Aránytalanul megduzzadt a román parlament

Romániában egy csapásra 118 fővel nőtt meg a parlament létszáma, amely 470 főről 588 főre dagadt. Az ország ezzel a legnépesebb törvényhozói testülettel rendelkező országok sorába lépett.

A lekörözött Kongresszus

Az új parlamenti létszám alapján, a 2011. évi népszámlálás – igaz, még ideiglenes – adatait szem előtt tartva egy honatyára viszonylag kevés állampolgár jut. Az ország lakossága a friss adatok szerint ugyanis 19 millió, így a törvényhozás minden tagjának 32 312 lakossal „kell foglalkoznia". Más országokban azonban a lakosság és a honatyák aránya ennél jóval nagyobb. Így Németországban 134 206, Spanyolországban 76 923, Hollandiában 74 600, Franciaországban 72 000, Lengyelországban 68 800, Olaszországban pedig 64 300 lakosra jut egy parlamenti tag.dec19 foto-1-kongresszus

Románia, a honatyák számát illetően lekörözi az Egyesült Államokat is, ahol a Kongresszus 100, a képviselőház pedig 435 taggal rendelkezik, vagyis az amerikai törvényhozásnak csupán 535 tagja van. Romániában viszont a szenátusnak pedig 176, a képviselőháznak pedig 412 tagja van.

Jóllehet Victor Ponta kormányfő határozottan kijelentette, a parlament megnövekedett állapotában sem kap több pénzt, mint a „kicsi törvényhozás". Szavai szerint levágják majd a honatyák fizetését és átalánydíját. Abban teljesen igaza van, hogy a mesterségesen megnövelt parlament a jelenlegi válsághelyzetben semmiképpen sem költhet többet, hiszen az rossz fényt vetne a törvényhozásra, azonban ezt az ígéretét a miniszterelnök nehezen tarthatja be, a 118 fővel megnövekedett parlament költségei ugyanis jelentősen megnövekedtek.

Honatyák jövedelmei

Pénzügyi szakértők szerint a többletkiadások az elkövetkező négy év során meghaladják a 32 millió dollárt. A honatyák ugyanis, a parlamentben, a törvényhozás vezetőségében elfoglalt tisztségeik szerint, havi 4570 és 4994 lej közötti javadalmazást kapnak. Ez, a két összeg átlagát számítva, a 118 főre csaknem 560 ezer lejes költséget jelent.

Emellett a parlament tagjai az üléseken való részvételük, valamint a területi irodáikba történő látogatásaik miatt javadalmazásuk napi 2 százalékát kapják meg, ami havi átlagban nagyjából 2400 lejt jelent számukra. A 118 honatya esetében ez az összeg meghaladja a 280 ezer lejt.dec19 foto-2-luxus

A területi kiszállásokat illetően a képviselők és szenátorok ingyenes szállításban részesülnek, függetlenül attól, hogy gépkocsival, vonattal vagy repülőgéppel utaznak. Ha a rendelkezésükre bocsátott gépkocsival utaznak, akkor 100 kilométerenként 9,5 liter benzint számolnak el nekik. Nem ritka, hogy egy-egy „dolgosabb" honatya akár havi 1600 lej benzinpénzt is felszámoltat magának. A 118 újabb tag benzinköltségei is akár a 190 ezer lejt is elérhetik.

Nem ritka az az eset, amikor egy-egy honatya rendelkezésére három gépkocsivezető áll. A parlament minden egyes tagja egy Logant kap használatra, sofőr kíséretében. Külön gépkocsit biztosítanak a parlamenti bizottság, valamint a parlamenti frakciók rendelkezésére. Ezek már drágább járművek, a legtöbb közülük Volkswagen. Így tehát előállhat olyan helyzet, hogy egy-egy honatya akár három járművel is közlekedhet – három sofőrrel.

Egy parlamenti sofőr havi bére 1600 lej, így a három gépkocsivezető javadalmazása 4800 lej.

Kedvezmények, átalánydíj, ingyen szállás

Ahhoz, hogy tevékenységüket teljese mértékben zavartalanul végezhessék, jelentős kedvezményeket kapnak a telefonbeszélgetések esetében is. A képviselők és szenátorok havonta 400 ingyenes percet kapnak mobiltelefonjukon. Egy-egy telefonbérlet honatyákként havi 70 lejbe került, az új tagokért tehát több mint 8000 lejt fizet a parlament. Amely, természetesen, közpénzekből él. A két ház vezetői, a parlamenti frakcióvezetők, a szakbizottságok elnökei viszont teljesen ingyenesen beszélhetnek.dec19 foto-3-fenyuzes

Személyzetük költségeire, parlamenti kabinetjük fenntartására úgynevezett átalánydíjat kapnak, amelynek összege csaknem 9500 lej, így a 118-ak ebből a pénzből csaknem 1 millió 200 lejt kapnak.

A vidéken élő parlamenti tagok számára biztosított az ingyenes szállás, akár szállodákban, akár általuk bérelt lakásokban. Amennyiben a „létszámon felüli" honatyák szállodában laknának, akkor szobáik ára havonta több mint 890 ezer lejbe kerül, de nagyjából ugyanennyit költenének akkor is, ha egy részük bérelt lakásban lakna.

Az idei „kicsiny" parlament esetében a honatyák szállása 6 millió euróba került. A szenátorok és képviselők nem voltak hajlandóak lemondani a luxusszállókról, ahol – egyebek között – medence és mindenféle extra szolgáltatás áll a rendelkezésükre.dec19 foto-4-parl-ures

A 118 fővel megnőtt parlament többletköltségei csak a javadalmazást, a napidíjat, a telefonköltségeket, a szállással járó kiadásokat, a kabinet fenntartási „átalánydíját" számítva több mint 3 millió lejbe kerülnek minden egyes hónapban. Euróban kifejezve ez közel 670 ezer eurót jelent – vagyis több mint 5800 eurót minden egyes létszámon túli új tagra.

Ez az összeg, a lehetetlen választási törvény miatt bekerült 118-ak esetében, a jelenlegi mandátum négy évére számítva, a meghaladja 32 200 000 eurót, vagyis minden egyes tag esetében megközelíti a 274 ezer eurót.

Székhiány

A választási törvény képtelenségei miatt bekerült, létszám fölötti 118 tag miatt román parlamentben – a világ második legnagyobb épületében – immár nincs elég hely a honatyák számára. A képviselőház plénumában mindössze 463 hely létezik az 588 tag számára. A szociáldemokraták képviselője, Liviu Dragnea igencsak rosszmájúan megtalálta a megoldást: a „fölöslegben" lévő tagok a látogatók és a sajtó számára fenntartott páholyokban foglaljanak helyet.dec19 tablazat1

A valóságban természetesen elkészülnek majd a helyek az újabb tagok számára is. Egy „parlamenti szék" azonban meglehetősen bonyolult: a szék és az asztalka mellett szavatolni kell a bonyolult elektronikus rendszert, a szavazógépek helyét. Egyes vélemények szerint egy-egy honatya helye mintegy 3000 ezer euróba kerül majd. a szenátus főtitkára, Ion Vargau azonban nem volt hajlandó a konkrét számokról nyilatkozni.dec19 tablazat2

Kimaradt?