Egységes bértörvény: ágazatonként ismertetjük a fizetésemeléseket

A tanügyben 90 és 150 százalékos arányban növekednek a bérek, egy sürgősségen dolgozó, nagy munkatapasztalatú orvos bruttó bére pedig a 3600 eurót is elérheti 2022-ben. A jövő héten parlament elé kerülő egységes bértörvény mellékleteit ismertetjük.

Egy korábbi anyagunkban bemutattuk a kormánypártok által hétfőn közzétett egységes bértörvény tervezetének alapelveit és fontosabb előírásait. A jogszabály lényege, hogy a közalkalmazottak fizetése 2022-ig elérje a törvény mellékleteiben előírt bruttó összegeket. Ezek foglalkozási kategóriánként eltérőek.

A rezidens orvos is 1200 eurót keres

Az egységes bértörvény nagy kedvezményezettjei az egészségügyi dolgozók. Ők ugyanis az egyetlen közalkalmazotti kategória, akiknek a fizetését már 2018 január elsejétől a 2022-re előirányzott szintre emelik.

A tervezet mellékletében foglaltak szerint egy sürgősségen dolgozó, nagy munkatapasztalatú orvos 2018-től kezdődően már havi 3600 eurót keres, a rezidens bére pedig 1200 euró lesz. A szabadnapokon végzett munkáért az alapbér kétszerese jár majd, a túlórákért pedig tizenöt százalékos bérpótlék. Az éjszakai ügyeletért az egy órára számított alapbér 75 százalékát is elérő összeg jár.

Az egészségügyi alkalmazottak további pótlékokat kapnak munkakörülményeiktől függően. A rendkívül veszélyes körülmények között dolgozó orvosok pótléka elérheti alapbérük 45-85 százalékát.

Pedagógusok: 90-150 százalékos alapbéremelés

Jelentősen megnövekszik a pedagógusok alapbére is az új bértörvény tervezete szerint. A fizetésemelkedés 90-150 százalékos lesz a közoktatásban és 33-125 százalékos a felsőoktatásban. A tanítók, nevelők, osztályfőnökséget vállaló tanszemélyzet, az óvodai dolgozók alapbére 10 százalékkal növekszik, a speciális oktatásban tanítóké pedig 15 százalékkal.

A felsőfokú oktatásban az egyetemek igazgatótanácsai eltérő béreket állapíthatnak meg, akár 30 százalékkal is megemelhetik az alapbért, a munka sajátosságainak és minőségének megfelelően. A doktorátusokat vezető tanárok alapbére minden egyes doktorandusz után egy százalékkal növekedhet, de nem lépheti túl a 10 százalékot.

Jól járnak a művészek, a katonák, a rendőrök is

Megemelik a művészek alapbérét is. A színházigazgatóknak, művelődési intézmények vezetőinek a fizetése akár a 14 ezer lejt is meghaladhatja, a könyvtárosé az 5300 lejt, a színészek, zenészek, rendezők, könyvtárosok bére pedig 3900 és 11 ezer lej között változik.

A védelemben, a közrendfenntartásban és nemzetbiztonsági terülteken dolgozók alapbére több mint száz százalékkal nő. A katonák, rendőrök, börtönigazgatósági dolgozók 16-50 százalékkal keresnek többet, a bírók, ügyészek járandósága 6500-26 200 lej között változik majd 2022-re.

Az egységes bértörvény rendelkezései ugyanakkor a szakmai teljesítmény ösztönzése érdekében a bérkeret eddigi két százalékáról öt százalékra emeli a havi prémiumok összegét, amelyeket az intézmény keretében kiváló eredményeket elérő alkalmazottak kaphatnak meg.

Korábban írtuk, hogy a közalkalmazottak évente egy vakációs utalványra jogosultak, emellett évente a minimálbér kétszeresének megfelelő összegű étkezési támogatás is jár nekik. Ezt azonban nem ebédjegyek formájában, hanem készpénzben kapják. A doktori címmel rendelkezők alapbérük 50 százalékának megfelelő pótlékban részesülnek, ha azon a területen tevékenykednek, amelyből megszerezték doktorátusukat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?