Coldea-ügy: véget ért a SRI-tábornok karrierje?

A Román Hírszerző Szolgálat tábornoka, Florian Coldea, a SRI második embereként igen nagy hatalommal rendelkezett, az intézmény operatív vezetője volt. Most úgy tűnik, pályafutásának végéhez ért.

Florian Coldea igen fiatalon nagy karriert futott be a hírszerzésben, hiszen már 34 éves korában a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) második embere lett.

A tábornok 1971-ben született, az Arad megyei Alsótornován. Szülei mezőgazdasággal foglalkoztak. A mai Csiky Gergely iskolacsoportban – az akkori 11. számú ipari líceumban – végzett, majd a bukaresti Országos Hírszerzési Akadémia pszichoszociológiai karán szerzet diplomát 1996-ban, ezt követően több terrorelhárító tanfolyamon vett részt idehaza és külföldön.

Az egyetem elvégzése utána Román Hírszerző Szolgálathoz tartozó Terrorelhárító és -Megelőző Felügyelőségen töltött be vezető tisztségeket. Radu Timofte lemondása után 2006-ban rövid ideig a SRI megbízott vezetője volt, George Maior kinevezéséig, amikor a titkosszolgálat második embere lett.

A jó barát?

Karrierének a jelek szerint a jelenleg szökésben lévő Sebastian Ghiță üzletember vetett véget, aki azt állítja, hogy szoros baráti kapcsolatban állt a tábornokkal. A volt képviselő az elmúlt hetekben közzétett videoüzenetekben, önfeljelentések formájában próbálta lejáratni Florian Coldeát és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruta Kövesit.

Sebastian Ghiță – aki ellen szintén négy bűnvádi dosszié készült – igen súlyos vádakat fogalmazott meg Coldea ellen. Egyebek között azt állította, hogy a DNA főügyészével együtt mondvacsinált bűnvádi dossziékat állítottak össze ellenfeleikről.

Sebastian Ghiță a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság tagja volt. Azt állítja: videoüzeneteiben azt állította, sok mindent tud, mert nem csak Coldeával, hanem Kövesivel is kiváló viszonya volt. Az üzletember szerint több mulatságon vettek rész közösem, a tábornokkal és családjával pedig egzotikus helyeken nyaraltak együtt, egy időben pedig a SRI vendégházaiban találkoztak heti rendszerességgel.

Sebastian Ghiță december 19-én tűnt el az országból, utoljára a SRI tisztjeivel poharazgatott, az évet búcsúztatták a szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság több tagjával együtt. A videoüzeneteit állítólag még szökése előtt hagyta hátra a tulajdonban lévő România TV hírtelevíziónál. A csatorna eddig hét ilyen felvételt tett közzé.

Az egyik ilyen felvételen például azt állítja, hogy Victor Ponta volt kormányfő Florian Coldea nyomására tett le arról a tervéről, hogy megépítsék Pitești-Nagyszeben és a Brassó-Comarnic között az autópályát. „A Coldea-Kövesi kettős mindenben támogatja és megvédi egymást, semmibe veszi a románok tavalyi, december 11-i szavazatát, beleszól a politikába, megfenyegeti a legnagyobb romániai párt elnökét, akit megakadályoz abban, hogy elfoglalja az őt megillető kormányfői tisztséget, megtűri Soros nem kormányzati szervezeteinek romániai befolyását…” – sorolta az üzletember.

Azzal is vádolta Coldeát és Kövesit, hogy közbenjárásukra igazságtalan döntések születtek bizonyos büntetőjogi perekben, így például a 2014-ben tíz év jogerős börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu médiamágnás és politikus esetében. Egy ízben pedig arról beszélt: Coldea megzsarolta az akkor kormányfői tisztséget betöltő Victor Pontát, hogy Laura Codruţa Kövesit javasolja a DNA élére.

Sebastin Ghiță szerint a parlamenti választáson leadott szavazatok nem Klaus Johannis és nem a Nemzeti Liberális Párt ellen szóltak, az urnához járulók ugyanis Coldea és Kövesi ellen szavaztak. „Ők azonban továbbra is hatalmon maradtak, a hamis ügycsomóknak, a hazug feljelentőknek, a meghunyászkodó bíróknak köszönhetően” -- állítja.

Sebastian Ghiță közölte azt is, hogy folytatja a „leleplező” videofelvételek sorozatát, mivel el akarja mondani a teljes igazságot az embereknek.

Seychelles-i emlékek

Az egyik felvételen az üzletember arról számolt be, hogy együtt nyaralt Florian Coldeával a Seychelles szigeteken. Bizonyítékként egy szállodai számlát mutatott meg a kamerának, amit „véletlenül” megtalált otthon. A bizonyíték azért gyanús, mert több személy nevére állították ki.

Ghiță szerint tíz napot töltöttek a szigeteken, a Hilton luxusszállóban. Állítólag ezen a közös nyaraláson arra kérte Coldeát, segítsen abban, hogy Victor Ponta legyen a Szociáldemokrata Párt elnöke. A tábornok pedig azt a választ adta, hogy ezt nem teheti meg, mivel Traian Băsescu erről hallani sem akar.

Ghiță szerint együtt nyaraltak az olaszországi Toscanában, ahol a Locanda Dell’Amorosa villában szálltak meg, és együtt voltak a párizsi Disney Landben is. Azt nem tudni, hogy a luxusüdüléseket ki fedezte: Coldea, a SRI pénzéből, Sebastian Ghiță lett volna a gavallér, esetleg – a hírszerzéshez is köthető – cégei bevételéből szórakoztak.

Az üzletember arról is beszámolt, hogy a repülőgépen business osztályon utaztak. A sajtó utánajárt: Romániából csakis a Turkish Airlines gépei repülnek az Otopeni reptérről – Iszambuli megállóval – a Seychelles szigetekre. Egy oda-vissza jegy ára több mint 7000 euró. A Hilton Seychelles Northolme Resort&Spa és a Hilton Seychelles Labriz Resort&Spa szobái az ott töltött tíz nap alatt 4-9 ezer euróba kerülnek.

Olaszországi útjuk alkalmával a Locanda dell’Amorosa villában „deluxe room” lakosztályban laktak, ennek ára éjszakánként 385-400 euró között változik, az ott töltött négy éjszaka alatt ez nagyjából 1600 euróba került, személyenként. Ehhez hozzájön a 800 eurós repülőút is.

Hős helyett szökésben lévő gyanúsított

Az üzletember vádsorozatára reagálva a SRI igazgatója, Edward Hellvig belső vizsgálatot rendelt el, amelynek lefolytatásáig felfüggesztett tisztségéből Florian Coldeát. A tábornok mindeddig nem szólalt meg ebben az ügyben. A DNA főügyésze, Laura Codruța Kövesi röviden csak annyit nyilatkozott: egy szökésben lévő gyanúsított kijelentéseit nem kommentálja.

Az üzletember ellen négy bűnvádi eljárás is indult, két ügyben már bíróság elé is állították. Az egyikben megvesztegetéssel, zsarolással, pénzmosással, titkosított információk felhasználásával, visszaéléssel, gépjármű jogosítvány nélküli vezetésével vádolják.

A második dosszié szerint egy házat adott Ploiești volt polgármesterének, hogy a helyi költségvetésből finanszírozza Sebastian Ghițának a Basket Club Asesoft egyesületét.

A másik két dossziéban szintén korrupcióval vádolják, egyrészt a volt angol miniszterelnök, Tony Blair Victor Pontát támogató romániai látogatásának pénzeléséért, illetve a gyanú szerint bűnrészese annak, hogy Victor Ponta volt sógora csalással európai pénzalapokhoz jutott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?