Kik felelősek a bukaresti tragédiáért?

A csütörtökön közzétett bírósági indoklás szerint azért tartóztatták le a bukaresti Colectiv klub három tulajdonosát, mert „súlyos hanyagságuk és felelőtlenségük” vezetett a szórakozóhelyen történt pénteki tragédiához. Ám a román sajtó szerint nem csak a három férfi tehető felelőssé az eddig 32 ember életét kioltó tűzvészért.

Polgármestertől miniszterig

Az ügyészség szerint a tűzesetet az okozta, hogy a klub tulajdonosai megengedték, sőt támogatták azt, hogy a férőhelyek maximálás számánál jóval többen tartózkodjanak a teremben, amelynek nem voltak vészkijáratai. Emellett lehetővé tették pirotechnikai eszközök használatát az ilyen tevékenységre teljesen alkalmatlan helyiségben. A költségek csökkentése érdekében ugyanis elmulasztották tűzálló burkolattal bevonni a gyúlékony hangszigetelést. Ez okozta a haláleseteket és a testi sérüléseket – olvasható a gyanúsítottak letartóztatását javasoló ügyészségi jelentésben.

A román sajtó szerint a három tulajdonos mellett a tragédiáért közvetlen felelőség terheli a bukaresti 4. kerület polgármesterét, Cristian Popescu Piedonét is, mert törvénytelenül engedélyezte a klub működését, és egyéb jogszabályokat is megszegett. Közvetlenül felelős a média szerint a történtekért a 4. kerület rendőrsége is, amely nem ellenőrizte a klub tevékenységét, holott ez is kötelessége lett volna.

A bukaresti készenléti felügyelőség is hozzájárulhatott a tragédia bekövetkeztéhez, mert úgyszintén elmulasztotta az ellenőrzést. A hatóság állítása szerint nem is tudtak a klub létezéséről, pedig ott azért eléggé hangosan szólt a zene és minden alkalommal több száz ember verődött össze. Ha a felügyelőség eleget tett volna feladatának, akkor jelentenie kellett volna a klubban tapasztalt állapotokat a polgármesteri hivatalnak, a helyiség bezárását kérve – írja a román sajtó.

A média szerint az épület tulajdonosát, a Pionierul Rt. vezérigazgatóját, Eugen Voicut is felelősség terheli, hiszen szerződést írt alá egy nem létező céggel. A klubot működtető Colectiv Kft. az aláírás pillanatában ugyanis még nem létezett, a cégjegyzékbe csak a szerződés aláírását követően héten vették nyilvántartásba. Eugen Voicu abban is hibázott, hogy ismerve a Colectiv Kft. tevékenségi körét, a tulajdonosok képviselőjeként nem hívta fel a bérlők figyelmét a tűzbiztonsági követelményekre, a tűzálló szivaccsal történő hangszigetelés fontosságára.

A sajtó szerint vétkesek az Egészségügyi Minisztérium illetékesei is. A Floreasca Kórház idén áprilisban nagy garral felavatott égéssebészeti osztálya ugyanis voltaképpen egyetlen napon át sem működött. Nicolae Bănicioiu miniszter nemrégiben „műszaki hibára” hivatkozott – ám senki sem tett semmit a „műszaki hiba” elhárításáért. Hiba volt az is, hogy nem kértek külföldi orvosi segítséget, holott igen sok volt a súlyos égési szenvedett személy – írják a román lapok.

Feltételezett közvetett vétkesek

A sajtó úgy tudja, hogy a történtekért felelősek a klub hangszigetelését végző Luxory Media Kft. illetékes munkatársai is. A cég ügyvezetője, Stefan Suto, ha nem is utasíthatta vissza a nem tűzálló szivaccsal történő szigetelést, a tűzbiztonság alapvető elemeit nélkülöző munkálatokról értesítenie kellett volna a felelős szerveket.

Közvetlenül hibáztatható a kormány és a parlament is, hiszen nem fogadtak el az Európai Uniós szabályozásokkal összhangban álló törvényeket, amelyek egyebek között megtiltják azt is, hogy működési engedélyeket adjanak ki olyan személyeknek, akik vezetése alatt már történtek balesetek – vélik egyes román lapok. A Colectiv Kft. egyik résztulajdonosa ugyanis korábban két olyan klubot is vezetett, ahol tűzeset támadt.

Közvetve felelős a bukaresti prefektúra és a polgármesteri hivatal is, amely nem ellenőrizte a készenléti felügyelőség tevékenységét. Emellett a két intézmény saját ellenőrző csoportjai szintén nem tettek eleget feladatuknak, nem ellenőrizték a helyszínen számos bár, klub tevékenységét, működési engedélyének törvényességét, jóllehet az utóbbi időben több baleset, apróbb tűzeset is történt.

Közvetve okolható a Belügyminisztérium is, amely – érthetetlen módon – nem engedélyezte magán mentőállomások részvételét a különféle mentési akciókban, illetve az oktatási tárca, hiszen az oktatási programban nem szerepel a tanulók felkészítése az esetleges rendkívüli helyzetekre (földrengés, tűzeset, árvíz stb.) – írják a román lapok.

Nem csak a Colectiv klubbal vannak bajok

A tragédiát követően nem csupán a mulatóhelyek, de más intézmények tűzrendészeti ellenőrzése is elkezdődött. Mint kiderült, a bukaresti Nemzeti Arénának sincs engedélye a készenléti felügyelőség alárendeltségébe tartozó tűzoltóságtól. Sajtóhírek szerint ennek oka az, hogy az Nemzeti Aréna által használt pannók rendkívül tűzveszélyesek.

De Vaslui megye legnagyobb egészségügyi létesítménye, a vaslui-i baleseti kórház is a felügyelőség részéről kapott engedély hiányában működik. Az engedélyt azért nem adták meg, mert nem biztosított a betegek kiürítése veszélyhelyzet esetén. A kórházat nemrégiben újították fel egy 70 millió lejes európai projekt keretében – ám elfelejtették betervezni a tűzlépcsőt.

Az is kiderült, hogy a „jól végzett munka” Nagyszebenjének polgármesteri hivatala sem rendelkezik tűzrendészeti engedéllyel. Mindez nem csak az idei évre, hanem korábbi időszakra is vonatkozik.

Amint a készenléti felügyelőség nagyszebeni kirendeltségének vezetője, Cosmin Balcu ezredes elmondotta, a polgármesteri hivatalt már tavaly is megbüntették emiatt, ám ennél többet nem tehetnek, a törvény értelmében nincs felhatalmazásuk például az intézmény bezárásához.

A büntetések egészen idén augusztusig jelentéktelenek voltak, a maximális összeg 5000 lej volt, idén augusztus elsejétől a bírságok 20 és 50 ezer lej között változnak. Szakemberek szerint a polgármesteri hivatalban komoly veszélygócot jelent a manzárd, ahol ablakok sincsenek, illetve a pincehelyiség, amelyben az intézmény levéltárát őrzik.

Kapcsolódók

Kimaradt?