Május elseje: egy „halálos szerelem” kezdete

Kevesen tudják, hogy Nicolae Ceauşescu és Elena Petrescu (azaz Nuţi Briceag) házassággal végződő szerelmi kalandja 1939. május elsején kezdődött. Mindketten részt vettek a Ferentari negyedbeli Veseliei utcában szervezett majálison. 

A „vegyész”

A Román Kommunista Párt főtitkárává avanzsált Nicolae Ceauşescu életrajzírói szerint Ceauşescu nagy szerepet vállalt az 1939. május elsejei ünnepség megszervezésében és általában a munkásmozgalomban. A korabeli eseményről készült fénykép középpontjában valóban ott áll a későbbi pártfőtitkár – 1989 után aztán kiderült, hogy kezdetleges eszközökkel „photoshoppolt” fotóról van szó.

Az tény viszont, hogy mindketten ott voltak több május elsejei az ünnepségen, ahol bál, flekkenezés is volt. Ezeket a különféle nagyvállalatok szervezték. Az egyik ilyen rendezvényen pedig Elena Petrescut, a Jaqard gyár szövőnőjét választották meg bálkirálynőnek – akinek első hódítása éppen Nicolae Ceauşescu volt, aki egyből szerelmes lett későbbi feleségébe.

Mindezt az „első szerelem” szemtanúja, Emil Wagner kályhamester tanúsította egy bukaresti napilapnak. Beszámolója szerint Elena Petrescu a gyárat otthagyva takarítónő lett a bukaresti gyógyszergyár tulajdonosánál, az Auerbach családnál. Elena Petrescu Nicolae Ceauşescuval  Auerbachék házában szokott találkozni, amikor a tulajdonosok éppen nem voltak otthon. Később Elena Petrescu tüdőbajt kapott, Auerbach pedig nem mondott fel neki, mi több, kezeltette, és áthelyeztette a 6. számú gyógyszergyárba, ahol megfelelő gyógyszerellátásban is részesült. Emil Wagner szerint itt ragadt rá Elena Petrescura a „vegyész” név.

Elena gyakran félrelépett

A szerelem azonban eléggé egyoldalú volt, és 1989 után napvilágra került, hogy Elena Ceauşescu nem egyszer félrelépett.  Még mielőtt megismerkedett volna Nicolae Ceauşescuval, viszonyt folyatott a később híressé váló pánsíp-művésszel, Gheorghe Zamfirral, akivel szülőfalujában, Petresti-ben ismerkedett meg. Bukarestbe is úgy került, hogy utána jött – Zamfir ugyanis pincérnek szegődött a fővárosba. Elena Ceauşescunak azonban csalódottan kellett észrevennie, hogy a férfinak többé már nem kell.

Elenának – még a Ceauseşcuval való házassága előtt – viszonya volt egy német katonával is. Nicolae Ceauşescu ekkor már börtönben volt, ahol „hűséges menyasszonya” olykor meglátogatta, ám ez nem akadályozta meg az újabb viszonyban. Ráadásul Nicolae Ceauşescu testvére, Andruţa Ceauşescu egy alkalommal „in flagranti” kapta őket.

Későbben, már az ötvenes védek végén, Elena Ceauşescu levette a lábáról Nicolae Ceauşescu másik testvérét, Marin Ceauşescut is. Erről az 1989 után Bécsben öngyilkos lett Marin Ceauşescu lánya, Mihaela Ceauşescu Nem sajnálom, nem gyászolok, nem sikoltok című könyvében úgy számolt be, hogy Elena Ceauşescu már kezdettől fogva vonzalmat érzett Marin Ceauşescu iránt, akit még férje előtt ismert meg.

Marin Ceauşescu felesége tréfából több alkalommal is szemére hányta férjének, hogy miért nem vette el Elenát, mert így megszabadította volna az országot rossz szellemétől. A „szerelmi kapcsolatnak” azonban hamar vége szakadt – Marin Ceauşescunak sürgős dolga akadt a hadsereg kötelékében.Elena Ceauşescu igyekezett kimeríteni a Ceauşescu-család „férfikészletét”, hiszen viszonyt folytatott férje nagybátyjával, Eftimie Ceauşescuval is.

Megfogdosták az „Elvtársnő” fenekét

Elena Ceauşescu ezt követően a család háziorvosával, Abraham Schechterrel folytatott kapcsolatot. Maga a háziorvos is házas volt, ennek ellenére kapcsolatukat alig titkolták. Viszonyuk egészen 1973-ig tartott, amikor a háziorvos rejtélyes körülmények között elhalálozott. A hivatalos változatnak megfelelően levetette magát a bukaresti sürgősségi kórház épületének tetejéről. A rossz nyelvek szerint Nicolae Ceauşescunak nem kevés köze volt mindehhez. Abraham Schechterről ugyanis az a hír is járta, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tisztje volt.

Nicolae Ceauşescu egyik volt szárnysegédje szerint a „világhírű vegyészasszony” szerelmes lett egy fizikusba, Ioan Ursuba, Románia nukleáris programjának irányítójába. Nicolae Stan szerint Elena Ceauşescu nem is nagyon titkolózott, kettőjük kapcsolata szinte nyilvánossá vált a diktátor-párhoz közelálló személyek körében. Nicolae Stan emlékszik rá, hogy 1968-ban, De Gaulle franca elnök romániai látogatása alkalmával, amikor Craiovára indultak repülőgéppel, a lépcsőn felszálló Elena Ceauşescut Ioan Ursu a fenekénél fogva segítette felszállni, a közelállók azt is láthatták, hogy kissé meg is lapogatta. Később Nicolae Stan ennek kapcsán rá is kérdezett Ioan Ursura, aki „férfiak között” elmondta, nem csak a kezével érintette „ott” az Elvtársnőt.

Stănculescut is szerette

A Ceauşescu-család közeli ismerősei szerint Elena nagy szerelme Victor Stănculescu tábornok volt, akit Ceauşescuék egyik bizalmasaként ismertek. 1989 decemberében, a Központi Bizottság épületének a tetején, a helikopterbe beszállva Elena Ceauşescu Victor Stănculescut bízta meg azzal, hogy gondját viselje három gyermekének.

Elena Ceauşescu ugyanakkor rendkívül féltékeny is volt. A család életrajzával foglalkozók szerint elsősorban a kommunista tisztségviselők feleségeitől féltette férjét. Emiatt parancsot adott a Securitate illetékeseinek, hogy szereltessenek mikrofont 279 „nagyasszony” lakásába, de mikrofonokat tétetett férje irodájába is. 

Kimaradt?