibát is elkövetett. Így először biztosra vette, hogy felesége nemsokára megjelenik. Valamivel később már arról beszélt, hogy az asszony öngyilkos lett, majd ezt a változatot is elvetette, miután megtudta, hogy a kriminalisztika történetében nem volt még olyan eset, hogy ne bukkantak volna rá egy öngyilkos holttestére.

A gyilkossággal gyanúsított férj elbukta a hazugságvizsgáló tesztet is, amelynek során a felesége eltűnésére vonatkozó mindhárom kérdésre hazug választ adott; és bár ő maga mindezt fáradtsággal magyarázta, elzárkózott a teszt későbbi időpontban történő megismétlésétől.

Kimaradt?