Egy egész rendszer ellen küzd Románia legnépszerűbb rendőre

A Brassó megyei rendőrparancsnok a nyugdíjazását kérte, egy intézményvezető lemondott, az ügyészség pedig vizsgálatot indított, miután az ország legismertebb rendőre, Marian Godină feltárta: meghurcolták a felettesei, amiért megbírságolta egy befolyásos személy ismerősét. Ügye példátlan szolidaritáshullámot váltott ki.

A fiatal brassói rendőrnek azért sikerült nagyon gyorsan maga mellé állítani a közvéleményt, mert nevét már nagyon sokan ismerik az országban. Marian Godină akkor vált népszerűvé, amikor a Facebook-oldalán a járőrözései közben tapasztalt különös eseteket osztott meg, sajátos humorral fűszerezve. Jelenleg 225 ezer követője van a közösségi oldalon, számuk pedig folyamatosan nő. Legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy keserű hangú bejegyzésben közölte: beadja a lemondását, mert elege van korrupcióval átitatott brassói rendőrségből.

Egy visszavont jogosítvány

A bejelentés előzménye egy banálisnak induló ügy volt, amelyet a rendőr szintén ismertetett a Facebook-oldalán. Február 8-án megállított egy személygépkocsit, amelynek vezetője nem adott előnyt egy gyalogosnak a zebrán. Godină illedelmesen bemutatkozott a sofőrnek, akivel közölte, hogy megbírságolja és bevonja a jogosítványát.

 

Aceasta e conversația de care vă spuneam în postul anterior. Se aude destul de clar că nu am fost deloc arogant și i-am...

Posted by Marian Godina on Monday, February 15, 2016

Ekkor kiszállt az autóból a sofőr mellett ülő hölgy, aki már nem volt ennyire illedelmes: közölte, hogy ő a Vöröskereszt brassói kirendeltségének igazgatója, jól ismeri Godină feletteseit, akikkel szervezete nevében együtt is működik. A rendőrt azonban ez nem hatotta meg, bevonta az autó vezetőjének jogosítványát. És innen támadtak a bonyodalmak.

A szociáldemokrata megyei tanácsos hölgynek, Luana Mineának ugyanis valóban kapcsolatai voltak a megyei rendőrség vezetőivel, és hivatalos panaszában azzal vádolta meg Godinát, hogy arrogánsan, tiszteletlenül viselkedett. Felettesei a panaszt követően legorombították, majd szóbeli megrovásban részesítették a fiatal rendőrt, amiért a rendszabályokat megszegve nem mutatkozott be a megbírságolt sofőrnek és befolyásos utasának. Akadt azonban egy kis probléma: előkerült a bírságolási jegyzőkönyv elkészítése közbeni párbeszédet rögzítő hangfelvétel, amely Godină szavait igazolta.

A fiatal rendőr utobb már főnökeivel is dacolva kijelentette, a hölgyet nem az ő viselkedése zavarta, hanem az, hogy – tisztsége ellenére – úgy bánt vele, mint egy „közönséges halandóval”.  Az is kiderült, hogy felettesei hivatalosan azért részesítették szóbeli megrovásban, mert a hölgy írásban jelezte panaszait. Csakhogy az írásos panasz csupán két nappal a legorombítást követően érkezett meg a rendőrséghez. 

A történtek nagyon megviselték Marian Godinát, aki Facebook-oldalán kiábrándultan írta, hogy nem akar többé rendőr lenni, gyűlöli a brassói rendőrséget és valamennyi felettesét, ezért benyújtja a lemondását. Fia meghurcoltatása miatt a fiatalember édesanyja rosszul lett, a brassói sürgősségi kórházba szállították, nagyon rossz állapotban. Utóbb – mivel az ügy az ő szempontjából jól alakult – letett arról, hogy otthagyja a rendőrséget.

Visszaélések sorozata

A brassói rendőrség vezetői hamar megtapasztalhatták, hogy nem tudnak egykönnyen elbánni Godinával. Az ügyet felkapta a sajtó is, a rendőrség belbiztonsági szolgálata vizsgálatot indított, amelynek az eredményei az ügyészségre kerültek. A vádhatóság bűnvádi nyomozásba kezdett. Az ügyről kiadott közleményük szerint a megbírságolt hölgy érdekében tett szabályellenes beavatkozás „egyes elemeit”, illetve az arra irányuló nyomásgyakorlást vizsgálják, hogy Godină ne tegyen eleget szolgálati kötelezettségeinek.

Utóbb a fiatal rendőr – a saját esete után – a brassói rendőrségen történt további törvénytelenségekről is beszámolt a Facebookon. Például arról, hogy a rendőr akadémiát nemrégiben elvégző egyik kollégáját hasonló ügyben zaklatták a felettesei. Az illetőt a brassói rendőrparancsnok helyettese szintén magához citálta, mivel olyan személyt büntetett meg, akit „nem lett volna szabad”. Egy kamion sofőrjéről volt szó, aki nem viselt biztonsági övet – de aki viszont karácsony előtt fenyőfákat szállított a rendőrparancsnoknak.

 

Domnul chestor Ioan Aron are doctorat, normal, că d-aia e doctor.Ieri a intervenit telefonic la Ştirile Pro Tv şi, î...

Posted by Marian Godina on Wednesday, February 17, 2016

A bírságoláskor jelenlevő egyik rendőrfelügyelő ráadásul még azt is megmagyarázta neki: a sofőr csak azért nem viselt biztonsági övet, hogy gyorsabban szállhasson ki a kabinból, ha valaki megpróbálni fenyőfát lopni a kocsiból… Mindennek kapcsán Marian Godină feltette a jogos kérdést: hogyan végzi majd munkáját a továbbiakban a kötelességtudása miatt megalázott, megbüntetett rendőr?

Utóbb a fiatal rendőr a brassói rendőrparancsnokot azzal vádolta meg, hogy a Brassói megyei rendőrparancsnok plagizálta doktori disszertációját. A történtek után Ioan Aron főfelügyelő kérte a korai nyugdíjazását.

„Je suis Godina”

Marian Godinát ma már hősként ünneplik a közösségi oldalakon, mivel volt bátorsága feltárni a romániai intézményeket – most éppen a rendőrséget – hatalmába kerítő korrupciót. A közvélemény abban reménykedik, hogy az ügyet követően a rendőröknek immár lesz bátorságuk megállítani egy luxuskocsit, és nem csupán Daciával közlekedőket büntetnek majd meg.

A Facebookon számos, a fiatal rendőrt bátorító, újabb leleplezésekre sarkalló bejegyzés jelent meg, sokan a korrupt rendőrfőnökök eltávolítását követelik. A szolidaritás nem csak a közösségi oldalon nyilvánult meg: néhány rendőr a saját gépkocsijára is „Je suis Godina” feliratot ragasztott.

Petre Tobă belügyminiszter nem titkolta véleményét, hogy a feletteseivel szembeszálló rendőr kötelességtudása „nagyon megindította”. A sajtónak nyilatkozva mindenkit biztosított arról, hogy a belügyminisztérium valamennyi kötelességét végző tagja, legyen szó rendőrről,  csendőrről, határrendőrről, tűzoltóról, teljes védelemben részesül a tárca részéről. Ami pedig a „protekciós hölgyet”, Luana Mineát illeti, lemondott tisztségéből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?