Mire számítsunk a hétfő hajnali Clinton-Trump vitán?

​Romániai idő szerint hétfő hajnali 4-kor kezdődik a New York államban található Hofstra Egyetemen az amerikai elnökválasztás idei első vitája demokrata Hillary Clinton és a republikánus Donald Trump között, amelyet az előrejelzések szerint több mint 150 millióan fognak élőben követni az Egyesült Államokban.

Első látásra fura módon a vita előtti napokban, órákban a kampánystábok arra álltak rá, hogy az ellenfél erényeit domborítsák. A republikánusok szerint Hillary Clinton minden idők legtehetségesebb és legképzettebb debattőre, a demokraták azzal „vágnak vissza”, hogy valóságshow-okban edződött Donald Trumpot imádja a kamera, nincs nála jártasabb politikus a tévék világában.

Mi történt, fejére állt a világ?

Nem, csupán a politikai kommunikáció egyik ősi trükkjéhez folyamodtak, így akarják manipulálni a saját emberükkel szembeni várakozásokat. Magyarul: belövik jó magasra az ellenfelet, így terelve el a figyelmet jelöltjük hibáiról.

„Ennek a játszmának óriási jelentősége van, vannak esetek, amikor vitánál is fontosabb, ami előtte történik” – fogalmazott a CNN-nek Aaron Kall politikai elemző, a „Donalddal vitázva” című könyv szerzője. Ebben a kötetben a szerző Trump előválasztási vitatechnikáját elemezte ki, amikor valósággal lesöpörte a porondról párton belüli ellenfeleit.

Az „összecsapást” az NBC Nightly News műsorvezetője, Lester Holt vezeti le, és élőben közvetíti a legtöbb országos lefedettségű amerikai tévécsatorna (C-SPAN, ABC, CBS, FOX and NBC, CNN, Fox News és MSNBC). A kampánystábok által egyeztetett szabályok szerint a vitát hat 15 perces részre osztják, és a jelöltek a moderátor által egy héttel korábban megküldött témákban vívhatnak szópárbajt. Minden egyes témát a műsorvezető egy kérdéssel vezet fel, és a vitázóknak 2 perc áll majd a rendelkezésükre kifejteni álláspontjukat. Ezt követően válaszolhatnak egymás felvetéseire, és a moderátor felügyelete alatt nyíltan ütköztethetik véleményüket.

Erre a vonalra erősített rá az utóbbi napokban a Clinton-csapat. Brian Fallon, a kampány országos sajtófőnöke ezt írta egy Twitter-üzenetben: „Bármilyen sekélyes is a mondanivalója, Trump nagy showman, rettenetesen veszélyes vitapartner. A republikánus belviták alkalmával megsemmisítette ellenfeleit”. Ha ebből indulunk ki, akkor Hillary Clinton már akkor is örülhet, ha élve elhagyja a Hofstra Egyetem auláját, nem?

A másik oldal sem rest, ők a legújabb felmérések eredményeit is beemelték az érvelésbe. „Tekintettel Hillary Clinton évtizedes vitatapasztalatára, magas fokú képzettségére és tapasztalatára, kétség sem fér ahhoz, hogy a demokraták az erőviszonyok alakulásának megfordítását remélik a hétfői vitától” – írja Jason Miller, a Trump-kampány kommunikációs igazgatója, aki azzal is megtoldotta mondanivalóját, hogy az amerikai elnökválasztások történetében egyetlen elnökjelöltnek sem volt akkora vitatapasztalata, mint amekkorával Hillary Clinton rendelkezik.

Manipulálják az elvárásokat

Ez az egész felhajtás pedig arra megy ki, hogy a sajtó elvárásait finoman manipulálják az egyes jelöltek várható teljesítményével kapcsolatban. Mert ugye, minden attól függ, hogy honnan nézzük, mihez, kihez mérjük? Ha az ellenfél valóban emberfeletti tulajdonságokkal bír, akkor nekünk, egyszerű halandóknak, az is siker, ha nem törli fel velünk a padlót. Ha valakivel szemben alacsonyak az elvárások a médiában, az újságírók ujjongani fognak, ha egymás mellé tud tenni két mondatot.

Clinton kampánystábja tapintatosan, de egyértelműen arra szólította fel a hétfői vita moderálásával megbízott Lester Holtot, hogy „ne tegye alacsonyabbra a lécet” Donald Trump számára, ne hagyja a republikánus jelöltet félrebeszélni, légből kapott adatokkal dobálózni. „Legnagyobb aggodalmunk, hogy a Trumppal szembeni elvárások olyan alacsonyak, hogy azokat mindenképpen sikerül túlszárnyalnia és a végén - saját magához képest - győztesként kerül ki a vitából” – fogalmazott Jennifer Palmieri, a Clinton-csapat kommunikációs igazgatója. A demokraták példaként hozták fel az ugyancsak NBC-s Matt Lauert, aki – szerintük – „könnyűvé tette” Trump dolgát egy szeptember eleji nyilvános vitán.  

A republikánusok szerint Clintonék így akarják nyomás alatt tartani Holtot, befolyásolni akarják a vita menetét, kényszerpályára akarják küldeni a moderátort. „Szerintem Lester pártatlan lesz, de ezek után sokan lesni fogják minden szavát, megnyilvánulását” – mondta Donald Trump.

ifj. Bush, a sánta kacsa

A viták előtti játszmáknak nagy múltjuk van az amerikai elnökválasztások történetében.

Valójában nem is kell olyan nagyon visszamenjünk az időben, hogy egy, a mostanihoz hasonlóan kiegyensúlyozatlannak ígérkező vitára találjunk. A 2000-es elnökválasztásban érdekelt George W. Bush texasi kormányzó csapatának sikerült annyira jó színben feltüntetnie az elnökjelölti vita előtt az akkori alelnök Al Gorét, hogy ezzel a demokrata jelölt vesztét okozta. Bár Gore minden elemzés szerint megnyerte a vitákat, Bush tisztességesen helyt állt és rokonszenvet ébresztett az emberekben. Ifjabbik Bush megnyerte a választásokat és négy évvel később ugyanezt a trükköt eljátszotta John Kerry-vel szemben is, akik „Cicero óta a legjobb vitázónak” tüntettek fel republikánusok.

Így készülnek a vitára

A demokrata jelöltet felkészítő szakértői csapat egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy Trump kiszámíthatatlan, egyetlen lejárató megjegyzéssel elbizonytalaníthatja Clintont, amivel pedig akár felül is kerekedhet a vitában. „Attól tartunk, hogy ha (Clinton) egyetlen pillanatra is elbizonytalanodik, azt senki sem képes jobban kihasználni, mint Donald Trump” - mondta a felkészítő stáb egyik munkatársa a Politico nevű lapnak. Értesülések szerint Clinton egyebek mellett szituációs gyakorlatokkal is készül a vitára: a The New York Times korábban arról számolt be, hogy Phillippe Reynes, Clinton régi munkatársa megszemélyesíti Trumpot, hogy különböző helyzetekben, különböző témákról vitázzon vele. A Politico szerint John Podesta kampányfőnök is részt vesz a szituációs játékokban.

Donald Trump ezzel szemben Hillary Clinton gesztusainak, testbeszédének és szavajárásának az elemzésével bízott meg egy szakértői csoportot, hogy kifürkésszék vetélytársa gyengeségeit. A Trump-kampánynak így elkészítették a demokrata jelölt "lélektani profilját", amely Clinton nyilvános szerepléseiről készült felvételek aprólékos elemzésének eredményeit tartalmazza. Trump felkészítéséhez megvizsgálták azt is, hogy a demokrata ellenfél általában milyen szavakat használ és milyen gesztusai vannak él akkor, amikor elbizonytalanodik, vagy megpróbál kibújni egy számára kínos kérdés alól. A Trump-csapat célja ezzel az, hogy a republikánus elnökjelölt azonnal felismerje a számára előnyös helyzetet.

Jennifer Palmieri, Clinton kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy nem aggódnak a "profilírozás" miatt, hiszen a demokrata jelölt felkészítői is tanulmányozzák Trump hangulatváltozásait, lelkialkatát és gesztusait.

Ki kit hív meg a vitára?

A másik feldicsérése mellett folyik azért egy másik, ennél piszkosabb – az ellenfél kizökkentését célzó - csata is a háttérben. Az első ütést a demokraták eresztették el azzal, hogy – a hírek szerint – meghívták a vitára és az első sorba szóló jegyet adtak Mark Cuban üzletembernek, Donald Trump egyik legnagyobb riválisának. A Dallas Mavericks NBA-kosárlabdacsapat milliárdos tulajdonosa minden alkalmat megragad, hogy rossz fényben tüntesse fel Trumpot, rivalizálásuk/mocskolódásuk évek óta biztosít megélhetést az amerikai bulvársajtónak. Trump nem maradt adós, a republikánus jelölt a szokásához híven cifrán reagált a Twitteren.

A milliárdos üzletember a közösségi oldalon azt írta, hogy ha Cuban beül előre, akkor melléülteti Bill Clinton 30 évvel ezelőtti szeretőjét, Gennifer Flowerst. Flowers titkára Trump felvetésére elmondta, ha Gennifert hívják, akkor ott lesz az elnökjelölti vitán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?