Valóban köthető 130 orosz fiatal halála a Kék Bálnához?

Már a román hatóságok (rendőrség, gyermekvédelem) is hivatkoznak rá, a pszichológusok szakmai szervezetei is figyelmeztetnek a veszélyeire. De egy kamuhírek boncolgatására szakodott portál szerint még senki nem igazolta, hogy Oroszországban 130 fiatal halálát okozta a Kék Bálna nevű gyilkos játék.

Kedden arról cikkezett a hazai sajtó, hogy egy 11 éves Dâmboviţa megyei kisfiú felakasztotta magát vélhetően a játék miatt, szerdán pedig kilenc Argeş megyei diák vágta meg magát – és ismét a Kék Bálnára gyanakszanak.

Miközben az óvatosság és az előintézkedések fontosak, arra is oda kell figyelnünk, hogy ne uralkodjon el rajtunk a pánik. Oroszország esetében legalábbis kiderült, hogy a 130 haláleset nem feltétlenül kötődik a gonosz játékhoz.

A kamuhírek boncolgatására szakodott portál, a Snopes azt írja, a félreértés egy orosz cikk miatt történt. A Novaya Gazeta tavaly májusi története szerint hat hónap alatt erős öngyilkossági hullám söpört végig a gyerekeken, a felelősek közül pedig néhányan tagjai a vk.com közösségi portálnak. A VK egyébként az „orosz Facebook”, januárban 410 millió felhasznált számlált, Oroszországban pedig a legnépszerűbb honlapnak számít.

A lap azt írta, 130 öngyilkosságot számoltak 2015 november és 216 április között, és szinte minden érintett tagja volt egy online csoportnak. Azt állították, hogy legalább nyolcvan eset kifejezetten a Kék Bálnához kötődik.

Ezzel szemben a Radio Free Europe azt állítja, hogy egyetlen öngyilkosság sem köthető az online közösséghez sem Oroszországban, sem a Kazahsztánban és Kirgizisztánban, ahol szintén több tucatnyi öngyilkosságot vagy kísérletet észleltek.

A Novaya Gazeta cikkét egy másik orosz lap, a Meduza is kritikával illette. Véleményük szerint nem a játék váltott ki öngyilkosságot, hanem az öngyilkosságra hajlamos fiatalok vonzódnak ugyanazokhoz az online csoportokhoz.

Félelem, szorongás, válság

Tudni lehet ugyanakkor – az orosz Legfőbb Ügyészség adatai nyomán –, hogy az oroszországi serdülők öngyilkossága mögött 62 százalékban családi problémák és általános szorongás áll, tanárokkal, osztálytársakkal, barátokkal való konfliktusok, illetve erőszaktól és érzéketlenségtől való félelem a felnőttek részéről. Az UNICEF egy tanulmánya rámutat arra is, hogy a gazdasági válságok és éles társadalmi változások is megindítanak öngyilkossági hullámokat

Kapcsolódók

Kimaradt?