Miniszterek, honatyák, polgármesterek, szexbotrányok

A romániai politikusoknak – minisztereknek, honatyáknak, polgármestereknek, megyei tanácselnököknek – nem egyszer nőügyeik miatt is felelniük kellett a választók előtt. Eseteik sokszor szórakoztatóak, korrupciós botrányaik után már-már üdítően hat egy-egy ilyen történetet elolvasni a román sajtóban.

Kigombolt slicc, nyikorgó ágy

A kilencvenes évek elején a művelődési tárcát vezető Petre Sălcudeanu író egy este a minisztériumban alkoholos állapotban ajánlatokat tett a tárca egyik hölgyalkalmazottjának. A nő azonban visszautasította az írót, aki megpróbált erőszakoskodni. A molesztált beosztott telefonált a férjének, aki értesítette az esetről az újságírókat.

Petre Sălcudeanu eközben – mint aki jól végezte a dolgát – édes álomba merült egy fotelben. A helyszínre érkező riporterek így már csak kigombolt slicébből kreálhattak lapszenzációt. Az esetet követően Petre Sălcudeanu menesztették tisztségéből.

Iaşi polgármestere, Gheorghe Nichita már kiadósabb szexbotrány főhőse lett. Az elöljáró belezúgott a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottjába, Adina Samsonba. A politikus ugyancsak féltékeny természetű lehetett, mivel a helyi rendőrséget bízta meg, kémkedjen szeretője után. Erre oka is lehetet, mivel a szőke hölgyemény – aki miatt a városatya elvált feleségétől – egy idő óta nem fogadta főnöke közeledését.

A rendőrség konkrét feladatokat kapott a polgármestertől. Két rendőr figyelte Samson asszonyt megszokott útvonalán, rendőrök kémlelték este a hölgy ablakait, kocsijára nyomkövetőt szereltettek, ajándékba adott mobil-telefonjára pedig kémprogramot telepíttettek, civil ruhás rendőrök – a feltűnés kerülésért – cockereket sétáltattak a ház körül. A sajtóban akkortájt azt is megírták, hogy Gheorghe Nichita utasítására rendőrök ellenőrizték, nyikorog-e az ágy egy Iaşi megyei panzióban, ahol a hűtlen szerető megszállt.

Hölgyek óránként 100 euróért

A volt Demokrata Liberális Párt parlamenti képviselője, Dan Pasat prostituáltak kegyeit kereste. Az ügyészek lehallgatták, amint kerítőkkel két prostituált szolgálataira alkudozott. Mint kiderül, a képviselő ízlése igen kényes volt: „finom hölgyeket” keresett, és nem garasoskodott: 100 eurót ajánlott fel óránként.

Hasonló nők szolgálataira tartott igényt Bukarest 3. kerületének polgármestere, Robert Negoiță is. Az elöljáró több más politikussal együtt kerítőkön keresztül rendszeresen élvezte a könnyűvérű hölgyek társaságát. A korrupcióellenes ügyészek lehallgatták telefonját, amikor egy kerítőtől öt hölgyet kért egy kis duna-deltai kiruccanásra – ahol éppen egy „pártakcióra” került sor.

A Nemzeti Liberális Párt jelenlegi képviselője az elkobzott javakat visszaszolgáltató országos hatóság volt főnöknőjével, Crinuta Dumitreánnal „esett bűnbe”. Ez esetben balszerencséje is volt, mivel a korrupcióellenes ügyészek más – korrupciós – ügyben vizsgálódtak ellen, így készültek róla a „zsenáns fényképek” is a hölgy irodájában.

Az Argeș megyei tanács elnöke, Florin Tecău maga is szexbotrányba keveredett, amelyet az Ancheta című helyi lap részletesen ismertetett is. Egy önmagát könnyűvérű nőnek feltüntető újságíró egy hónapon át csettelt a tanácselnökkel, aki részletesen kifejtette neki szexuális vágyait.

Beszélt emellett szolgálati feladatairól, munkájáról, terveiről is, hosszasan pletykált munkatársairól, de még Klaus Iohannis elnökké avatásának „belső titkairól” is. Végül az ismeretlen hölgyet meghívta egy „tengerparti éjszakára”, és arra is igyekezett rábeszélni, hogy rendszeresen találkozzanak pitești-i lakásán. Cserébe párizsi kirándulást ígért neki. Később a tanácselnök mindent tagadott – nyilván, fölöslegesen.

A szorgalmas beszervező

De a politikus hölgyek is vétkeznek. A szociáldemokrata Corina Creţu, jelenlegi uniós biztos például a volt amerikai külügyminiszterbe, Colin Powellbe szeretett bele. Az akkor európai parlamenti képviselő egy román hacker, Guccifer áldozata lett, aki feltörte Powell e-mail fiókját, és nyilvánosságra hozta levelezését. Így találták meg Corina Creţu szerelmes sorait is, aki a diplomatát „élete szerelmének” nevezte.

Colin Powell és Corina Creţu 2002-ben ismerte meg egymást, amikor a tábornok elkísérte Bush elnököt romániai látogatására. Két év után Washingtonban ismét találkoztak, amikor Creţu kísérte el Ion Iliescu államfőt amerikai látogatására. Meghittebb kapcsolatba azonban csak 2010-ben kerültek egymással.

A hacker által nyilvánosságra hozott levelek alapján Corina Creţu 45 évesen rácsodálkozott arra, hogy ugyanolyan szerelmes tud lenni, és ugyanúgy tud várakozni egy férfi után, „mint egy bakfis”. Creţu rossz angolsággal megírt levelekben vallott szerelmet a négycsillagos tábornoknak. Corina Creţu számos fényképet is küldött Powellnek, néhány kép fürdőruhában ábrázolja.

A családos Powell levelei alapján visszafogottabban viszonyult a szerelmes politikushoz, aki egyik levelében igyekszik megnyugtatni őt afelől, hogy „nem muszáj nyomban ágyba bújniuk”, és csupán arra kéri őt, hogy „olykor találkozzanak”. Powell nyilván tartott a nyilvánosságtól, amire Creţu is utal egyik levelében: „Sajnálom, hogy veszélyesnek tartasz engem, akitől úgy érzed, távol kell tartanod magad”.

Corina Creţu nyilván megérezte, hogy plátói (?) kapcsolatuknak vége, és 2012 végén hozzáment a romániai üzletemberhez, Ovidiu Rogozhoz.

Pacepa szerint Creţu a KGB-nek dolgozik

A Ceauşescu-féle külső hírszerzés szolgálat volt tábornoka, egykori főnökhelyettese, az Amerikába emigrált Ion Pacepa szerint Corina Creţu az orosz kémszolgálatnak, a KGB-nak dolgozott. Pacepa szerint Creţu azt a feladatot kapta, hogy átállítsa Powellt Moszkva oldalára. A volt román kémfőnök nem tartja kizártnak, hogy éppen Corina Creţu lehetett „a szekrényben lévő csontváz”, aki miatt Powell visszautasította elnökjelölési felkérését. Pacepa szerint nem ártatlan flörtről volt szó, hanem beszervezési akcióról.

Amennyiben Pacepának igaza van, akkor Corina Cretu igen lelkes beszervezőnek bizonyult: hírek szerint megosztotta bájait a korábbi államfővel, Ion Iliescuval, Bukarest volt főpolgármesterével, Sorin Oprescuval, a Külső Hírszerző Szolgálat egykori főnökével, Gheorghe Fulgával, továbbá a németországi védelmi tárca egykori szóvivőjével, Detlef Selhausennel is.

Kimaradt?