Kína: konzervatívok helyett reformerek a kommunista pártban?

Kína folytatni fogja a politikai szerkezet reformját, a demokrácia kiszélesítését, amelynek része a demokratikus választás, a jogok és a szabadság biztosítása – hangoztatta egyebek mellett csaknem másfél órás beszámolójában Hu Csin-tao, a Kínai Kommunista Párt főtitkára a párt egy hétig tartó XVIII. kongresszusának nyitónapján, csütörtökön.

Főbb kérdések

A világ legnagyobb, 82 milliós pártja 18. kongresszusa megszabja majd, merre haladjon tovább a világ második gazdasága és legnépesebb országa. A kongresszuson központi kérdés lesz majd az igazságosabb társadalmi újraelosztás szükségessége, a szegények és gazdagok, a város és a vidék, a keleti és nyugati országrész közötti szakadék felszámolásának feladata, a gazdaságban a hatékonyság növelése, a strukturális reformok elodázhatatlansága és a külvilág felé való nyitás. Szó lesz arról, mennyire fontos az emberek panaszainak meghallgatása és problémáik méltányos kezelése, az életszínvonal, a jólét növelése. Hangsúlyt kap az emberek jogainak védelme, a (szocialista) demokrácia megerősítése, a korrupció elleni határozott fellépés, ahogyan bizonyára elhangzik majd a politikai reform folytatásának ígérete is.1109resztvevok

A pártfelügyelettel működtetett Global Times című lap terjedelmes írást közölt a politikai reformok szükségességéről. Idézte a nagy tekintélyű néhai vezetőt, Teng Hsziao-pinget, aki az 1980-as években már beszélt e jogokról, és Ven Csia-pao hivatalban lévő miniszterelnököt is, aki márciusban a kamerák előtt hangoztatta azok sürgősségét. A központi pártlap, a Zsenmin Zsipao még májusban egyoldalas írásban a „politikai reformok" terén elért eredményeket méltatta.

Csiang irányít, Hu beszélt

Nyugati megfigyelők szerint a 18. pártkongresszust a háttérből Csiang Cö-min a pártfőtitkári tisztséget 2002-ig betöltő politikus irányítja. Nagyrészt tőle függ, kik kerülnek be a legfelsőbb vezetésbe, hiszen frissül a Központi Bizottság, a Politikai Bizottság és a Politbüró Állandó Bizottságának tagsága. Utóbbi, Kína legmagasabb szintű döntéshozó szerve jelenleg kilenc fős, közülük heten – köztük Hu és Wen Jiabao miniszterelnök – várhatóan távoznak. A maradék két fő közül Xi Jinping alelnök kapja majd a vezető posztot, Li Keqiang pedig alelnök lesz.

Noha tavaly egyes médiumok arról számoltak be, a 86 éves Csiang Cö-min a halálán van, most erősebb, mint valaha, s ő irányítja a párt megújításának folyamatát. Híveivel igyekszik felülkerekedni a Hu Csin-tao fémjelezte konzervatív politikusokon. Csiang rendkívül elégedetlen Hu Csin-tao vezetési stílusával, s avval, hogy elodázta a fontos gazdasági reformokat, a piac további megnyitását. Hu tegnap sem tagadta meg önmagát: beszédében többször is cáfolta, hogy szükség lenne a párt reformjára, s – mint háromszor is kiemelte – a Kínai KP – „hű marad a marxizmus-leninizmus és Mao Ce-tung ideológiájához."1109elnok

A leköszönő pártfőtitkár tegnapi másfél órás beszéde abból a szempontból új, hogy ezúttal konkrét számokat is megnevezett, s nem csak általánosságban beszélt a gazdaság fejlesztéséről. Ígéretet tett arra, hogy 2020-ig megduplázódik az egy főre jutó bevétel, s mint mondta, addig a gazdaság teljesítménye is megkétszereződik. Mindez a világ fejlődését is befolyásolja, hiszen ha Kína gazdasága lassul, annak hatásait minden állam megérzi: a földkerekség 78 országának Peking a legfontosabb vagy második legfontosabb kereskedelmi partnere. Hu Csin-tao kitért a korrupció ügyére.

Jelenleg ez az egyik legégetőbb kérdés Kínában, hiszen több politikai vezetőről derült ki: gyanús módon gazdagodott meg. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az országban az elmúlt években nőtt a szociális feszültség. Hu ezzel kapcsolatban beismerte: a párt túlélése függhet a korrupció elleni harc sikerétől. „ha nem kezeljük megfelelően ezt a kérdést, akkor az nemcsak a párt, az állam összeomlását is eredményezheti" – jelentette ki. Hu egyértelműen elutasította a nyugati típusú demokrácia rendszerét. Ugyanakkor, mint mondta, lehetővé kell tenni a közvélemény számára az államapparátus jobb ellenőrzését, de nem fejtette ki, mire is gondolt.

Tiszta kormányt

A pártfőtitkár hangsúlyozta a törvényekre alapozott kormányzást, amelyben mindenki egyenlő, a törvényszegőket pedig felelősségre vonják. A vezetőknek „mind gondolataikban, mind tevékenységükben" szem előtt kell tartaniuk a törvényeket. A hatalomban senki sem helyezheti magát a törvények fölé – szögezte le Hu, és a tapssal kísért „parancsolatot" később más formában is megismételte, amikor a korrupció elleni határozott fellépés szükségességéről beszélt.1109media

A vezetőket szigorú önfegyelemre intette, és kilátásba helyezte családjuk és beosztottjaik szigorúbb ellenőrzését. A „tiszta kormány" kifejezést többször is használta. Hu külön is kiemelte a hatalom ellenőrzésének tökéletesítését, az igazgatás intézményei, hivatalai létszámának a csökkentését, a nagyobb átláthatóság megteremtését.

Kína növelni fogja a közösségi szintű képviselet arányát a helyi törvényhozásokban, egyben csökkentik a párt és a kormányzati apparátus tagjainak számát. A helyi népi gyűlések összekötő hivatalokat fognak nyitni, hogy tagjaik közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek az emberekkel.

Ki lesz a pártfőtitkár?

Jövő héten, egyes értesülések szerint hétfőn jelentik be az új pártfőtitkár nevét. Már régóta tudni lehet, hogy Hu Csin-taót a reformernek tartott Hszi Csin-ping váltja fel, akit jövő márciusban elnöknek is kineveznek. A The New York Times úgy tudja, hogy Hszi Csin-ping a hozzá közel álló politikusoknak jelezte: megértette a közgazdászok, értelmiségiek és néhány párttag üzenetét, s pártvezetőként mélyreható gazdasági változtatásokat, a piac liberalizálását tervezi. A kinevezendő pártfőtitkár a leköszönő Hu Csin-tao szöges ellentéte. Utóbbi ugyanis inkább a párt ideológusának tekinthető, mintsem a bonyolult gazdasági folyamatok szakértőjének. Kína politikájában ezért mélyreható változások várhatóak. Bár az AFP egy néhány nappal ezelőtti jelentésében azt írta, a párt legfőbb vezetésében, az Állandó Tanácsban túlsúlyba kerülhetnek a konzervatívok, a pártkongresszus egyes tegnapi mozzanatai arra utaltak, hogy ez nem lesz feltétlenül így.1109biciklis

Szigorú biztonsági intézkedések

A kínai sajtó jelentősebb szereplői, lapok televíziók, rádiók internetes portáljaikon kivétel nélkül már egy ideje új – piros fejléces, sárga sarlóval és kalapáccsal "díszített" – rovatot indítottak, amelyben a kongresszushoz kapcsolódó híreket és archív dokumentumokat közlik. A több százmilliós nagy tömeget ugyanakkor lényegében hidegen hagyja a „nagy politika". A parázs viták, a felfokozott várakozás és a találgatások helyett az emberek inkább csak olvassák és tudomásul veszik, hogy újabb „nagy és fontos" esemény következik. Ezt ráadásul sokan amúgy is érzékelik, például abból, hogy Pekingben jól láthatóan megerősödött a rendőrségi jelenlét, és több biztonsági intézkedést is kihirdettek.

A fővárosban több mint egymillió karszalagos önkéntes foglalta, illetve foglalja el az elkövetkező hétben „szolgálati helyét", hogy a forgalmas helyeken biztosítsa a rendet. Az illetékeseket a hatóságok utasították a víz-, az áram-, a gázszolgáltatás, a fűtés és a közlekedés zavartalan biztosítására, továbbá a tűzvédelmi előírásokat is fokozottan ellenőrzik. Fokozták az élelmiszerbiztonsági és tisztasági előírások betartásának az ellenőrzését.

A legfrissebb hírek szerint – ugyancsak biztonsági okokból – számos másként gondolkodót ültettek vonatra és késztettek ideiglenes távozásra Pekingből. Így például szórólapokat nem szabad osztogatni, sárkányt, de galambokat sem szabad röptetni. Bizonyos helyeken tilos léggömbök eregetése és a játék távirányítású repülőgép-modellek használata. A taxisofőröket pedig utasították, hogy a városközpontban tartsák felhúzva a hátsó ülések ablakait, nehogy utasaik esetleg röplapokat szórhassanak ki.{loadposition szeben}

Kimaradt?