Fellármázta a világot Phenjan űrrakétája

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentésében megerősítette, hogy Észak-Korea szerda reggel felbocsátotta a műholdat szállító háromfokozatú rakétáját. „A műhold a kijelölt Föld körüli pályára állt" – szólt a tájékoztató. Később az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság, a Norad is megerősítette, hogy amerikai rakéta-felderítő rendszer észlelte az észak-koreai rakéta indítását, amely az űrbe szállított egy eszközt, amely Föld körüli pályára állt. A tájékoztató szerint a rakéta nem jelentett semmilyen fenyegetést Észak-Amerikára nézve.

Végakarat és aggodalom

Az észak-koreai média a Kedves Vezető végakaratának beteljesüléséről áradozik, a világ pedig aggódik. Kim Dzsongun számára főleg saját vezetői tekintélyének megerősítése miatt lehetett fontos a rakétázás.

Így aztán az egész világot meglepve röpült fel az égbe szerdán az Unha-3 hordozórakéta, mely Föld körüli pályára állította a Kvangmjongszong-3-as észak-koreai műholdat. Az észak-koreai állami tévé bemondónője extázisban jelentette be a sikeres műveletet.

„Abban az időszakban, mikor a Kim Dzsongil utáni nagy vágyakozások és tisztelet hatják át az egész országot, tudósai és technikusai briliáns módon valósították meg végakaratát, hogy tudományos és technológiai műholdat lőjenek fel 2012-ben, Kim Ir Szen elnök születésének 100. évfordulóján" – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.dec14 foto-1-raketa

Az észak-koreai lelkendezés egyetlen szépséghibája, hogy a Kim Ir Szen 100. születésnapja áprilisban volt. Az áprilisi rakétakilövés pedig csúfos kudarcba fulladt, miután a kilőtt rakéta nem sokkal az indítás után kettétört és visszahullott a tengerbe.

Az ötödik: a sikeres

Most azonban Kim Dzsongun is bebizonyíthatta diktátori képességeit a sikeres rakétakilövéssel, amellyel mindeddig hiába próbálkozott Észak-Korea, nem csak idén áprilisban, de 1998-ban, 2006-ben, 2009-ben is. Ráadásul a Nagy Utód mindezt apja, Kim Dzsongil halálának december 17-i évfordulójának közeledtével hajtotta végre. Az észak-koreai propaganda a műhold fellövésének jelentőségét hangoztatja, de az aggódó világ szerint a Kvangmjongszong-3 csak az alibi, a lényeg a hordozórakétán van.

A biztonságpolitikai szakértők szerint a nyugati kormányok még nem ismerik igazán az új elnököt, Kim Dzsong-unt, aki apjával ellentétben nem határolódik el teljesen a külvilágtól, de a demonstratív kísérlettel kivívhatja, hogy partnerként, vagy legalábbis tényezőként tekintsenek Észak-Koreára. Két sikeres atomrobbantása után (2006 október, 2009 május) Phenjan számára stratégiai fontosságú kérdés volt, hogy egy használható interkontinentális rakétát is kifejlesszen. A több tucat sikertelen próbálkozás, a Taepodong-rakéták kudarca után az Unha-3 már erre is képes.dec14 foto-2-vezerloterem

A sikeres fellövéssel tehát Észak-Korea bebizonyította, hogy olyan ballisztikus rakétát tud előállítani, amely – műhold helyett – atomtöltetet is vihet magával, hatótávolsága pedig az amerikai kontinenst is elérheti.

Az átejtett világ

A Nagy Utód ráadásul még félre is vezette a világot. A kilövési tervekről már november vége óta tudni lehetett, miután a műholdkilövés előkészületeiről felvételek jelentek meg, tanúskodva a kilövőállomás körüli sürgölődésről. December elején Észak-Korea még hivatalosan is bejelentette, rakétát fog indítani.

Hétfőn azonban azt közölték, hogy műszaki problémák adódtak a rakéta szerkezetével, ami miatt december 29-ig kitolják az indítás időpontját. Mi több, kedden már olyan információk jelentek meg, miszerint elkezdték leszerelni a rakétát a kilövőállványról, mert a műszaki probléma javításához az egész rakétatestet szét kell szedni. Ezek után nem telt el egy nap, és sikerrel lőtték fel a rakétát, amely pályára is állította a műholdat.

Amerikai szakértők tévedése

Bár Phenjan októberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyugati partját elérő rakétákkal rendelkezik, ezt azonban amerikai szakértők vitatták. A lépéssel így egyebek között az Egyesült Államokat is sikerült meglepni, a CNN-nek nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselő szerint nem most számítottak a kilövésre. A dél-koreai, japán és amerikai légvédelmi egységek ugyanakkor figyelemmel követték az eseményeket.

Így nem csak az észak-koreai média lelkendezéséből lehetett megtudni, hogy a rakéta kilövése sikerült és a műhold feljutott az űrbe, a rakéta darabjai pedig a tervezett helyeken, a Koreai-félsziget partjainál, a Kelet-kínai tengeren és a Fülöp-szigetek mellett hullottak a tengerbe.dec14 foto-3-telep

A világ államai aggodalmukat fejezték ki a rakétakilövés miatt, mely „provokatív", veszélyezteti a térség és a világ békéjét és stabilitását, és megsérti azokat az ENSZ-határozatokat, melyek eltiltották Észak-Koreát a rakétakísérletektől. A CNN szerint Washington azt ígérte, hogy az ENSZ biztonsági tanácsának tagjaival a megfelelő válaszlépések kidolgozásán fog dolgozni.

A japán hadsereg nem adott parancsot a rakéta megsemmisítésére, a tokiói kormány viszont „mélységes sajnálatának" adott hangot a rakétaindítás miatt, továbbá az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte. Japánban és Dél-Koreában is összehívták a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését.

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete közölte, hogy „komoly következményei" lesznek az észak-koreai rakétakísérletnek.

Bukarest véleménye

A Román Külügyminisztérium úgyszintén mélységes aggodalommal nyilatkozott az észak-koreai lépésről, utalva rá, hogy a hosszú hatótávolságú ballisztikus rakéta indításával Phenjan megszegte a nemzetközi közösség korábbi figyelmeztetését, miszerint az országnak tartózkodnia kell a békét, a stabilitást, a Koreai Félsziget és a világ biztonságát fenyegető lépésektől. Románia az Európai Unió phenjani helyi képviseletének tagjaként az idei év második felében több alkalommal is felhívta az északi-koreai hatóságok – de az ország bukaresti nagykövete – figyelmét a fegyverkezés kiterjesztésének megakadályozását szolgáló nemzetközi szabályozások szigorú betartására, felszólítva Phejnant arra, hogy tartózkodjék az északkelet-ázsiai térség békéjét és biztonságát fenyegető intézkedésektől.

Phenjan-Teherán „rakétabarátság"?

Kim Dzsongunnak az elődei emlékét fényesítő propaganda mellett elsősorban saját vezetői ambícióinak megerősítésére van szüksége a kilövés sikerére. Egy dél-koreai kormányforrás a CNN-nek még a kilövés előtti napokban azt nyilatkozta, hogy Kimnek a belső biztonságot fenyegető elemektől, elégedetlenségtől kell tartania. Erre más jelek is utalnak, például az, hogy az észak-koreai rendőrség tagjai külföldön kaptak tömegoszlatási kiképzést, a diktátor személyi védelmét pedig megerősítették.dec14 koreai

A rakétakilövés Dél-Koreának is üzenet lehet. Észak-Korea főellenségénél december 19-én tartanak választásokat, és szintén műholdfellövésre készülnek. Japánban is választásokat tartanak december 16-án, a miniszterelnöki poszt várományosa, Shinzo Abe az Észak-Korea ellenes keményvonalasok képviselője. A politikus most is felszólította az ENSZ-t újabb Észak-Koreát elítélő határozat meghozására.

Az amerikai hírszerzés szerint Észak-Korea rakétafejlesztői az irániakkal is kapcsolatban állhatnak – írja a Reuters. Irán tagadja, de amerikai és japán lapok arról írtak, hogy a kilövést iráni megfigyelők is a helyszínről követték.

Kimaradt?