Luxuslakások politikusoknak az adófizetők pénzén

Évek – évtizedek – óta bérelnek luxuslakást az állami protokollalaphoz tartozó villákban olyan volt tisztségviselők, akik már nem töltik be felelős tisztségüket. A főváros szívében, luxusnegyedeiben lévő lakásaikért minimális bért fizetnek.vile-protocol

Az Állami Vagyonkezelő Ügykezelőséghez tartozó villákban 285 személy él, 194 személy bérleti díját teljes mértékben az állam fizeti – természetesen az adófizető zsebéből. A lakók között a politikusok (és rokonaik) mellett milliárdosok, énekesek és színészek is találhatók.

Kiköltözik – vagy nem

A törvény értelmében az állami protokollalaphoz tartozó lakásokból állami tisztségviselők, tanácsosaik, a kormány igazgatói, illetve – Victor Ponta miniszterelnök külön aláírásával – a minisztériumok főosztályvezetői is részesedhetnek, mindaddig, ameddig betöltik tisztségüket.

Ezt követően 30 napjuk van a kiköltözésre. Ha ez nem történik meg, akkor az Állami Vagyonkezelő Ügykezelőség a távozásra felszólító végzést küld ki számukra. Vagy nem. A legtöbben úgymond az ügykezelőséggel megtárgyalják bérüket – amelynek legnagyobb részét továbbra is az állam fizeti.vile-protocol2

De az Állami Vagyonkezelő Ügykezelőségnek nincs is igazán lehetősége a nem kívánatos lakók kitételére, erre nem vonatkozik semmilyen konkrét jogszabály. A tisztségviselők tanácsosai, a minisztériumok kisebb-nagyobb tisztségviselői még szerencsésebb helyzetben vannak: a tisztségből történt leváltásuk nem jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, így még az ügykezelőség sem küldhet ki végzést kiköltöztetésükről.

Így történhet meg az, hogy az Állami Vagyonkezelő Ügykezelőség villáinak úgynevezett öröklakói is vannak, jóllehet az ügykezelőség csak az állami méltóság betöltésének idejére adja ki bérletbe ingatlanjait. Az „öröklakók" helyzete Hofi Géza tréfájára emlékeztet, az ideiglenesen Magyarországon tartózkodó szovjet katonák öröklakásba költözéséről. Közöttük van egyebek között Mircea Geoană és Serban Nicolae szenátorok – akik mandátumát jóval tisztségük lejárta után is meghosszabbította az állam –, vagy az oktatási tárcát jelenleg vezető Remus Pricopie, aki ugyanebben a lakásban lakott 2009 óta – amikor pedig még nem volt semmiféle állami méltósága.jan21foto-1-geoana

A kormány szerint azonban mindössze öt személynek nincs joga az Állami Vagyonkezelő Ügykezelőségéhez tartozó villák bérlésére, név szerint a Fogyasztóvédelmi Országos Hatóság egykori főnökének, Calota Samuelnek, az Állami Értékpapírokat Értékesítő Hatóság volt alelnökének, Pavelescu Ioan Mircának, Dumitru Orlandeának, Ioan Ariton volt demokrata liberális miniszter tanácsosának, és Alexandru Nazarénak, a demokrata liberálisok korábbi közlekedési miniszterének.

Pénzhiányban

A „törvényes lakásbérlők" természetesen ragaszkodnak kiváltságos helyzetükhöz. Daniel Funeriu volt oktatási tárcavezető úgy véli, teljes mértékben jogosult a villalakásra. Arról fogalma sincs, hogy mennyi a bérleti díja, de ez nem is érdekli: azt ugyanis az állam – pontosabban tárcája – fizeti.

Mircea Geoană azzal érvel, hogy ameddig a képviselőház elnöke volt, addig a törvény lehetővé tette számára az állami villa elfoglalását. Szerinte mindebben semmiféle előnye nem volt, ugyanúgy fizette a bérleti díjat, mint „lakótársai". Szavai szerint most mielőbb szeretne kiköltözni.vile-protocol3

Állítása szerint korábban felvette a kapcsolatot egy lakásépítő céggel – az már nem az ő hibája, hogy a vállalkozás közben tönkrement. A költözést viszont eddig azért nem sürgette, mert „nem dől hozzá a pénz", mint másokhoz, így egyszerűen nem futotta volna neki egy lakásra. Azért valamennyi csak kereshet, mivel havonta ki tudja fizetni a 3200 eurós házbért. Igaz, a csaknem 250 négyzetméteres, nyolc szobás, 500 négyzetméteres kerttel rendelkező lakásért ez az összeg nem is túlságosan sok.

Persze ezt az összeget csak tavaly januártól fizeti. A bérleti szerződés megkötésekor, 2004-ben mindössze 34 euró volt a lakás havi bére, amit aztán 2007-ben 689 euróra vittek fel.

Nem alkudott

Románia egyik leggazdagabb embere, Ion Tiriac maga is az Állami Vagyonkezelő Ügykezelőségéhez tartozó villák egyikében lakik. Állítása szerint azonban a lakást 15 évvel ezelőtt megvásárolta – hogy mennyiért, azt nem árulja el. Az ügykezelőségnek csak az udvarért, egy földszinti szobáért és egy alagsori helyiségért fizet bért. Hogy mennyit – azt sem árulta el, a 700 millió eurós vagyonnal rendelkező multimilliomos azonban hozzátette: egyetlen centet sem alkudott le a bérleti díjból. Azt viszont megkérdezné az államtól, hogy az évek során mi lett az általa befizetett házbérrel?jan21foto-2-Tiriac

„Csak" 420 millió eurója van Gruia Stoicának, aki Bukarest szívében, a Victoriei sugárúton 320 négyzetméteres területért nem egészen 1300 eurót fizet.

Színművész, énekes

A neves színművész, Rodica Mandache maga is az ügykezelőség villájában lakik. Ide úgy került, hogy előzőleg már három másépületből kiköltöztették. Szerinte az ügykezelőség „legszerényebb lakásában" lakik. A nyugdíja 2000 lej és még legalább ennyit kell dolgoznia is, hogy elegendő pénze legyen a lakbér kifizetésére – állítja.jan21foto-3-Cotabita

De ugyancsak „állami villát" bérel a könnyűzene-énekes, Gabriel Cotabiță is, jóllehet (akárcsak egyébként Rodica Mandache) maga sem töltött be soha semmiféle állami méltóságot. Szavai szerint a villát úgy szerezte meg, hogy 1996 óta folyamatosan „szociális lakás kiutalásáért" folyamodott a bukaresti polgármesteri hivatalhoz. Lakását „szerény, egyszerű" kétszobás apartmannak írja le, és úgy véli, túlságosan is sok bért fizet a lakás nyújtotta kényelemért. Mint mondotta, egyéb semmilyen ingatlanja, még egy garzonja sincs.

A bérleti szerződést előre meg nem határozott időre kötötte meg, azt minden év elején megújítja. A Ponta-kormány által közzétett listán azonban Gabriel Cotabiță három szobás lakást bérel, amelyért összesen 216 eurót kell fizetnie havonta.

Állami lakás – Ceaușescunak

De a régi – a Ceauşescu-féle – nómenklatúra egyik tagja is az Állami Vagyonkezelő Ügykezelőségéhez tartozó villában lakik, méghozzá Bukarest szívében, közel a Dorobanti-úthoz. Elena Ceauşescuról van szó – természetesen nem az 18989 decemberében ólommérgezésben meghalt személyről.jan21foto-4-Ceausescu

Ez az Elena Ceausescu Nicolae Ceauşescu testvére, Ilie Ceauşescu volt tábornok felesége. A nyolcvan éves hölgy négy szobából álló villában lakik, amelyért havonta 562 euró bérleti díjat fizet. A házban fiával és annak feleségével él. Ugyanakkor perben áll az állammal, amely 2009-ben megemelte a tulajdonában lévő protokoll-lakások bérleti díját.

Kimaradt?