Tőkés kitüntetésének visszavonása után nőtt Johannis facebookos népszerűsége

Az utóbbi napokban elkönyvelt veszteségei ellenére Klaus Johannis államfő továbbra is magabiztosan vezeti a romániai politikusok facebookos lájkjainak száma szerinti toplistát. Tőkés László kitüntetésének visszavonása pedig mintha még növelte is volna a népszerűségét a közösségi oldalon.

Az utóbbi egy hónapban jelentősen változtak a politikusok népszerűségi mutatói Facebookon. A lájkok számának leglátványosabb csökkenését Klaus Johannis könyvelhette el az Antena tévéadók kilakoltatásával kapcsolatos szerencsétlen kijelentése miatt. Az államfő február 17. és 24. között több mint 41 ezer hívét veszítette el a Facebookon.

Johannis követőinek száma a közösségi oldalon a február 16-i 1,732 millióról február 23-ra 1,691 millióra zuhant, a trend azonban azóta megfordulni látszik: a lájkok száma bátortalanul, de folyamatosan nő a Quintly adatai szerint. Érdekesség, hogy a trendet nem törte meg Tőkés László kitüntetése visszavonásának március 3-i bejelentése.

Ez vagy azt jelenti, hogy magyar nemzetiségű követői nem pártoltak el tőle tömegesen e lépés miatt, vagy azt, hogy több román hívet szerzett magának a bejelentéssel, mint ahány magyart elveszített. Ez utóbbi forgatókönyv a valószínűbb, mert Johannisnak a kitüntetés visszavonását bejelentő bejegyzése több mint tízezer lájkot kapott, míg az "Angry" (elutasító, haragos) hangulatjelre kevesebb mint 500-an kattintottak.

 

Am decis astăzi să-i retrag Ordinul Național „Steaua României” lui László Tőkés. Cel care primeşte şi acceptă o distincţ...

Posted by Klaus Iohannis on Thursday, March 3, 2016

EBA újra a top tízben

A cotidianul.ro adatai szerint a Facebookon legnépszerűbb politikusok tízes rangsorába két új név került. Elena Băsescu ázsiója ismét felfele ívelt a közösségi oldalon. Utoljára 2014-ben, az európai parlamenti választások alkalmával tartották számon az államfő kisebbik lányát a közkedvelt politikusok között. Ekkor elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy sokáig habozott, induljon-e avagy sem a megmérettetésen.

Ezt követően szinte teljes névtelenségbe süllyedt, lájkolóinak száma csak egyetlen alkalommal növekedett meg kissé, 2015 februárjában, amikor a gyermekeivel készült fényképeket közölt a Facebookon, és rövid ideig sajtó figyelmének központjába került.  Ezúttal nem tudni, mi lehetett az oka annak, hogy felkapták a közösségi oldalon, ahol a népszerű politikusok lajstromán a hatodik helyre került.

K-1 harcos: Vlad Ţepeş és népszerű politikus

Ennél sokkal érdekesebb – és figyelmeztetőbb – Daniel Ghiţă bekerülése a politikusok toplistájára. A K1-es harcost nyilván nem sportteljesítménye miatt számítják immár „ismert politikusnak”. Ebben alighanem az játszik szerepet, hogy a magyarellenes, populista román politikus, Bogdan Diaconu szolgálatába szegődött.

Őt nevezte ki ugyanis a képviselő az Egységes Románia Párt égisze alatt teljes megalakult, Vlad Ţepeş őrjárata nevű paramilitáris egység parancsnokává. Daniel Ghiţă tehát feltehetően amiatt lett népszerű, mert kedvelői abban reménykednek, hogy Vlad Ţepeş nevében – ha nem is a korabeli klasszikus módszerekkel, de – jól szétcsap majd a magyarok között. (Alább egy friss bejegyzése olvasható.) 

 

Vreti " refugiati" in Romania? Chiar nu are importanta opinia poporului roman?Nu se respecta Constitutia Romaniei! ...

Posted by Daniel Ghita on Thursday, March 3, 2016

A volt sportoló nevét tulajdonképpen csak két-három napig kapta fel a sajtó, a bejelentés hírére, miszerint ő lett az új Vlad Ţepeş. A Daniel Ghiţánál például sokkal nagyobb sportsikereket elérő és a sportteljesítménye miatt a médiában is gyakran szereplő Cătălin Moroşanu például sokkal kevesebb facebookos követővel rendelkezik nála.

Dobogós helyek: Johannis, Ponta, Băsescu

Az utóbbi időszak nagy nyertesei egyikének Dacian Ciolos kormányfőt tekinthetjük, aki az „Antena-csata” idején csaknem 13 ezer új hívet szerzett magának a közösségi oldalon. A miniszterelnöknek jelenleg több mint 62 ezer lájkja van.

Rövid ideig népszerűvé vált a Facebookon Cristian Bușoi is, aki mindeddig aránylag jelentéktelen politikus volt. Attól vált viszonylag fölkapottá, hogy a Nemzeti Liberális Párt eredetileg őt akarta indítani a helyhatósági választásokon Bukarest főpolgármesteri székéért. Később, amikor pártja nyomására visszalépett a jelöltségtől, népszerűsége folyamatosan csökkenni kezdett, napi átlagban mintegy 350 lájkot veszített.

A közösségi oldalon tehát továbbra Klaus Johannis államfő a legnépszerűbb, aki közel 1,7 millió lájkkal magasan vezeti a politikusok toplistáját. A második helyen álló Victor Ponta volt kormányfőnek alig 800 ezer lájkja van, igaz, kétszer annyi, mint a harmadik helyen álló Traian Băsescunak. A volt államfőtől csak alig marad el 336 ezer lájkjával Elena Udrea, aki a negyedik helyre került.

Nem kis meglepetésre az ötödik helyet foglalja el a Zöldek Pártjának alapító tagja és alelnöke, Cezar Maroti, akinek nevét tulajdonképpen igen kevesen ismerik. A hatodik helyre Elena Băsescu került, nem egészen 200 000 lájkkal. Kevesebb, mint 20 ezer lájkkal lemaradva követi őt Bogdan Diaconu, illetve a 160 ezer lájkos Daniel Ghiţă. A tízes rangsort Monica Macovei és Adrian Nastase zárja közel 160 ezer, illetve több mint 150 ezer lájkkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?