Választási programok: Fortuna bőségszarui

A választásokat követően valóságos földi paradicsom vár ránk – már ha hihetünk a két, egymással szembenálló legnagyobb politikai erő, a Szociál-Liberális Szövetség és az Igaz Romániáért Szövetség kormányzási programjában, amelyet a két tömörülés valóságos Fortuna-bőségkoszorúként dolgozott ki. Igaz, a két párt jótéteményeit nem jövőre ígéri, hanem – kissé kitolva – a kormányciklus vége felé, mivel egyrészt azok gyors beindítása megbontaná a költségvetési egyensúlyt, másrészt pedig azokat még meg kell beszélni a nemzetközi szervezetekkel.

Pártközi versengés: adócsökkentés, béremelés

A két program úgyszintén mozgósító címet visel: a szociálliberálisoké az erős Romániát, a demokrata liberálisoké pedig Románia szívének újraindítását ígéri (igaz is, azt a bizonyos szívet azért kell most újraindítani, mert politikai megfigyelők szinte egyetértésben vallják, hogy korábban, éppen a Demokrata Liberális Párt kormányzása alatt bizony, leállt).

Az adózási rendszert a szociálliberálisok átalakítanák, olyan értelemben, hogy – a jövedelmektől függően – három adózási szintet állapítanának meg, ezek a nagyobb jövedelmek esetében megmaradnának a jelenlegi 16 százaléknál, a kisebb béreknél pedig 12, vagy akár 8 százalékosak lennének. Az intézkedést 2014-ben alkalmazhatnák.1112foto-1-partok

Nagyrészt ugyanezt ígérik a demokrata liberálisok is, akik a következő években viszont elérik azt is, hogy Romániában az unió szintjén a legkisebbek közé tartoznak majd az adókulcsok, amelyek nem haladják meg a 12 százalékot. Ezzel pedig jön majd a külföldi tőke, a román vállalatoknak több pénzük marad a fejlesztésre, az alkalmazottak pedig a kisebb adózás miatt többet keresnek majd – hangzik programjuk.

De nőnek a fizetések is. A szociálliberálisok szerint a minimálbér a jelenlegi 700 lejről a kormányzási ciklus végére eléri majd az 1200 lejt. De a programban ott szerepel a 8 százalékos fizetés-kiegészítés is. A demokrata liberálisok már mérsékeltebbek: így a minimálbér jövőre 850 lej lesz, 2015-ben pedig eléri az 1000 lejt.

Informatizált egészségügy

A társadalombiztosítási hozzájárulás viszont csökkenni fog, akárcsak a hozzáadott értékadó. Szociálliberálisék szerint a következő négy évben a társadalombiztosítási adót 5 százalékkal csökkentik, az első lépésre már a jövő év végén sor kerül. A hozzáadott adó értékét 2014-től évi egy százalékkal mérsékelik.

A demokrata liberálisok a vállalkozó által fizetett társadalombiztosítási adót csökkentenék 5 százalékkal, de csak 2015-től.1112foto-2-ARD

Az egészségügy tekintetében a szociálliberálisok új kórházak építését, a meglévők korszerűsítését helyezik kilátásba, a rohammentő-szolgálatot pedig a rendszer „előretolt bástyájaként" emlegetik, amelyet kiterjesztenének az egész országra.

Az Igaz Romániáért Szövetség viszont új egészségügyi törvény elfogadására tesz ígéretet. A program nagy fontosságot tulajdonít maga is a rohammentő-szolgálatnak, informatizálni kívánja az egészségügyi rendszert.

Falusi diákok: „all inclusive"

Az infrastruktúra tekintetében ugyancsak nagyszerű jövő előtt állunk, a kormányzási programoknak megfelelően. A Szociál-Liberális Szövetség az elkövetkező négy év alatt befejezné a 4. számú páneurópai sztráda szakaszát képező Bukarest-Arad autópályát, de elkészülne a Bukarest-Iasi, és a Iasi-Chisinau szakasszal is. Az Erdély és Moldova közötti infrastrukturális kapcsolatok javítása érdekében pedig beindítana a Marosvásárhely-Iasi sztráda munkálatait is. A szociáldemokraták főtitkára, Liviu Dragnea pedig szorgalmazza a Bukarest-Craiova autópálya elkezdését is – ami egyébként ott szerepelt a párt 2008- évi programjában is.

Az Igaz Romániáért Szövetség viszont azon lenne, hogy egyelőre a már elkezdett sztrádaszakaszokon fejezzék be a munkálatokat, amelyeket az állam és a magánszféra közös finanszírozásával készülnének el.1112foto-3-USL

A szociálliberálisok programja nagy hangsúlyt fektet a mezőgazdaságra, illetve a román falura, utóbbiak korszerűsítése elsősorban a polgármesterekre és a megyei tanácsokra várna. Faluhelyen iskolai campusok és líceumok épülnének, oly módon, hogy a diákok „all inclusive" ellátást kaphassanak, ideértve a bentlakást, az étkeztetést, a szállítást, az ösztöndíjakat, a sportpályákat. Ígéretük szerint minden falusi iskolás, lakóhelyétől számított 15 kilométeres körzetben már részesülhetnek mindebben. Ugyanakkor, a mezőgazdasági termékek esetében a jelenleg 24 százalékos hozzáadott értékadót 9 százalékra csökkentenék.

A mezőgazdaságot az Igaz Románia Szövetség programja is kiemelt fontosságú területnek tartja. Így Románia kormányzásuk alatt jelentős élelmiszer-exportőrré válna.

Egységes személyi kártya

Az igazságszolgáltatás tekintetében mindkét program meglehetősen általánosan fogalmaz. A szociálliberálisok szerint politikamentessé kell tenni alapszerződés Országos Korrupcióelleni Igazgatóságot és az ügyészségeket, az Igaz Romániáért Szövetség pedig mindemellett még a népügyvéd „politikai befolyásoktól" való mentességét is megemlíti. Programjában egyben az igazságszolgáltatás tevékenység javítását ígéri.{loadposition szeben}

A kormányzást illetően a Szociál-Liberális Szövetség bevezeti a digitális kormányzás fogalmát, ami azt jelenti, hogy egyetlen hivatalnál el lehet majd online intézni valamennyi adó és illeték kifizetését. Egyben bevezetnék az egységes személyi kártyát is, amelyen rajta található a tulajdonos egészségügyi, hajtási, közszállítási és szavazási kártyája.

Az Igaz Romániáért Szövetség leginkább arra összpontosít, hogy az új technológiákat a stratégiai iparok összekapcsolásában hasznosítsák. Így, ezekben az ágazatokban, azon lesz, hogy új szoftvereket, „ipari intelligenciát" és „ipari találékonyságot" vezessenek be.

Kimaradt?