Beindult a turistaidény: hol a legtisztább a tengervíz a romániai partszakaszon?

Június elsejétől hivatalosan megnyílt a nyári turistaidény Romániában. Az üdülők, strandok felkészültek a szezonra, a Konstanca megyei közegészségügyi igazgatóság pedig nemrégiben nyilvánosságra hozta a Fekete-tenger vízminőségét vizsgáló felméréseinek eredményeit, Portiţálól kezdve egészen Vama Vechéig.

Ezeket az információkat a megyei igazgatóság a jövőben kéthetenként közli, így a nyaralók pontosan tudni fogják, hol a legalkalmasabb a tenger vize a fürdésre, megfelel-e a vízminőség a törvényes előírásoknak.

A Konstanca megyei közegészségügyi igazgatóság a partvidék negyvennyolc pontjánál végez ellenőrzéseket, a megfigyelések eredményeit pedig a tengerparti üdülőkön figyelmeztető piktorgrammok formájában közli. Az adatokat a megyei igazgatóság elküldi az egészségügyi minisztériumnak és az Európai Bizottságnak, de közzéteszik az egészségügyi tárca, illetve a megyei igazgatóság honlapján is.

A Fekete-tenger vizét a tisztaság szempontjából négy kategóriába sorolták: kiváló, jó, tűrhető, gyenge. A kategóriákat négy éves tudományos kutatómunka alapján állapították meg.

A kiválótól a gyengéig

A 2012-ben beindult vizsgálatok eredményeit nézve, ha északról végighaladunk a Fekete-tenger romániai partvidékén, kiderül, hogy a Gura Portiţei-i vakációs falutól kezdve a mamaiai Casino napozóig a tenger vize mindenütt kiváló és jó minőségű, vagyis a fürdésre teljes mértékben alkalmas.

A Perla napozó esetében viszont a tengervíz már csak tűrhető minősítést kapott, a fürdés pedig nem igazán ajánlott a Cordon Eforia Nord-Eforia Sud II. nevű üdülő Tabăra Luminiţa nevű partszakasza mentén, ahol a víz a gyenge minősítést kapta. Ezen a szakaszon piros piktorgrammok figyelmeztetik majd a turistákat veszélyre. Ez egyébként az egyetlen zóna, amely a leggyengébb osztályzatot kapta. A felmérések szerint a tenger vize viszont a fürdésre megfelel minden romániai tengerparti üdülőhely esetében.

Kiváló minőségű vízzel rendelkező üdülők

Jó minőségű vízzel rendelkező üdülők

Tűrhető minőségű vízzel rendelkező üdülők

Gyenge minőségű vízzel rendelkező üdülők

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?