Százezer cég vált öt év alatt fizetésképtelenné

Rossz idők járnak a romániai vállalatokra. A Coface legfrissebb kimutatása szerint az utóbbi öt év során – pontosabban 2011 és 2015 között – több mint 100 ezer hazai cég jelentett fizetésképtelenséget. Ez a Romániában működő cégek 16 százaléka.

Nem csupán a fizetésképtelenséget jelentő cégek száma megdöbbentő, de az is elgondolkodtató, hogy e vállalkozások közül csaknem háromezer az említett időszakban több mint egymillió eurós évi üzleti forgalmat ért el, miközben a romániai vállalatok éves üzleti forgalma átlagosan nem éri el a 23 500 eurót sem.

Románia öt esztendő alatt elveszítette nagy üzleti forgalmat lebonyolító vállalatainak 13 százalékát. A fizetésképtelenné váló nagyvállalatok sorába tartozik a Hidroelectrica (amelynél azonban sikeres volt az újjászervezés), az Oltchim, a Mechel kohászati kombinátjai, a Nukleáris Tevékenységek Közhasznú Társasága vagy az Ambient barkácsáruházlánc.

Ezer aktív cégre számítva 2011-2015 között negyven fizetésképtelen vállalat jutott. Ez közel négyszer több a közép- és kelet-európai átlaghoz képest. Igaz, ilyen vonatkozásban Románia mindig is a térség első három országa közé tartozott.

Ráadásul a fizetésképtelenné váló vállalatok részaránya a 2008. évi harminc százalékról 2015-re csaknem megkétszereződött, és ötvenöt százalékra emelkedett. E vállalatoknak csupán alig 2-3 százaléka volt képes sikeres szerkezetváltást végrehajtani – ez tízszer kevesebb a fejlett uniós országokéhoz képest.

Csökkent a bruttó hazai termék

Igaz, a fizetésképtelenségi folyamatot szabályozó újabb törvény életbe lépését követően csökkent az újonnan fizetésképtelenné váló vállalatok részaránya. A csökkenés 2014-ben 28 százalékos volt, 2015-ben megközelítette az 50 százalékot, a Coface előrejelzése szerint pedig idén további 28 százalékos visszaesés várható.

A fizetésképtelenné vállalatok jelentősen megterhelték az ország gazdaságát. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a román gazdaság növekedése jelentősen visszaesett. Az Európai Bizottság statisztikái szerint Románia potenciális bruttó hazai terméke 2011-2015. között 3 százalékos növekedési szintet ért el, ami jelentősen elmarad a gazdasági válság előtti 5 százaléktól.

Mindehhez természetesen hozzájárult a külföldi közvetlen beruházások visszaesése is, az európai uniós alapok gyenge lehívása, az alacsony munkatermelékenység és a külföldön munkát vállaló román állampolgárok miatti jelentős munkaerőhiány, ami elsősorban a szakmunkások területén mutatkozik meg.

127 milliárd lejes adósság

A fizetésképtelenné váló vállalatok miatt csaknem 93 milliárd lejes üzleti forgalommal lett szegényebb a román gazdaság, ez közel 10 százalékát jelenti a 2011-2015. között az ország valamennyi vállalata által elért átlagos üzleti forgalomnak.

A fizetésképtelenség más gondokat is okoz az ország gazdaságának. Lévén, hogy az ország költségvetésébe például 2015-ben a bérek után fizetett illetékekből és a szociális hozzájárulásokból összesen 26,6 milliárd lej folyt be, a fizetésképtelenné váló vállalatok pedig közel 3 milliárd lejt nem fizettek be a az államkasszába, így mindez 29  százalékos kiesést jelent.

A fizetésképtelen vállalatok egyéb tartozásai is jelentősek. Ezeknek a gazdasági egységeknek a adósságai 2011-2015. között meghaladták a 127 milliárd lejt, ami 15 százaléka az országban működő cégek összadósságának. A fizetésképtelenségnek elsősorban a beszállítók voltak a fő áldozatai, ők 60 milliárd lejt veszítettek. Ez természetes is, hiszen a gazdasági válságot követően a bankok megszigorították a hitelezés feltételeit, így számos cég a beszállítókhoz fordult hitelért.

De károsodtak a bankok, a nem bank jellegű hitelintézetek, a lízingtársaságok is, veszteségeik 36 milliárd lejre tehetők, az állami hatóságok pedig 26 milliárd lejtől estek el.

Közel félmillió munkahely szűnt meg

Ugyanakkor ezek a vállalatok a jelzett időszakban több mint 451 ezer alkalmazottat foglalkoztattak, ami az aktív vállalatok munkaerejének 11 százalékával egyenlő. Ezeknek a munkahelyeknek a jelentős része megszűnt. Mivel pedig  a román vállalatok átlagos működési ideje alig éri el a 11 évet, és mivel kétszer több vállalat válik fizetésképtelenné illetve szűnik meg, mint amennyi új cég alakul, nehezen hihető, hogy az újabb gazdasági egységek képesek lennének foglalkoztatni a 451 ezer alkalmazottat.

Mivel az Országos Statisztikai Intézet szerint a romániai munkanélküliség ebben az időszakban nagyjából változatlan maradt, nagy a valószínűsége annak, hogy az állás nélküliek külföldre mentek dolgozni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?