Kétszeresen is büntethetik a munkahelyén rágyújtó dohányost

A március 17-tel életbe lépő dohányzásellenes törvény az egyik legszigorúbb Európában. A leginkább azokat sújtja, akik a munkahelyükön gyújtanak rá, mert őket a rendőrök mellett a munkaadójuk is megbüntethetik.

Nem csak a rendőrség, hanem a munkaadója is megbüntetheti azt az alkalmazottat, aki március 17-től rágyújt a munkahelyén lévő zárt térben – írja a dohányellenes törvényben megszabott szankciókat részletező cikkében az avocatnet.ro jogi portál.

Mint korábban írtuk, a rendőrség magánszemélyeket 100 és 500 lej közötti bírsággal büntetheti kihágás esetén. A törvényt megszegő intézményt 5000 és 15 000 lej közötti összegre büntethetik. A munkaadó által kiróható szankciókat a munka törvénykönyve tartalmazza.

Az avocatnet.ro beszámolója szerint a munkaadóknak a jogszabály életbe lépéséig részletesen ki kell dolgozniuk a dohányzás betiltásának belső szabályzatát, ki kell függesztenie a tiltó táblákat. Több büntetés között válogathatnak, ha egy alkalmazott a tiltás ellenére rágyújt a cég vagy intézmény területén található bármelyik zárt térben (beleértve nyilván a mosdókat is).

A legenyhébb szankció az írásbeli figyelmeztetés. Ugyanakkor a dohányzáson rajtakapott személyt 60 napos időtartamra visszaminősíthetik, de bérét nem módosíthatják. A munkáltatók azonban a „visszaeső” dohányosnak 1-3 hónapra 5-10 százalékkal csökkenthetik a fizetését, végső esetben pedig felbonthatják az egyéni munkaszerződését is. A törvény nem ír elő semmiféle szankciót a rendelkezéseket be nem tartó munkaadók számára, ám esetükben büntethetnek a munkaügyi felügyelők.

A munka törvénykönyv nem tartalmaz semmiféle előírást az esetleges dohányszünetekre vonatkozóan. Így a munkaadó belátásán múlik, milyen időközönként teszi lehetővé az alkalmazottja számára, hogy eltávozzon egy rövid időre cigarettázni. Ezt általában belső szabályzatukban határozzák meg a cégek – írja a jogi portál.

Parkban lehet, játszótéren nem

Az egészségügyi tárca egy portál kérésére korábban nyilvánosságra hozta azoknak a helyszíneknek a pontos listáját, ahol tilos lesz a dohányzás. Ezek rövid listáját nemrégiben közöltünk – most itt van a teljes lajstrom. Így nem árt tudni, hogy tilos a dohányzás a két oldalról fedett és tetőzettel rendelkező autóbusz-megállókban. A stadionokban szintén nem szabad rágyújtani. Nem szabad dohányozni a vendéglátó-ipari egységekben.

Rá szabad gyújtani a személygépkocsikban, illetve a parkokban is megengedett a dohányzás, ám a játszótereken és azok közelében viszont már nem. Szabadtéri koncerteken, ha azok teljes mértékben a nyílt ég alatt zajlanak, a kijelölt helyeken szabad dohányozni – tilos viszont a taxikban.

A dohányzás természetesen nem megengedett az egészségügyi intézményekben, a kórházakban és tilos a kórházak udvarán is.  A tengerparton, ha a közelben gyermekjátszótér van, szintén tilos rágyújtani, a nyílt tengerparti fürdőhelyen viszont megengedett.

Magánzárkában is szabad

A saját lakásban nyilvánvalóan megengedett a dohányzás. A törvény ezt a lakás erkélyén sem tiltja, még akkor sem, ha a szomszéd esetleg tiltakozik ellene. A magánlakás ugyanis nem számít nyilvános helynek. Ha azonban a lakásban hivatalosan gazdasági tevékenység is folyik, akkor a törvény értelmében máris tilossá válik a dohányzás. A reklamáló szomszéd ez esetben a rendőrségen tehet feljelentést. A tiltás érvényes a munkahelyekre és a munkahelyek teraszára is, amennyiben azok fedettek és legalább két fallal rendelkeznek.

Az utcai hamutartók azonban nem tűnnek el a nagyáruházak és a metróállomások elől. Ezek ugyanis nyílt területen találhatók, ahol szabad dohányozni. Igaz, a bukaresti metrót üzemeltető Metrorex vezetői közölték, a hamutányérok fokozatosan eltűnnek majd a metrólejárók elől.

A törvény értelmében Romániában két féle nyilvános, zárt hely esetében engedélyezett a dohányzás. Egyrészt a nemzetközi repülőtereken, ahol külön térséget alakítanak ki a dohányosok számára, illetve a maximális biztonságú börtönök celláiban, abban az esetben, ha azokban csupán egy rab tartózkodik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?