Noam Chomsky: Trump a neoliberalizmus természetes produktuma

Egy az AlterNet-nek adott interjújában a 87 éves Noam Chomsky nyelvész, filozófus azt állítja: Donald Trump republikánus elnökjelölt a neoliberalizmus természetes produktumaként kezelhető.

A beszélgetés első momentumában a közösségi média adta hírolvasási szokásokról esik szó: Aaron Williams, az AlterNet munkatársa veti fel, hogy az üzenőfalon megjelenő cikkek egyrészt politikailag részrehajlók, másrészt gyakran félrevezető címekkel operálnak. Chomsky szerint a közösségi média meglehetősen felületes, és úgy tűnik, a „skim reading”-nek, azaz felszínes, gyors olvasásnak kedvez.

Véleménye szerint a közösségi média különféle szervezkedésekre megfelelő, hírforrásként sem a nyomtatott sajtóval, sem a tévével vagy rádióval nem vetekedhet.

Félelem, neoliberalizmus, tehetetlenség

Donald Trump sikeréről azt mondja, okozója a félelem, a neoliberális korszakban tapasztalható társadalmi összeomlás, az emberek elszigeteltsége, a tehetetlenségnek és annak az érzése, hogy áldozatai egy erőnek, amelyet nem értenek és nem változtathatnak meg.

„Érdekes összehasonlítani a helyzetet a harmincas évekkel, amelyhez elég idős vagyok, hogy emlékezzek rá. Tárgyilagosan nézve a szegénység és szenvedés sokkal nagyobb volt. De még a szegény dolgozók és munkanélküliek közt is élt a remény érzése – ami ma hiányzik –, elsősorban egy militáns munkásmozgalom és a mainstream politikán kívüli szerveződések miatt” – fogalmaz Chomsky.

Véleménye szerint Bernie Sanders, a Demokrata Párt Hillary Clintonnal versenyző elnökjelöltje „őszinte és decens New Deal Demokrata” (A New Deal Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és kormányzata politikája 1933 és 1939 között. A nagy gazdasági világválságból való kilábalást a gazdasági folyamatokba való állami beavatkozással akarta elérni.), Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője pedig a párt tradicionális értékeit képviseli. A tény, hogy a két említett politikai szereplőt „extrémnek” nevezik, mondja, a politikai spektrum a neoliberális korszakban jobbra tolódását jelzi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?