Mire hazaér Lappföldről, DD frakció nélkül maradhat

Más frakciókba kérezkedik át a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) színeiben megválasztott képviselők kétharmada a parlamentben, a párt alapítója és névadója, Dan Diaconescu bulvártévé-tulajdonos pedig Lappföldre utazott vakációzni - jelentették csütörtökön a bukaresti hírforrások.Echipa-PPDD

A PPDD a harmadik legfontosabb politikai erővé lépett elő Romániában, miután vasárnap 47 képviselői és 21 szenátori mandátumot szerzett a mintegy hatszáz tagú parlamentben. A pártalapító Diaconescu azonban nem került be a törvényhozásba - vélhetően nem is nagyon akart - mert ő abban az olténiai választókerületben jelöltette magát, amelyben Victor Ponta miniszterelnök.

Az Evenimentul Zilei internetes kiadása szerint alig tették közzé a választások végeredményét, az újdonsült PPDD-s honatyák közül több mint 40-en elkezdtek alkudozni a választásokon győztes Szociál-Liberális Szövetséggel (USL), és a jobbközép ellenzéket tömörítő ARD-vel arról, hogy átülnének hozzájuk. Sokan közülük tulajdonképpen csak visszatérnének régi pártjukhoz, hiszen a PPDD-ben számos olyan képviselő és szenátor indult, akinek már nem jutott biztosnak látszó bejutó hely az USL-nél vagy az ARD-nél.

Romániában a sajtó tudni véli, hogy Dan Diaconescu pénzért árusította a PPDD-jelöltséget az ország 452 választókerületében. A Gandul című lap riporterei októberben állítólag ki is alkudtak tőle 50 ezer euróért egy szenátori jelöltséget. A lap szerint a PPDD-ben talált menedéket a korrupcióért beperelt politikusok zöme.

dd2A Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) „politikusai" a névadó népszerűségének árnyékában jutottak mandátumhoz. Az Adevarul című lap szerint a PPDD azt az űrt tölti be, amelyet a Corneliu Vadim Tudor vezette Nagy Románia Párt (PRM) összeomlása hagyott a politikai életben. A választóknak a politikusokkal szembeni elégedetlenségét Diaconescu képtelen választási ígéretekkel fordította a maga javára.

Fizetésemelést ígért az alkalmazottnak, nyugdíjemelést az időseknek, elhitette választóival, hogy elkobozná a törvénytelenül szerzett vagyonokat, állami vagyonkezelőt alapítana, amely osztalékot fizetne az állampolgároknak, a rászorulóknak nem kell majd egy évig a bankhiteleket törleszteniük, és 200 ezer lakást épít a szegényeknek. A PPDD programjába belefoglalta, hogy - hatalomra kerülése esetén - húszezer euróval támogatna minden román állampolgárt, aki vállalkozást akar indítani.

Dan Diaconescu az általa indított Oglinda TV-vel (OTV) alapozta meg karrierjét, amelynek vég nélküli beszélgetős műsoraiban bárki - aki erre jogot vált magának - beolvashat élő adásban bárkinek. Az odamondogatós talkshow olyan népszerűvé vált, hogy az alapító üzleti érzéke azt súgta, érdemes ebből politikai tőkét kovácsolni. Így jött létre a Nép Pártja, majd miután ezt nem fogadta el a törvényszék, az alapító szerényen Dan Diaconescu Néppártként jegyezte be pártját.

Diaconescu a választási kampányban is sajátos ötletekkel hívta fel magára a figyelmet. A hecc kedvéért ő is abban Targu Jiu-i a választókerületben jelöltette magát, ahol Victor Ponta indult, majd olyan ígéretekkel szédítette az olténiai bányászváros lakóit, hogy odahozza Shakirát koncertezni, és ha majd ő lesz a miniszterelnök, odacsábítja a Google-t, amely majd tízezer új munkahelyet teremt. Megnyitották a "Nép Fodrászatát", ahol ingyen befestették bárkinek a haját lilára (a PPDD színére), aki erre vállalkozott, és a "Nép Autómosodáját" is ahol Diaconescu számlájára ingyen mosathatta le bárki az autóját. A "Nép Pékségét" is be akarták indítani Targu Jiuban, de közben megrendezték a választásokat, és Diaconescuból mégsem lett miniszterelnök.dd

A PPDD viszont több mint egymillió szavazatot kapott, a leadott voksok 14 százalékát.

Dan Diaconescu eltűnt az országból, a román lapok szerint Lappföldre utazott, mert azt ígérte a kislányának, hogyha elveszti a választásokat, akkor egy északi országban fognak vakációzni. Azt csak találgatja román sajtó, mi lett volna, ha megnyeri.

Kimaradt?