Eurobarométer: a romániaiak többsége jónak tartja az uniós tagságot

Jóllehet sokan az Európai Unió válságáról beszélnek, az európai közösség népszerűsége továbbra is növekszik a tagállamok lakosságának soraiban. Az Eurobarométer legfrissebb felmérése szerint a romániaiak 54 százaléka tartja jónak az uniós tagságot, az EU-átlag 57 százalék.

Az uniós polgárok 57 százaléka állítja, pozitív dolog az EUtagjának lenni – derül ki a március 18-27. között végzett Eurobarométer felmérésből. Ez négy százalékos növekedést jelent a 2016 szeptemberében készült előző felméréshez képest, és nagyjából megfelel a 2008-as adatoknak, amikor 58 százalék állította ezt.

Az arab világ instabilitásának, Oroszország és Kína egyre növekvő befolyásának, a Brexitnek a körülményei közepette a megkérdezettek 73 százaléka azt szeretné, ha Brüsszelnek sikerülne közös választ kapnia mindezekre a kihívásokra. Nyolcvan százalék szükségesnek tartja, hogy az Európai Unió konkrétan lépjen fel a terrorizmus ellen, 75 százalék a környezetvédelem területén vár határozott lépéseket, 74 százalék pedig az adócsalások ellen szeretné az eddiginél is jobban mozgósítani Brüsszelt.

A romániaiak még szeretik az EU-t

Romániában 1033 fős mintán végezték a felmérést március 18. és 23 között. Az adatok szerint a megkérdezettek 54 százaléka tartja jó dolognak az ország uniós tagságát.

A kérdésre, miszerint a tagállamok közötti fokozott együttműködést kívánó országok elinduljanak-e a szoros kollaboráció útján, nem várva be a többi országot, hogy a nyomukba lépjenek, a romániaiak 41 százaléka mondott igent. Uniós átlagban az arányszám 49 százalék.

Az uniós tagállamok közös fejlődését a romániai mintacsoport 51 százaléka tartja szükségesnek, miközben uniós viszonylatban ezt csak 41 százalék véli fontosnak.

Románia hallatja hangját

Románia uniós szerepléséről 63 százalék úgy vélekedik, hogy az ország hallatja a hangját a közösségen belül (ez hét százalékkal több, mint korábban), 47 százalék viszont az ellenkező véleményen van, ami viszont nyolc százalékos növekedést jelent.

Az európai politikák a romániai mintacsoportnak csupán 43 százalékát érdeklik – uniós viszonylatban az arány 56 százalék. Igen nagy az érdektelenek tábora, amely Románia esetében eléri az 57 százalékot, miközben a tagállamokban ez a száma alig 41 százalék.

Uniós átlagban a megkérdezettek 22 százaléka véli úgy, hogy a válság évei után immár bekövetkezett a gazdasági fejlődés, a román állampolgároknak azonban csak 21 százaléka van ezen a véleményen. Igaz, a romániaiak optimistábbak az uniós szintnél: 30 százalék biztos abban, hogy rövidesen növekedni fog majd a gazdaság is, az Európai Unióban azonban ebben csak 28 százalék bízik. Romániában 29 százalék tart a gazdasági válság elhúzódásától, ez nagyjából megfelel a 30 százalékos uniós aránynak.

Kapcsolódók

Kimaradt?