Kamufilmek Erdélyből: így verik át a nézőket a nagy nemzetközi tévécsatornák

Nem a Sky News az egyetlen csatorna, amely hülyére veszi a nézőit, a Discovery Channell és a BBC is forgatott valódiként beállított, megrendezett helyzetekkel teli filmet Erdélyben.

„Amíg el nem kezdtem a sajtóban dolgozni, elhittem mindent, amit az újság írt” - jutott eszembe egy korábbi kollégám mondása a Sky News Erdélyben forgatott, fegyverkereskedős álriportja kapcsán. A következő gondolatom az volt, hogy nem ez az első, s valószínűleg nem is az utolsó tájainkon forgatott kamuriport vagy -dokumentumfilm, csak a korábbiak nem kaptak ekkora visszhangot, mivel nem a törvényesség, hanem csupán az emberi jóérzés és a szakmai etika határait lépték át.

Ez utóbbi kategóriára az egyik mintapéldány a napjainkra márkanévvé vált Bear Grylls kalandshowja, A túlélés törvényeinek az Erdélyi Sziget-hegységben forgatott epizódja, mely a helyismeret hiányát kihasználva vezeti orruknál fogva a nézőket. Ebben a korábbi kommandós brit főcserkészt a Ponor-réten rakják ki helikopterből, hogy előadja aktuális túlélőkamuját. A túlélőshow leforgatása emberpróbáló feladat elé állíthatta a Discovery stábját, a turistáktól hemzsegő Pádis-fennsíkon ugyanis nem lehetett egyszerű megteremteni a vadonban tévelygő magányos hős illúzióját.

A film egyik hatásos jelenete, mikor hosszas küszködés után Bear Grylls elérkezik a Rozsdaszakadékhoz. Az persze nem derül ki a képsorokból, hogy a körülbelül 100 méter mély szakadék a forgalmas DN75-ös műút közvetlen közelében fekszik, olyan távolságra tőle, amit egy átlagos kondícióban levő 60 éves ember is gond nélkül abszolvál. A műsorvezető le is ereszkedik a vízmosásba, az operatőrök pedig igazi profizmusról tesznek tanúbizonyságot: olyan kameraállásokat választanak, melyek a lejtőt a valósnál meredekebbnek látatják.

Erdélyi kalandja során Bear Grylls “véletlenül” talál egy állítólagos medveürüléket, gyorsan el is mondja, hogy medvék lehetnek a közelben. Majd azzal folyatja, hogy a közelmúltban egy barnamedve a környéken megölt egy embert, hatot pedig megsebesített, majd a helyszínre érkező mentősökre is rátámadt. Egy hollywoodi forgatókönyvíróhoz méltó történet, ám nem mellékesen akár szemen szedett hazugságnak is nevezhetném, Romániában ugyanis sosem történt ilyen medvetámadás.

Az epizód csúcsmomentuma azonban mégis az, amikor a rettenthetetlen túlélő lemászik a Csodavár néven ismert látványos dolinába, amit minden nyáron turisták ezrei tesznek meg, köztük idősek és gyerekek, majd előjön a Szamos-bazárból. Ez már Supermanhez, sőt Chuck Norrishoz méltó teljesítmény, hiszen a két képződmény nem találkozik egymással, sokkal kisebb léptékben olyan tehát a történet, mintha valaki belevetné magát az Amazonasba, és a Grand Canyonban mászna ki.

Itt a szellem, hol a szellem?

Ennél is sokkal silányabb a SyFy Boncidán forgatott „dokumentumfilm”-je. A filmben az amerikai kábeltelevíziós csatorna hivatásos szellemvadászai a Bánffy-kastély fantomját keresik. Miközben a kamera a nyugati sztereotípiáknak megfelelően lovaskocsikat, legelésző állatokat mutat, az esetmenedzser közli a nézővel, hogy Drakula kastélyába tartanak, csak éppen azt nem teszi hozzá, hogy az nem a Bánffy-kastély. A helyszínen aztán előadják a bonchidai legendáriumban korábban nem szereplő véres-szirupos sztorit az egyik grófkisasszony által elcsábított, majd megölt lovászfiúról, kinek a lelke visszajár a romos falak közé, ahogy a terepmunkát végző egyetemisták gyakran látni vélik.

Az éj leszálltával kezdetét veszi a szellemvadászat. A stáb két tagja szóval csalogatja a hazajáró lelket, míg a többiek kamerával, hő- és elektromágneses mezőérzékelővel vadásznak a kísértetre. A derék amerikaiak zajokat hallanak, árnyakat, fényeket vélnek látni, s a valójában semmitmondó felvételeket kellően sejtelmes, időnként hátborzongatónak szánt hangokkal illusztrálják. A ténykedés tudományos jellegét hangsúlyozandó gyakran elhangzik az investigate (nyomoz, vizsgál) szó. Következik aztán az “adatok” és a felvételek amerikai elemzése, melynek során két szellemvadász, miközben egy laptopképernyőt bámul, ilyeneket mond: Nem találok rá magyarázatot. Lenyűgöző. Még nem láttam ilyet. Ennyire szánalmasan bugyuta áldokumentumfilmet még én sem láttam korábban, de aki kíváncsi rá, íme: 

A SyFy munkatársai forgattak Barcarozsnyón is, a produkció rajongóknak és mazochistáknak egyaránt ajánlott.

Ferrari a Fogarasban

Az előbbiekhez képest üdítően profi a BBC százmilliók által nézett Top Gear (Csúcsmodellek) sorozatának a transzfogarasi úton forgatott része, bár ebből sem hiányoznak a hatásvadász, megrendezett és sztereotípiás elemek.

Nehezen tudna bárki meggyőzni arról, hogy Jeremy Clarkson, Richard Hammond és James May valóban az autóban éjszakáztak az országúton, és többhavi fizetésemben mernék fogadni arra is, hogy a frontális ütközés is megrendezett volt. A karambol helyi résztvevője természetesen egy özönvíz előtti Daciát vezető roma sofőr. Ennél azért többet vártam volna a rendezőtől, egy szénával megrakott ökrösszekér, székely gúnyába bujtatott atyafival a bakon hatásosabb lett volna.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?