Ők most Románia leggazdagabb börtönlakói

Ha a korrupcióellenes ügyészség is úgy akarja, akkor Romániában lassan több milliomos lesz a rácsok mögött, mint szabadlábon. Jelenleg számos dúsgazdag üzletember tölti börtönbüntetését, sőt már egy egymilliárd eurós vagyonnal rendelkező vállalkozó is rács mögé került.

Egymilliárddal - hűvösön

A börtönbüntetését töltő leggazdagabb milliomos Ioan Niculae, akinek vagyonát 1-1,1 milliárd euróra teszik. Az üzletembert két évre és hat hónapra ítélték el, mivel törvényellenesen pénzelte Mircea Geoană államfői kampányát. Befektetett pénze majdnem megtérült, hiszen a jelölt csak kevéssel végzett a második fordulóban Traian Băsescu mögött a 2009-es elnökválasztáson. Így viszont maradt a veszteséggel – és a börtönnel.

Ioan Niculae ellen vizsgálat indult egy másik ügyben is. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmust Elleni Ügyészség (DIICOT) a román gazdaság aláaknázásával és összeesküvéssel gyanúsítja a Romgaz dossziéban.

Ioan Niculae mögött – messze leszakadva – a második helyen Ovidiu Tender áll a leggazdagabb börtönlakók listáján. Vagyona 520-550 millió dollár, és nem zavarja különösebben, hogy a bíróság 42 millió eurót zárolt a számláin. Jelenleg a Capital szerint a hatodik leggazdagabb romániai.

Letöltendő évei számát tekintve azonban jelentősen megelőzi Ioan Niculaét. Ovidiu Tendert ugyanis 12 év és hat hónapos szabadságvesztésre ítélték nemrégiben. Jelenleg a temesvári börtönben tölti büntetését, amelyet – a Carom-dossziéban– csalásért és pénzmosásért róttak ki rá.

Akadnak elégedettek is…

Dan Voiculescu kénytelen beérni a harmadik hellyel. Vagyonát – családja javaival együtt – 230-250 millió euróra becsülik. Az üzletember 10 évet kapott az Élelmiszer-kutató Intézet törvénytelen privatizációjáért, amelynek nyomán csaknem 75-ször olcsóbban szerzett meg 3,6 hektárnyi területet Bukarest méregdrága északi felében. A dosszié hosszú utat járt be az igazságszolgáltatás különböző szervei között, Dan Voiculescu és ügyvédei kiválóan értettek a per elhúzásához, több tucat határidő szabtak ki.

Dan Voiculescu nem panaszkodik helyzetére, amellyel úgy tűnt, hogy még elégedett is. Amint blogján beszámolt róla, esténként megnézi saját tévéi, az Antena 1 és az Antena 3 műsorait, meghallgatja a Radio Romantic adásait. A fogság kapcsán annyit ír, hogy a „mozgásszabadságban való korlátozás csupán azok számára kellemetlen, akik nem tudnak büszkén és méltóságteljesen élni”.
A leggazdagabb börtönlakók ötös listáját a „focisták” zárják. A negyedik helyen álló Cristi Borcea vagyona 48-50 millió euró között mozog. Őt hat évre és négy hónapra ítélték a játékoseladások során elkövetett korrupció miatt.

Gică Popescu az utolsó a listán. Őt is a törvénytelen játékoseladások miatt ítélték szabadságvesztésre. Vagyona 14-15 millió euró. A volt válogatott labdarúgó börtönbüntetése három év, egy hónap és 10 nap. A 2,2 millió lejes károkozásból már az ítélet kimondása előtt 1,3 millió lejt visszafizetett.

„Jelöltek”

Jó néhány milliomos most még az ítéletére vár. Közöttük van Puiu Popoviciu, Dumitru Nicolae, Costel Căşuneanu, Valentin Vişoiu, Adriean Videanu, Theodor Berna, Dumitru Dragomir illetve Dan Radu Ruşanu.

Emellett két milliomos üzletember esetében első fokon már megszületett az ítélet: a 410-430 millió eurós vagyonnal rendelkező Gruia Stoicát négy évre ítélték befolyással való üzérkedésért a román államvasutak szállítási részlegének esetében, Dan Adamescu pedig négy évet és négy hónapot kapott bírók megvesztegetéséért. Utóbbi vagyonát szintén 410-430 millió euróra teszik.

A „börtönjelöltek” maguk is meglehetősen vagyonosak. Puiu Popoviciu 310-330, Dumitru Nicoale 200-220, Costel Casuneanu 95-100, Valenti Visoiu 70-75, Adriean Videanu 48-50, Theodor Berna 36-40, Dumitru Dragomir 17-19, Dan Radu Rusanu 15-17 millió euróval rendelkezik.

(Cikkünk címplapos illusztrációjának forrása: adevarulfinanciar.ro.)

Kimaradt?